Spaga e solutia clepocratiei pentru un capitalism de succes

25 April 2008

Nemaivazut? Ba da. Nemaiauzit? Ba da. Nemaintalnit? Ohohoho, ba daaaaa. Spaga in direct – http://www.catavencu.ro/intern/investigatii/duty_free.html – discutata la o cafea intre un fost secretar de stat si reprezentantul unei firme de duty-free, pe vremea fostului premier. Ce atitudine bonoma din partea doamnei, secretarul de stat, ce atitudine rezervata din partea domnului, un neamt, omul care nu prea stia cui e bine sa dea spaga pentru a nu i se inchide afacerea! Cu cata larghete trecea doamna de la probleme casnice ale sale legate fie de termopanele prost puse fie de pisicile pe care le gaseste in fata casei la probleme de stat, legate de spaga pentru Premier si de magarelile, tot din aparatul cleptocratic de stat, care incercau sa puna inaintea ei mana pe spaga!

Nemaivazuta o astfel de situatie?Ba da. Dar numai de baietii cu ochi albastri care le tin pentru “uz intern” si cand e cazul “pentru uz extern” daca interesele electorale ale Intaiului Om al Patriei o cer. In cazul imbatator de fata ar putea fi o situatie benefica pentru lupta de putere din PSD, pentru apropriatele alegeri locale si parlamentare.

Nemaiauzita o astfel de situatie? Ba da. Dar tot de aceeasi gasca de cateva mii de baieti cu ochi albastri, procurori sau politruci care folosesc astfel de inregistrari pentru luptele intestine din interiorul serviciilor, a parchetelor, a partidelor, dintre Premier si Presedinte, dintre Putere si Opozitie etc. Cum ii asteapta mocofanii din servicii pe cleptocratii ca doamna de mai sus sa cada in plasa timp de un an dupa care isi arunca unul in capul celuilalt cu inregistrarile. Ii ademenes ca pe niste veverite suite in copacul puterii unde cred ca nu li se intampla nimic dupa care isi taie singuri craca de sub picioare cu o discutie savuroasa si demna de un scenariu prost pentru Nicolaescu Sergiu. Facut cu bani de la stat evident.

Nemaintalnita o astfel de situatie?Ohohoho, ba daaaa. Aproape in fiecare contract de achizitie publica a unei autoritati locale si centrale, in fiecare concesiune, in fiecare parteneriat public-privat gasim o astfel de discutie intr-o forma sau alta. De ce nu le intalnim aceste conversatii savuroase care manjesc mediul de business autohton a doua zi in ziare?Pentru ca ele sunt apanajul exclusiv al divizie Pretoriene formata din cateva mii de oameni din fosta Securitate care conduc de fapt Romania si pentru ca ele nu sunt inregistrate pentru cresterea moralitatii Patriei ci pentru razboaie intestine.

Pe langa valoarea lui “artistica” pentru mediul de business autohton, conversatia otravita de mai sus ascunde un mesaj pentru toti ceilalti cleptocrati care se stiu ca au discutat in acest fel. Ei trebuie sa se teama ca astfel de discutii pot exista inregistrate pe undeva si ca pot fi scoase la iveala in cazul in care uita sa cotizeze la partid. Un simplu joc de putere si de santaj.

Pe langa aceste jocuri ramane placerea ascultarii dialogului “savuros” si “spumos” dintre cei doi. Lectie de manual nu altceva. Cum viitorul unei afaceri de duty-free depinde de rodul negocierii dintre un functionar public arondat la Inalta Politrucime si un angajat neamt dar de origine romana. Acesta din urma nu pare ca isi exerseaza pentru prima data abilitatile de mic spaguitor si stiindu-se ca are “microfonul” la el isi joaca rolul perfect de victima in timp ce doamna este magnifica: da indicatii copiilor care ies din baie, vorbeste despre pisica culeasa de la poarta si de mizilicuri legate de o spaga de 2,5 milioane de euro din care 95% merge la Premier iar restul de 5% va trebui sa il imparta cu alti sacali care erau cat pe ce sa puna in pericol afacerea din cauza competitiei dintre ei.