Un santajist dar nici un propagandist/agitator politic nu-i un jurnalist asa ca mai usor cu invocarea filistina a libertatii de exprimare

7 June 2013

Campania virulenta a Antenei 3, in special, pentru apararea cu orice mijloace, nu ale deontologiei profesiei de jurnalist, a unuia din directorii lor acuzat de santaj mediatic dublata de o lipsa cronica de reactie a breslei va avea ca efecte o decredibilizare a mass-media si o ingradire treptata a libertatii de exprimare. Comunicatul de astazi al CSM, prin care a sesizat Inspectia Judiciara pentru efectuarea de verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei ca urmare a declansarii de catre Antene a unei campanii mediatice dupa arestarea lui Sorin Alexandrescu, cel acuzat de santaj mediatic la adresa unui director RCS&RDS, este prima reactie a uneia din cele 3 puteri formale ale statului impotriva celei informale, cainele de paza al democratiei.

Trancaneala generalizata plina de ura, unidirectionala si, in 99% din cazuri, fara a fi sustinuta de vreo dovada palpabila este vazuta de moderatorii Antenei 3 ca un drept fundamental al libertatii de exprimare castigata cu greu dupa 89.  Confundarea informatiei cu opinia si livrarea amandorura de-a valma publicului fara sa-l atentionezi ca exista diferente fundamentale intre cele doua notiuni de baza – de exemplu prima-i obiectiva, a doua subiectiva – este o inselare a acestuia. Presupun ca santajul mediatic inclusiv cel dezvaluit de mine in urma cu doi ani dar si cel la care s-a dedat Sorin Alexandrescu, directorul Antenelor, stim macar cu totii ca este o crima si ca ar trebui sa-ti aduca oprobiul public si nicidecum campanii mediatice de sustinere in numele, culmea, al libertatii de exprimare! Dar asta-i vina exclusiva a televiziunilor -inclusiv Pro Tv, nu numai a celor de stiri- de unde 91% din romani isi iau informatia pentru ca au victimizat toti infractorii de la Adrian Nastase, trecand pe la Catalin Voicu si terminand cu Gigi Becali. Toti au intrat eroi in puscarie iar sanctiunea legala n-a fost gustata mediatic.

Stiu ca solidaritatea de breasla in randul jurnalistilor este cvasinexistenta, fiecare preferand sa tina cu dintii de tastaturile laptopurilor/desktopurilor date de fiecare mogul dar lipsa unei reactii mai solide in fata implicatiilor cazului Sorin Alexandrescu ne va aduce pe viitor doar o ingradire chiar si legislativa a tarcului in care oricare Putere ne va lasa sa ne miscam. Nu va fi maine, va fi peste un an, doi dar daca toata lumea tace si vede doar razboi politic in cazul Antenelor vom asista cum altii ne sapa groapa fara ca macar noi sa avem ceva de spus. Si dupa ce ca toti mogulii/traficantii de influenta ne taie la salarii invocand criza, ne vor trimite la lupta si cu un picior in ghips.

Jurnalismul nu inseamna sa toci un anumit personaj politic ani de-a randul, dar sa uiti ca trustul tau media a fost cladit cu banii unei unitati a Securitatii lui Ceausescu, pe care Dan Voiculescu a pus mana dupa 89. Te-ai fi putut apropia de un jurnalism onest daca la doua stiri de cat periculos e regimul Basescu ai fi spus ca Voiculescu a furat banii lui Ceausescu si ca-i un turnator la Securitate. Jurnalismul nu inseamna sa-i toci pe toti adversarii politici ai lui Voiculescu dar sa-i ridici in slavi pe toti prietenii lui politici. Esti jurnalist daca ii iei pe toti la tinta si prezentand PROBE de fiecare data in locul interminabilelor opinii pe care, cateodata, nici beat n-ar fi bine sa le enunti pentru ca devii ridicol. Jurnalism nu inseamna sa ai relatii bune si articole de bine despre companiile cu care ai contracte de publicitate iar pe restul fie sa le ignori fie sa le anchetei pana dau banu. Jurnalism inseamna sa ai o distinctie clara intre departamentele de vanzari si partea editoriala astfel incat niciodata vreun jurnalist sa nu mai fie anchetat pentru santaj mediatic asa cum este Sorin Alexandrescu, seful Antenelor, care, desi nu-i jurnalist, in fata instantei de judecata a zis ca el face si anchete jurnalistice ca director executiv!!!

Este evident ca nu Antenele au inventat santajul si linsajul mediatic si nu sunt nici singurele care-l practica, vezi cazul Dan Diaconescu OTV, Ziua de Iasi si Gazeta de Cluj. Dar sunt singurele impotriva carora o persoana fizica a depus o plangere penala pentru santaj –ar trebui si altii sa aiba curaj sa depuna astfel de plangeri, la fel cum ar trebui ca si alti jurnalisti sa faca publice practici de santaj mediatic din trusturile lor asa cum am facut-o eu -si sunt nu singurii dar cei mai vehementi care vor aiba un cuvant de spus nu ca jurnalisti ci ca traficanti de influenta la schimbarea majoritatilor in Parlament, la schimbarea magistratilor din CSM – vezi cazurile Ghica si Danilet -, la schimbarea sefului ANI si cine mai stie a oricaror alte raporturi dintre si intre cele 3 puteri ale statului. Cand te bagi intre raporturile dintre aceste trei puteri si din interiorul acestora trecand dincolo de rolul mass-media prin dorinta nedeclarata explicit dar vizibila de a le modifica in avantajul fie direct al Dan Voiculescu fie al aliatilor politici ai acestuia la ce te astepti? Mai exact cand nu mai esti jurnalist si devii traficant de influenta/propagandist/agitator in numele unui om politic de ce invoci ipocrit libertatea de exprimare? Ce treaba mai ai tu ca si propagandist politic si santajist pe partea economica cu jurnalismul? Intr-adevar si propagandistu’/agitatoru’ si santajistu’ au libertate de exprimare dar nu ca jurnalistu’.

 

P.S. In urma cu cateva minute la Digi 24 analistul media Iulian Comanescu mai avea putin si ma scotea pe mine vinovat de santajul de la Antene: ca ce am cautat eu sa lucrez acolo (el scotand pe piata o revista cu Intactul!), ca de ce am stat atat de mult sau atat de putin la Departamentul de Investigatii al Intactului (mi-a fost greu sa inteleg), ca unde lucrez eu acum (nicaieri sau mai bine zis sunt freelancer) si ca, in general, lui nu-i miroseau bine dezvaluirile facute de mine in urma cu doi ani pentru ca el crede ca nu exista bine si rau in aceasta poveste. Exista unii care, nici macar in fata evidentelor, nu-si pot lua opiniile in propriile maini si tot mai simt nevoia sa fie inselati. Domnu analist puneti mana si recititi ce am avut eu de spus despre santajul media de la Intact si dupa aceea mai vezi ce spun si procurorii despre santajul mediatic al lui Sorin Alexandrescu, directorul Antenelor.