Cum nu mi-am dat seama ca trustul Intact imi vrea binele

24 May 2011

M-am decis sa detaliez seria de trei interviuri pe care le-am acordat Evenimentului Zilei in care am dezvaluit presiunile editoriale la care am fost supus de catre conducerea Intact.
Primul se refera la contractul pe care NU l-am semnat dar care mi-a fost impus de conducerea Intact dupa cum reiese foarte clar din semnaturile celor doi oameni importanti din Intact prezente pe acest contract (atasat aveti cele 14 pagini ale contractului)

http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-ghid-de-utilizare-a-ziaristului-in-trustul-lui-voiculescu-928862.html

Ceea ce mi se pare foarte important de clarificat este faptul ca nu conteaza daca lucrezi la un mogul de presa printr-un contract de munca, pe drepturi de autor sau pe contract pe firma, cum e cazul meu. Cel mai important lucru este faptul c[slideshow]a rezultatul muncii tale este acelasi: informarea cititorilor/telespectatorilor. Nu este nici o diferenta intre faptul ca ai carte de munca, drepturi de autor sau contract pe firma daca materialele tale ajung pe exact aceeasi filiera in fata opiniei publice. Lamentari de genul dom’le lucra pe firma si nu era angajat nu tin in opinia mea pentru ca eu realizam materiale ca oricare alt redactor/reporter etc pe care le predam sefilor de la stiri sau altor sefi din entitatile media de print/online/tv ale trustului Intact.

Dar spre deosebire de un contract de munca sau drepturile de autor unde ai ceva drepturi in cazul meu si al contractului pe care mi l-au impus dar NU l-am semnat eu aveam numai obligatii.

In ce tara din lumea asta conform unui contract “Prestatorul (adica eu) are obligatia sa se conformeze tuturor cererilor, instructiunilor si reglementarilor Beneficiarului (adica Intact) si sa ofere acestuia orice explicatie, raport, situatie, informatie sau asistenta la solicitarea Beneficiarului” asa cum reiese din articolul 3.7 din acest contract inrobitor? Orice mi-ar fi cerut trustul Intact care detine Antenele eu nu puteam sa le spun NU. Prin acest contract ma legau, pur si simplu, de maini si de picioare dupa care ma trimiteau in calitate de sef al Departamentului de Investigatii al trustului sa ma iau de senatorul cutare, de ministrul cutare, de firma cutare, de ambasadorul cutare. Pot sa va spun ca acesta este un draft de contract in trustul Intact si daca vreti sa aflati daca alti jurnalisti au astfel de contracte va trebui sa-i intrebati pe fiecare in parte.

La 20 de ani dupa Revolutie eram obligat prin acest contract sa le dau 100.000 de euro daca m-as fi apucat sa discut la o bere cu prietenii despre colaborarea cu Securitatea a domnului Dan Voiculescu sau despre contractele lui cu statul sau despre orice alta persoana din conducerea acestui trust de presa. Cum e posibil ca un ditamai trustul de presa care se presupune ca apara libertatea de exprimare sa inchida gura pentru totdeauna unor jurnalisti. “Sub sanctiunea de daune interese in valoare egala de 100.000 de euro in cadrul Termenului Contractului si ulterior, IN PERPETUU, Prestatorul, respectiv, Persoana Cheie (adica tot eu), in mod independent, se obliga sa nu discrediteze prin declaratii sau orice alta atitudine sau modalitate, individual sau colectiv, persoanele din conducerea actuala sau viitoare a Beneficiarului sau pe Beneficiar ori Afiliatii Beneficiarului ori alta companie care face parte generic din “Trustul Intact” sau persoanele din conducerea actuală sau viitoare a acestor companii, în faţa angajaţilor Beneficiarului, a partenerilor de afaceri ai Beneficiarului, a angajaţilor companiilor respective sau a partenerilor de afaceri ai companiilor respective, în mass media sau faţă de orice alţi terţi şi/sau să nu facă niciun fel de declaraţii, în formă scrisă sau orală, presei scrise, televiziunilor sau oricăror organizaţii media, de natură să aducă atingere imaginii Beneficiarului sau companiilor mentionate mai sus ori conducerii sau angajaţilor ori partenerilor de afaceri ai acestora ori produselor, serviciilor sau politicilor acestora”.Asa suna articolul 4.6 din contractul pe care ei ar fi vrut sa-l semnez. Ce dram de libertate mai poti avea la redactarea unei stiri despre patronul trustului Dan Voiculescu, un lider al formatiunii de Opozitie USL, cand stii ca stai cu aceasta sabie a lui Damocles deasupra capului? Numai teama si frica fostei Securitati poate iti mai aducea o teama permanenta de genul celei pe care ti-o insufla acest articol dintr-un contract in urma semnarii caruia ar fi trebuit sa fie scrise anchete jurnalistice impartiale, neinfluentate de interesele economice si politice ale patronului trustului Intact, obiective etc.

