Felicitari ActiveWatch, primul ONG care discuta despre finantarile domnului Soros. Am aflat ca „patronul dicteaza muzica” peste tot mai putin la ONG-uri

17 September 2013

Imagine

Protestatar intrebandu-se cat costa tacerea altora fara sa se gandeasca ca si zgomotul lui ar putea avea un pret (Foto Laura Ghitulescu).

Pentru ca ActiveWatch si-a exprimat indoiala in privinta onestitatii demersului meu jurnalistic dar si pentru ca nu vreau sa profit de amabilitatea indelungata a acestui ONG am decis ca, cel putin acest articol, sa nu il mai public pe blogul ActiveWatch. In plus am aflat ca „patronul dicteaza muzica” doar in alte parti mai putin la ONG-uri. Daca vor considera ca merita atentie il pot prelua de pe blogul meu personal.

Stimate domnule Mircea Toma,

 

Raspunsurile dumneavoastra la intrebarile mele ma onoreaza dar ma si intriga pentru ca aflu cu stupoare ca celebrul dicton “patronul dicteaza muzica” se poate aplica tuturor cazurilor din Romania fie ca sunt politicieni sau mainstream media dar in nici un caz ONG-urilor si liderilor acestora in relatia cu finantatorii lor. Ca simplu jurnalist freelancer apreciez ca sunteti primul lider de ONG care decide sa vorbeasca despre problema delicata a legaturii dintre finantator si ONG-uri. Ma intristeaza si ma revolta faptul ca celelalte 28 de ONG-uri semnatare ale Scrisorii deschise catre politicieni nu considera necesar sa faca acelasi demers de transparenta atat de util cand societatea romaneasca este atat de divizata pe subiectul exploatarii aurului de la Rosia Montana in care institutiile dumneavoastra joaca un rol important.

N-as fi fost obligat sa pun intrebari cu “tenta” cum le catalogati dumneavoastra daca inca de la primele demonstratii din Piata Universitatii ONG-urile si liderii lor ar fi recurs la un gest de onestitate fata de cei pro si anti Rosia Montana si i-ar fi  informat de faptul ca acestea au primit in ultimii ani finantari de la una din partile implicate direct in conflictul de la Rosia Montana. Daca fiecare protestatar din Piata Universitatii dar si cei din fata televizoarelor ar fi stiut ca o parte din ONG-urile si liderii lor care se afla in spatele/alaturi de miscarea de protest au primit de-a lungul anilor finantari de la una filantropul/biznismenul/iubitorul de democratie George Soros n-as mai fi fost nevoit sa recurg la intrebari “tendentioase” si nici dumenavostra nu v-ati fi simtit obligat sa ne precizati faptul ca vorba “patronul dicteaza muzica” nu se aplica in cazul ONG-urilor.

 

Spuneti ca nu-l cunoasteti personal pe George Soros si ca nu ati avut intalniri cu domnia sa, desi ati fi fost onorati. In opinia mea, nu trebuie sa-l cunoasteti personal pe George Soros pentru a-i putea eventual servi intereselor sale de business in cunostinta de cauza sau nu. Daca va uitati pe bursa din Toronto o sa vedeti ca George Soros detinea prin intermediul Soros  Fund Management LLC la 30.06.2013 1,1 milioane actiuni la compania Newmont Mining Corporation simbol NEM. Acelasi investitor mai detinea 1,9 milioane actiuni la Barick Gold Corporation simbol ABX, 395.000 actiuni la Goldcorp INC simbol GG, 2,56  milioane actiuni la Cameco Corp simbol CCJ, 1,66 milioane actiuni la Tasman Metals Ltd simbol TAS, 3,4 milioane actiuni la Turquoise Hill Resources Ltd simbol TRQ. Acestea sunt detinerile de mica amploare ale domnului George Soros doar prin intermediul respectivului vehicul investitional dar domnia sa detine un  imperiu financiar impresionant. Pe langa faptul ca Newmont Mining Corporation detine actiuni la compania care doreste sa exploateze aurul de la Rosia Montana, toate celelalte companii activeaza pe piata mondiala a aurului si a metalelor.

