Presedintele CNA, domnul Rasvan Popescu, imi raspunde unei solicitari cu amenintari de actionare in judecata

21 August 2012

[slideshow]

Bucureşti, 21 august 2012

Către Consiliul Naţional al Audiovizualului

În atenţia  domnului Răsvan Popescu, preşedinte

Stimate domnule președinte,

Remarc cu uimire că adresa, pe care mi-aţi trimis-o vineri 17.08.2012 ca urmare a scrisorii mele deschise din data de 06.08.2012, nu conţine răspunsuri la solicitările mele, ci ameninţări cu acţionarea mea în judecată. Plus o nouă amânare, deși cred că după mai bine de 450 de zile ați avut suficient timp să formulați un răspuns.

În respectiva scrisoare vă reaminteam că se împlineau atunci 448 de zile (astăzi 464 de zile) de la audierea mea în cadrul unei şedinţe publice a CNA în care v-am prezentat dovezi privind şantajul editorial practicat de trustul media Intact din care face parte şi Antena 3 la adresa oamenilor politici şi la adresa companiilor comerciale cu care fie se aflau într-un diferend juridic , fie nu aveau încheiat un contract de publicitate.

De atunci însă tot aştept un răspuns oficial de la instituţia publică Consiliul Naţional al Audiovizualului. Sau măcar un răspuns simplu la întrebarea: am sau nu am dreptate?

Dar aflu cu uimire  din răspunsul dumneavostră că nu sunteţi nici acum consternat de practicile jurnalistice din trustul Intact din care face parte şi Antena 3, deşi CNA s-a autosezizat în cazul meu, mi-a cerut dovezi, iar după ce le-a primit a tăcut, deşi este instituţia statului român chemată să monitorizeze şi să sancţioneze abaterile de la lege şi de la etica profesională în audiovizual.

Din scrisoarea dumneavoastră reiese clar o eroare de înțelegere: eu nu v-am cerut ca CNA să se pronunţe pe marginea conflictului dintre mine şi trustul Intact (din care face parte şi Antena 3) aşa cum greşit afirmați. Eu v-am cerut atât dumneavostră ca preşedinte al CNA, dar şi celorlalţi membri ai CNA să vă faceţi datoria şi nu să ascundeţi sub preş ani de zile o astfel de practică jurnalistică pe, care eu v-am descris-o în detaliu, cu argumente și probe. Câţi ani ar fi durat ca să-mi daţi un răspuns dacă eu nu v-aş fi tras de mânecă să vă aduc aminte că mi-aţi încuiat cazul meu într-un sertar?

Doi-trei, zece?

Deși nu­-mi răspundeți la solicitarea simplă de a-­mi răspunde când veți analiza acest caz, pentru care singur CNA s­a autosesizat , totuși ţineţi să precizaţi că Antena 3 este unul dintre cele mai sancţionate posturi tv de pe piaţă.

Îmi pare rău dar nu asta v­-am întrebat. Și nici nu vă stă bine în poziția de avocat al celor pe care susțineți că îi sancționați pentru abaterile de la lege.

De aceea, cu respect, vă întreb din nou: când veți lua în analiză acest caz în plenul CNA?

Al dumneavoastră,

Stelian Negrea, Jurnalist,