Trebuia sa fii atent la orice spui ca sa nu superi, sa nu deranjezi, si mai ales sa fii pe placul conducerii Intact. Ce jurnalist mai poate pastra iluzia libertatii cand stie ca daca isi supara patronul nu numai ca este dat afara dar pe deasupra trebuie sa-i dea acestuia un mizilic de 100.000 de euro?Cati jurnalisti in afara de unii lideri de opinie foarte controversati au in buzunar nu 100.000 de euro dar macar 1.000 de euro?

Cum poate un trust de presa care apara si promoveaza libertatea de exprimare sa impuna unui jurnalist printr-un contract mascat intr-o forma comerciala sa nu faca nici un fel de declaratii, in forma scrisa sau orala, presei scrise sau televiziunilor sau oricaror organizatii media? Ca un om de afaceri, un politician sau un infractor vor sa-ti inchida gura prin orice mijloace daca ai ceva de spus despre ei ai fi putut intelege intr-o democratie in formare dar un ditamai trustul de presa sa-ti inchida gura si nu doar la nivel declarativ ci prin impunerea unor clauze intr-un contract este de neimaginat. Sa tac din gura daca am fost supus unor presiuni editoriale inimaginabile, ba mai mult sa fiu siluit prin contract sa nu vorbesc cu nimeni?Cata dictatura se ascunde in acest articol dintr-un contract semnat de doi oficiali ai celui de-al doilea mare trust de presa din Romania?

Contractul mai prevede posibilitatea ca in cazul in care incalc niste acorduri de confidentialitate sa le mai dau 200-300.0000 de euro adica in final daca nu-mi tin gura ma trezesc ca va trebui sa muncesc o viata intreaga ca sa platesc trustului Intact vreo juma de milion de euro. “Prestatorul si Persoana Cheie inteleg si accepta faptul ca incalcarea de catre acesta a obligatiei de confidentialitate asumate fata de Beneficiar prin prezentul Contract, este de natura a cauza prejudicii deosebit de grave pentru Beneficiar, Afiliatii beneficiarului si/sau actionarii acestora. In mod SUPLIMENTAR fata de reparatiile la care Prestatorul va putea fi obligat sa le acorde Beneficiarului pentru prejudicii produse, Prestatorul va datora Beneficiarului daune interese in valoare egala cu echivalentul a 100.000 de euro la cursul BNR valabil la data platii, pentru FIECARE incalcare a obligatiei de confidentialitate. Pentru evitarea oricaror indoieli, se convine de catre Parti prin prezentul Contract ca simpla dovada a incalcarii obligatiei de confidentialitate de catre Prestator reprezinta o conditie necesara si suficienta pentru nasterea in sarcina Prestatorului a obligatiei de plata a daunelor interese in valoare egala cu echivalentul a 100.000 de euro”. Acesta este articolul 7.8. Deci intelegeti? Conform aceluiasi contract aspectele confidentiale “inseamna in mod colectiv, indiferent de forma sau suportul sub care au fost prezentate (oral, vizual, electronic, in scris sau altfel) fiecare si toate informatiile pe care Beneficiarul sau oricare dintre Afiliatii beneficiarului le considera sau le trateaza ca fiind confidentiale”. Deci orice ar considera trustul Intact actionarul Antenelor informatie confidentiala si eu as fi spus-o oricui ar mai fi trebuit sa muncesc ca sa le mai dau cateva sute de mii de euro. Cum altfel se numeste asta daca nu o dictatura care inspira frica, intimidare si strivirea sub talpa unui contract a oricarei libertati de exprimare. Pe vremuri era “taci ca te bag la inchisoare”, acum este “taci ca te fac sluga la mine pe vecie”.

Si ca sa stiti conform aceluiasi contract toate aceste prevederi se aplicau “mutadis mutandis” asupra persoanei fizice, jurnalistul Stelian Negrea, care tot el la randul lui ar fi trebuit sa munceasca ca sa plateasca vreo juma de milion de euro trustului domnului Dan Voiculescu.

Unde mai incape in granitele acestui contract cu clauze inrobitoare libertatea de exprimare, posibilitatea de a spune NU tuturor ingerintelor editoriale si cenzurii, refuzul atacarii oponentilor politici sau a firmelor care nu dau publicitate la Antene?Nicaieri.

De aceea le-am trimis un email prin care le spunea ca, deoarece nu au scos din contractul pe care mi l-au impus aceste clauze contractuale, refuz sa semnez acest contract si orice colaborare cu Intact inceteaza din data de vineri 29.04.2011, colaborare inceputa oficial pe 01.03.2011.

In zilele urmatoare voi detalia celelalte doua interviuri pe care le-am dat celor de la Evenimentul Zilei in care am dezvaluit ingerinte editoriale atat pe partea economica cat si pe cea politica.