Pericolul fatal al ajutoarelor de stat pentru Dacia, Ford, GM, Chrysler, etc

20 January 2009

Ajutoarele de stat sub diversele lor forme vor fi lait motivul discursului salvarii de la inec a diverselor ramuri industriale in acest an. E Dacia cu vanzarile varza si tipa muncitorii in strada pentru un ajutor de stat imediat se infiinteaza un politruc care sa se execute instantaneu. Prostia economica din discursurile de salvare de la criza din acest an va fi dublu legata de stat: pe de o parte se va clama intrarea cat mai abrupta a acestuia in economie iar pe de alta parte o mare parte de antreprenori fie ei autohtoni sau straini isi vor dori sa bage mana la borcanul cu miere al ajutoarelor de stat prin ajutoarel directe, prin comenzi de stat prin orice numai sa fie de la altii si nu de la noi.

Dar toti uita ca in borcanul cu miere sunt banii nostri ai tuturor ceilalti care reusim prin nu stiu ce miracole sa ne pastram locul de munca si care ne-am dori fie sa ne pastram acesti bani pentru satisfacerea propriilor nevoi fie sa fie cheltuiti cat mai judicios de un stat care ni-i ia cu forta. Daca Dacia are probleme cu vanzarile pe piata de ce sa nu isi restructureze costurile altele decat cele reprezentate de cele cu salariile si sa reduca pretul masinii?Daca nici asa nu mai poate vinde atunci poate a venit momentul sa isi revizuiasca pozitia pe piata pentru ca nu poate trai la nesfarsit cu “perfuzia” ajutoarelor de stat in vena. Anhela Merkel vorbeste in termeni nicidecum laudativi despre ajutoarele masive acordate de americani celor trei mari producatori auto ai lor – GM, Ford si Chrysler- afirmanand ca acestea distorsioneaza piata auto unde jucatorii germani au o pozitie foarte buna. Nici unul dintre marii producatori auto germani spre deosebire de cei americani nu se dedulcesc la a borcanul cu miere al ajutoarelor de stat si rezista pe piata asa cum pot prin tot felul de reduceri de costuri.

Ajutoarele de stat nu fac decat sa prelungeasca agonia acestor producatori auto care nu-si pot acoperi singuri pierderile si ne pun pe noi toti ceilalti sa le acoperim. Pai atunci de ce sa nu le acordam asa cum au cerut-o de altfel si jucatorilor din industria pentru adulti americana ajutoare de stat pentru ca asa cum a spus fondatorul Hustler americanii au mai mare nevoie pe timp de criza economica de entertainmentul oferit de un film XXX decat de un urias SUV american.