TVR si Antena stapanesc doua Ligi diferite

2 April 2008

Liga lui Mitica este de patru ori mai valoaroasa decat Liga lui Ferguson, Kaka sau Berlusconi, cel putin asa reiese din banii pe care Antena 1 ii da in comparatie cu banii pe care TVR, adica noi toti, ii dam ca sa vedem pe CFR Cluj si in varful Dealul Feleacului luandu-se la tranta cu Barcelona sau Bayern. Antena 1 a platit 137 de milioane de euro pentru trei ani din meciurile din Liga Militianului Gretos in timp ce TVR a platit de patru ori mai putin pentru doi ani din Liga Campionilor.

Antena, ca si institutie media privata, are tot dreptul sa se ne arate bucuria unei competitii drepte in care si-a invins rivalii tot privati de pe piata privata a media insa nu inteleg euforia TVR si glorificarea viitoarelor sezoane din Liga Campionilor ce vor fi date la Televiziunea Publica. E vorba de ancestrala inegalitate si nedreptate dintre televiziunile publice si cele private si de inechitatea si perturbarea acestei piete de catre stat.

Daca nu vreau sa ma uit la Liga Militianului Gretos pur si simplu imi folosesc telecomanda pentru a muta pe postul altui mogul media de la noi sau din alta parte. Nu trebuie sa platesc nimic in plus ca sa vad meciurile din Liga Caschetistului de Bariera iar Antena 1 va fi privata de un telespectator care ar fi putut sa se uite la reclamele ce ii aduc bani in buget si ii asigura supravietuirea intr-o piata foarte competitiva. Insa cu totul alta e situatia cand vine vorba de TVR care plateste drepturile de televizare ale Ligii Campionilor cu bani de la noi toti de la cei peste 5 milioane de platitori de abonament radio-tv.

Ironia sortii face ca arida Liga a Militianul Caschetist sa fie trasmisa la o televiziune privata in timp ce Liga Campionilor, ani de-a randul impaiata de mogulul parfumat Sarbu A., sa ajunga acum la prafuitul departament de sport al TVR care ne spune pe banii nostri cum ar trebui sa ne bucuram la indicatiile comentatorilor lor sportivi de gigantismul unei pase a lui Kaka sau de parada formidabila a lui Van der Saar.

Si pe aceasta piata ca in multe altele din Romania statul, adica institutia administrativ-politica condusa din patru in patru ani de o gasca de politruci ce ne spun ca nu vom putea fara ajutorul lor malefic, induce inegalitate si inechitate in piata favorizandu-si propriul jucator media in defavoarea celor privati. Statul le produce pierderi jucatorilor privati din piata televiziunii pe mai multe parti: nu le lasa piata libera introducandu-le un jucator de stat cu trei surse de finantare (abonamente radio-tv, reclama, subventii de la bugetul de stat) fata de numai o singura sursa pentru cei privati (reclamele), le ia taxe si impozite cu forta pentru a le da culmea ! la concurenta adica la TVR, etc.

Trecera dincolo de stadiul de lamentari in fata acestor gen de situatii care s-au transformat in marote se poate face prin: boicotarea Ligii Campionilor trasmise de TVR si trecerea pe surse alternative de vizionare : internet, pay-tv (de ce ar avea nevoie nea Gica din Vascauti sa vada la televiziunea publica meciurile din Liga Campionilor?), initiative legislative pentru diminuarea subventiilor de la buget adica din taxele si impozitele noastre pentru TVR, initiative legislative pentru abolirea taxei radio-tv (de ce sa plateasca bunicile noastre taxe radio-tv pentru placerile fotbalistice ale lui nea Gica de mai sus?), ingradirea tot prin initiativa legislativa a tuturor stipendiilor si stimulentelor de care beneficiaza televiziunea publica in fata competitorilor sai privati etc.

Pentru ca atat tv-ul public cat si cel privat servesc interesului public si e nevoie de reglementari unitare si nediscriminatorii.