Gaz Putin mai ieftin
4 April 2008
Ce nenorocire, cu care trebuie sa ne impacam, este faptul ca gazul de la Rasarit poate fi oprit ori de cate ori fostul angajat permanent al KGB, Putin, Vladimir Putin, isi pofteste. Din acest punct de vedere, economia romaneasca nu s-a desprins nici o secunda din sfera de influenta a penultimei noastre Inalte Porti iar rumanul de rand nici atat. Platim inca taxa pe Gazprom. Pentru o canistra de gaz mai ieftin Basescu va trebui sa se caciuleasca la mentorul sau in intalnirea de astazi.
Alimentarea cu gaze a Romaniei este unul dintre cele mai elocvente motive pentru care economicul trebuie separat de politic pentru ca altfel Putin poate dicta cat costa o sticla de Coca Cola in Romania sau cata budinca va face o bunica pentru nepoti. Insa elita rosie a Rusiei a ales un cu totul alt drum decat cel pe care ni-l visam pentru Romania iar orice intalnire cu Putin pe tema negocierii preturilor la gaze e o caciuleala umilitioare in fata Inaltei Porti. Putin isi poate usor atribui rolul de Ministru al Costurilor din Romania.
Parti intregi din economia romaneasca stau practic la mila ex-kaghebistului care poate decide ca un scaun de birou de la Ikea este prea ieftin in timp ce vodca Stalinskaya produsa de iranieni este prea scumpa. Orice antreprenor de la Sucu pana la iranieni care produc Stalinskaya isi fac planurile de afaceri si cu o mica teama legata de “vrajile” pe care trebuie sa le execute astazi Basescu in fata lui Putin. In structura de costuri a oricarui produs din Romania exista un procent mai mic sau mai are de “zeciuiala catre Gazprom”.
Gazul natural reprezinta o forma de control economic foarte fiabila a unei economicii, rusii invatand ca nu mai au nevoie de tancuri pentru a controla alte state.
Solutia cea mai veridica ar fi privatizarea Gazprom si vanzarea gazului pe baza raportului real dintre cerere si oferta insa o astfel de idee nu ii poate fi pe plac lui Putin. De altfel, nici lui Basescu nu ii surade ideea privatizarii Romgazului, el exprimandu-se destul de violent anul trecut impotriva demararii unei astfel de proces. Basescu a mai avut puseuri gen “proprietatea privata e un moft” (varianta imbunatatita) cand s-a burzuluit si la Petrom, ale carui profituri le considera prea mari.
Conform datelor oficiale, Romgaz furnizeaza 51% din consumul intern in timp ce restul vine din importuri de la Gazprom.
Intre timp, la Romgaz – folosit la randul lui cum altfel ca si instrument politic – si-a anuntat intentia de a-si mentine influenta UDMR-ul care prin vocea sefului sau a spus ca functia de director general ii revine tot acestei formatiuni politice. Cat de importanta este o astfel de functie pentru alegerile ce vin o dovedeste si faptul ca anuntul a fost facut la nici doua zile dupa moartea fostului director al Romgaz.
Costurile uriase estimate pentru aceasta campanie electorala il determina pe liderul UDMR sa declare prevenitiv ca partidul de etnie maghiara care a fost in componenta tuturor guvernelor postdecembriste nu va renunta la sefia uneia dintre cele mai ravnite regii nationale:Romgaz. Multi bani pot fi facuti prin contracte de furnizari de servicii si produse pentru regie iar liderii politici stiu ca au nevoie de venituri pentru a-si contrabalansa costurile.