Drumul Asiban de la redresare financiara la 300 de milioane de euro

3 April 2008

Transferul de proprietate al pachetului de actiuni al Asiban catre francezii de la Groupama se face la pachet cu inducerea prin mass-media a potentialului pret de vanzare fixat de”surse apropiate tranzactiei” la nici mai mult nici mai putin de 300-350 de milioane de euro. Cei patru mari – BCR, Banca Transilvania, BRD si CEC – incearca sa isi valorifice la maximum cele 25 de procente pe care le detin la Asiban insa pretul vehiculat in piata depaseste orice estimari optimiste pentru ca Asiban la prima vedere nu poate fi banuita ca ar detine vreun as in maneca care sa ii ridice atat de sus stacheta pretului. Aceasta cu atat mai mult cu cat Asiban se afla la o distanta de nici doi ani de la declansarea de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a procedurilor de redresare financiara.

Cele patru banci au reusit sa induca pietei si viitorului cumparator o stacheta a pretului destul de ridicata pe care acesta sa nu o poata cobori prea mult deoarece i se va spune printre altele ca “piata” la atat s-a gandit sa evalueze Asiban. Simple tehnici de negociere prin intermediul mass-media care urca pretul unui activ la cote greu de estimat initial de catre orice entitate ce-si formuleaza o opinie.

Printre atuurile invocate ale Asiban se numara evident cota de piata – circa 11%, locul patru in piata – si faptul ca ar cam fi ultima companie din piata care s-ar putea vinde. Numai ca acest din urma argument nu tine la o privire mai atenta si pentru simplul motiv ca -teoretic si chiar si practic – orice companie poate decide sa se retraga de pe piata daca interesele companiei mama o cer. Nimeni nu i-a postat pe vecie pe actualii jucatori pe piata romaneasca a asigurarilor care isi poate schimba structura si compozitia foarte usor. La fel cum piata era dominata in anii trecuti de jucatori preponderent autohtoni la fel peste doi ani actualii jucatori de talie mijlocie pot fi inghititi de marile nume care nu sunt inca prezente in Romania.

Pe de alta parte Groupama, care a ramas in carti pentru Asiban, este prezenta deja pe piata romaneasca dupa ce au cumparat, la sfarsitul anului trecut, pentru 100 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut BT Asigurari ce detinea o cota de 4%.Daca ajunge la o intelegere cu cele patru banci care controleaza Asiban, Groupama ar deveni al treilea grup cu afaceri pe piaţa românească cu circa 13%, după Vienna Insurance Group (care controlează Asirom, Omniasig, Omniasig Asigurări de Viaţă, Unita şi Agras, cu o cotă de piaţă cumulată de circa 27%) şi Allianz-Tiriac (18,3%). Francezi isi consolideaza pozitia pe o piata dominata de germanici la umbra unei tranzactii asupra careia vanzatorii au plusat peste masura la capitolul pret de vanzare. E dreptul lor firesc de a cere cat mai mult la fel cum cumparatorul are dreptul la fel de firesc de a trage pretul in jos.

Oricum o tranzactie apropiata de sumele vehiculate in piata va duce la cel mai mare raport inregistrat vreodata pe pia]a romaneasca intre suma de achizitie si primele brute subscrise ale unei companii de asigurari. O tranzactie la aceleasi valori vehiculate va rescrie jurnalul trecerii de la etapa glontului pe langa ureche in cazul de fata redresarea financiara la etapa vanzarii Asiban cu succesuri.