Tziganiada elvetiana exacerbata de criza economica

11 January 2009

Xenofobia elvetiana orchestrata zilele acestea de mass-media din Tara Cantoanelor este puternic exacerbata de efectele crizei economice. Pe langa cateva minti infierbantate care exista peste tot – ma mir cu de naiba s-au gasit cateva ratacite in Eterna Natie Neutra – si pentru care tot ce se intampla rau in tarisoara lor este cauzat de straini (si cu atat mai bine de niste ciorditori “manca-ti-as” de la marginea Imperiului European) se vor gasi alte minti care sa “aline” efectele tumultoase ale crizei economice cu mici “aplicari” de ura xenofoba. Au scazut pretul frumoaselor si splendidelor noastre case la mai putin de jumatate “tziganii” din Romania sunt de vina! Ti-ai pierdut locul de munca pentru ca Nestle, marele nostru gigant de ciocolata nu mai vinde asa de bine, sau ptr ca UBS, uriasa noastra banca e pe duca, atunci ai pe cine sa injuri si pe cine sa-ti versi nervii normal pentru ca exista niste “tzigani” din Romania care te fura in autobuz pentru ca nu-i asa a trebuit sa dai masina inapoi bancii pentru ca nu mai ai cu ce sa o platesti!

Dar ce naiba spun angajatorii elvetieni despre toata aceasta denigrarea a romanasilor din Elvetia?Pai mai nimic pentru ca daca tot isi trageau un profit mai mare datorita faptului ca angajau romani cu costuri mult mai mici decat un elvetian si poate si fara forme legale acum nu pot fi decat multumiti pentru ca pot trage si mai tare cu scaderea costurilor pe seama romanilor. Esti roman, te mai tin angajat dar tot fara forme legale desi ti-am promis ca o sa te angajez legal si cu bani mai putini pentru ca clientii mei se uita urat la produsele mele deoarece am angajati romani. Economia elvetiana aflata in scadere isi incetineste ritmul pentru ca sunt si cativa romani dar si alte natii “neprivilegiate” pe seama carora pot fi reduse costurile crizei economice.

Singurele cresteri de costuri pentru elevetianul de rand sunt cele venite din taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca pentru a tine pe linia de plutire un sistem de penitenciare ticsite cu romani, in cazul in care politistii ii inhata si nu citesc doar titlurile ziarelor xenofobe.

Pe de alta parte, ca o mica ironie a sortii tara bancilor cele mai sigure din lume care cad una dupa alta din cauza furturilor grosolane ale gulerelor albe este prinsa de un val de xenofobie impotriva unor “rromanasi”, ciorditori de drept comun. Pe cand i-o apuca pe elvetieni adevarata xenofobie indreptata impotriva mafiei gulerelor albe din bancile lor foarte sigure din cauza carora traverseaza aceasta criza economica?