Cine stinge lumina la Evenimentul Zilei?

28 May 2013

Cine stinge lumina la Evenimentul Zilei?

May 28, 2013 by
Filed under: Diverse, Rubrica cetățeanului necenzurat 

Un transfer banal pe piata media al unei doamne anonime, Gabriela Antoniu, dintr-o functie de conducere de la Jurnalul National la Evenimentul Zilei (EVZ) n-ar merita atentie, insa modul in care s-a facut acesta scoate in evidenta ipocrizii si tare care alimenteaza atmosfera sulfuroasa din mass-media romaneasca (http://www.paginademedia.ro/2013/05/fostul-adjunct-de-la-jurnalul-pozitie-de-conducere-la-evz/).

Jurnalistii si conducerea Evenimentului Zilei au acuzat in nenumarate randuri in ultimii ani politica editoriala a celor din trustul Intact detinut de Dan Voiculescu din care fac parte si Jurnalul National si televiziunea de stiri Antena 3: i-au acuzat ca apeleaza la santaj editorial, ca au calcat in picioare toate normele deontologice ale profesiei de jurnalist, ca asculta si executa cu sfintenie ordinele politice ale patronului lor, Dan Voiculescu, un lider important al USL a caror ascensiune la guvernare a fost puternic sustinuta de trustul lui Voiculescu, ca linseaza mediatic toti oponentii politici, economici, etc (http://www.evz.ro/detalii/stiri/cna-chemat-sa-judece-linsarea-lui-cristoiu-si-tapalaga-1022731.html ).

Zeci de articole au scris cei de la Evenimentul Zilei in sustinerea acuzatiilor lor extreme de grave la adresa celor de la Jurnalul National si Antena 3, facandu-si un titlu de glorie din aceasta lupta intre bine si rau.
Doamna care s-a transferat de la Jurnalul National la Evenimentul Zilei nu face exceptie, infierand colhoznic pe basisti in articole cosemnate impreuna cu Daniel Constantin, unul dintre jurnalistii de casa ai lui Dan Voiculescu. (http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/cei-care-il-au-pe-nasu-in-suflet-haita-celor-cinci-din-cna-se-smiorcaie-la-usa-ue-630575.html)
Si cum se face totusi ca, in ciuda faptului ca jurnalistii de la EVZ s-au dat de ceasul mortii impotriva celor de la Jurnalul National, tocmai un fost redactor sef adjunct al acestei publicatii timp de 15 ani este primit cu bratele deschise intr-o functie importanta la EVZ fara sa-i fie pusa intrebari elementare, de bun simt, care sa ii garanteze un transfer onest fata de cititori? Motivul oficial al transferului a fost neplata salariului pe ultimele patru luni, desi un comentariu al unui cel mai probabil un fost coleg al doamnei pe pagina de media a lui Petrisor Obae specifica faptul ca doamna este sotia unui prosper om de afaceri, umbrind invocarea acestui motiv. Nici o secunda fostei angajate a lui Dan Voiculescu nu i s-au pus intrebarile fundamentale: ai luat comenzi editorial de la Dan Voiculescu sa-i ataci adversarii politici? Cine dicta politica editoriala la Jurnalul National? Comenzile de la Voiculescu la cine, cand si cum veneau? Interesul cui il serveati mai mult a Jurnalul National? Ce procent din articolele scrise au fost in interesul lui Dan Voiculescu si cat a mai ramas si pentru slujirea interesului public etc etc? Au nevoie cei de la EVZ de know how in supusenie si subordonare?
Un episod oarecum similar s-a intamplat tot la EVZ in urma cu circa o luna cand recent transferatul Victor Ciutacu de la Antena 3 la televiziunea de stiri Romania TV detinuta de senatorul PSD, Sebastian Ghita, a beneficiat de un interviu onctuos-catifelat in EVZ la interviurile 2 plus 1. Intervievatorii au fost nimeni altul decat Mircea Marian plus Simona Ionescu, actualul redactor sef, o doamna cu margele la gat transferata de la ziarul Libertatea (http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-print-evz-sentintele-lui-ciutacu-despre-voiculescu-basescu-si-presa-1032751.html )
Atunci Victor Ciutacu a fost intrebat, printre altele, daca Dan Voiculescu ii dicta politica editoriala iar raspunsul sau a fost “iti dau cuvantul meu de om ca nu”. Lui Mircea Marian, dar si doamnei redactor-sef le-a fost indeajuns raspunsul emotionant primit si n-au mers mai departe asa cum ar fi facut orice jurnalist mai incisiv. O parcurgere printre randuri a interviului scoate in evidenta faptul ca cei doi jurnalisti au uitat ca in trecut se duelau in principii legate de deontologia jurnalistica si nu de ideologie –stanga vs dreapta – cu cei din trustul Intact si accepta orice raspuns din partea lui Ciutacu. De altfel, singurul autodafe al lui Mircea Marian a aparut a doua zi dupa interviu cand “isi dorea sa fi uitat ca a realizat acest interviu” si atat. Doamna redactor sef n-a avut nici o reactive, iar redactorul sef al evz.ro era multumit ca interviul – oricat de gaunos – i-a adus trafic.
Cele doua exemple de mai sus, mi-au confirmat ca am luat o buna decizie cand m-am despartit de EVZ in urma cu mai bine de 8 luni pentru ca, in curand, ultimul jurnalist ramas in redactie se va fi vazut nevoit sa stinga lumina. Ceilalti vor continua probabil sa lucreze pe intuneric.
Jurnalistii au dreptul constitutional sa-si schimbe locul de munca oricand isi doresc ca orice strungar, capitan de nava sau fost securist care s-a ocupat de banii lui Ceausescu. Dar spre deosebire de acestia mai au in plus obligatia sa-si informeze corect cititorii.
Spre deosebire de cei de mai sus, cand am parasit Antena 3 si trustul Intact in 2011, am dezvaluit practicile acestui trust media de santaj editorial la adresa adversarilor politici si a companiilor comerciale cu care nu aveau contracte comerciale, dar si modul in care trustul lui Voiculescu te lega de maini si de picioare ca jurnalist prin contracte inrobitoare, devenind astfel o simpla unealta in mana patronului (http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-ghid-de-utilizare-a-ziaristului-in-trustul-lui-voiculescu-928862.html; http://www.evz.ro/detalii/stiri/stelian-negrea-la-antene-ii-plangeau-pe-saraci-dar-vroiau-marirea-pretului-la-gaz-929164.html; http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-cum-ajung-politicienii-pe-lista-neagra-a-antenelor-929514.html; http://www.evz.ro/detalii/stiri/stelian-negrea-fost-jurnalist-la-intact-codrut-seres-indica-firmele-si-oamenii-politici-care-t.html).
Pentru aceste dezvaluiri eu m-am ales cu procese in instanta in care mi se cer pentru inceput 100.000 de euro (ce-i interesant este ca trustul Intact a renuntat, pentru moment, la unul din cele doua procese, tocmai in cel in care era si EVZ parte alaturi de mine), cu plangeri penale, cu delatiuni pe la Garda Financiara, cu haitasi pe urmele mele, cu ridicari de sprancene din partea unora la momentul angajarii urmate de refuzuri politicoase, cu oprobiul altora in timp ce Ciutacu & Gabriela se aleg cu glorie si admiratie plus salarii babane si din partea celor cu care, pana mai ieri, se sfasaiau in numele deontologiei jurnalistice.