Apreciez deschiderea ActiveWatch pentru a face publice informatii legate de finantarile primite de la diferite fundatii detinute de filantropul si iubitorul de democratie George Soros: Open Society Institute Budapesta, Open Society Londra, Open Society Foundations, Fundatia pentru o Societate Deschisa etc. Nu neg oportunitatea proiectelor finantate de catre aceste fundatii insa nu am gasit, si nu pentru ca sunt purtator de intrebari cu “tenta”, lamuriri la intrebarea fundamentala: care sunt ustensilele pe care un cetatean participant sau nu la protestele din Piata Universitatii prin care poate face lucid distinctia diferenta dintre o finantarie oferita de diferitele fundatii detinute de filantropul si iubitorul de democratie George Soros si evolutia cotatiilor bursiere ale companiilor din industria aurului detinute de aceasta data de verosul biznismen George Soros.

Vreau sa intelegeti ca domnul George Soros este liber sa finanteze in Romania sute de programe pentru dezvoltarea democratiei si a libertatii presei – asa cum mi le descrieti dumneavostra extrem de laborios in raspunsul pe care mi l-ati dat– dar eu nu acest lucru il pun in discutie: e vorba de faptul ca nici ca jurnalist si nici ca cetatean simplu pro sau anti Rosia Montana nu mi s-au oferit argumente solide din partea ONG-urilor si a liderilor lor finantati de George Soros pentru eliminarea oricaror suspiciuni privind o dualitate toxica a intereselor acestui filantrop/iubitor de democratie dar si investitor pe piata mondiala a aurului.

Consideratiile dumneavostra legate de demersul meu imi ridica semne de intrebare pentru ca ma aruncati in tabara tendentiosilor cand meseria de jurnalist raspunde intrebarilor cine, ce cand, unde, cui? Daca tot tragem linie acum si vorbim de coruptia din clasa politica si din mainstream media – despre care ONG-urile si liderii lor pot spune absolut orice inclusiv chestii tendentioase ba chiar jurnalistii din aceeasi media sunt luati la pumni de protestatarii alaturi de care va aflati – de ce sa nu ne punem intrebari legitime legate de ONG-uri si liderii lor? De unde clementa pentru dubla masura si mai ales va asumati riscul unor proteste trucate cum au fost cele din iarna lui 2012 a caror finantare liderii USL au recunoscut ulterior ca a asigurat-o?

Nu inteleg de ce nu reusiti sa raspundeti intrebarilor mele “tendentioase” decat cu aprecieri ce imi par cel putin la fel de “tendentioase” si care pun la indoiala onestitatea si profesionalismul demersului meu. In fond eu sunt un simplu jurnalist freelancer iar ActiveWatch un ONG prestigios printre putinele care au avut curajul sa-mi ofere ajutor in lupta mea impotriva trustului Intact ale carui practici de santaj editorial le-am dezvaluit in 2011.

Nu in ultimul rand sunt intrigat de faptul ca dumneavostra considerati ca celebrul dicton “patronul dicteaza muzica” nu se poate aplica in nici un caz relatiei dintre ONG-uri si finantatorii acestora cum ar fi domnul George Soros dar se poate aplica in mass-media relatiei dintre, sa zicem patronul Antenei 3 si unii jurnalisti ai acestui post de televiziune, sau relatiei dintre RMCG si o serie de politicieni care sustin direct sau indirect demararea proiectului de la Rosia Montana in actualele conditii inacceptabile pentru statul roman.

Prin intrebarile pe care mi le pun nu vreau sa-i jignesc nici pe protestatarii de acum din Piata Universitatii nici pe cei din iarna lui 2012, ambele categorii avand motive reale de nemultumire, ci doar sa ma asigur ca nu sunt privati intentionat sau din greseala de informatii relevante de genul celei care se desprinde din intrebarea mea “tendentioasa” referitoare la finantarile domnului Soros.

In spatele fiecarui protest exista intotdeauna interese: legitime sau ilegitime, existand chiar posibilitatea ca, in unele cazuri, acestea sa se impleteasca armonios.

In final va reamintesc ca sunt doar un jurnalist freelancer membru al Asociatiei Europene a Jurnalistilor care-si mentine opinia ca proiectul exploatarii aurului de la Rosia Montana este toxic.

Stelian Negrea,

Jurnalist freelancer, membru al Asociatiatiei Europene a Jurnalistilor