Ai cui procurori sunt mai independenti? Ai lui Basescu sau ai lui Ponta?

4 October 2013

 

Presedintele si premierul au jucat, din nou, in filmul “Procurorul meu este mai independent” avandu-i in rolul principal pe Lucian Papici si Mariana Alexandru de la Sectia I a DNA. L-am urmarit iar argumentele ambelor tabere mi se par ridicule oricat de viguroase ni se vand. Pe de o parte, virulenta taberei lui Traian Basescu si a sustinatorilor sai nu-mi suna bine deloc dar absolut deloc: daca e un procuror atat de independent de ce atata galagie pentru inlocuirea lui cu un alt procuror dupa ce a stat de doua ori cate trei ani pe functie? Virulenta aceasta nu face decat sa-i dea apa la moara lui Dan Voiculescu care a sustinut in permanenta ca Justitia este controlata si controlabila.

Mai grave si mai neverosimile mi s-au parut afirmatiile facute de Lucian Papici care, pur si simplu, il imping intr-o tabara desi el ar fi trebuit sa ramana neutru si independent asa cum l-a catalogat Traian Basescu, Monica Macovei si ceilalti. Insa domnul Papici se aseaza comfortabil in aceasta tabara afirmand ca “desfid conotatiile depreciative folosite de Victor Ponta in sintagma dosare politice”. Un procuror nu poate sa desfida ce spune un prim ministru ci in cel mai bun caz poate sa respinga. Daca desfida atunci si-a ales deja tabara . Un jurnalist, un vanzator de legume, un politician poate sa desfida. Un procuror pune domnul in fata lui Victor Ponta in propozitie pentru ca il respecta pe primul ministru ca pe presedinte si ca pe orice oficial guvernamental de rang inalt. Nici macar un jurnalist nu ar trebui sa se traga de sireturi cu primul ministru.

Mai mult acelasi dom’procuror ne spune ca “nu exista o motivatie a hotararii prin care inceteaza delegarea”. Pai daca este sa-l citam pe fostul sef al DNA, Daniel Morar, actualmente judecator la CCR procurorul general avea tot dreptul legal din lume sa il schimbe pe Lucian Papici:”Exista un regulament care spune ca delegarea sau numirile se fac la recomandarea procurorului sef al DNA, dar este un act subsidiar unei legi. Legea spune clar cine are competenta sa numeasca, sa propuna numirea, cine are competenta sa delege. E a procurorului general”. Desigur si eu mi-as dori sa aflu de ce in urma cu sapte zile Lucian Papici era bun pentru o noua delegare iar dupa o saptamana nu, dar dupa toata avalansa de declaratii belicoase ale acestuia problema ramane aproape secundara.

Tot domnul procuror Lucian Papici a afirmat ca “nu o sa capitulam, o sa ne repozitionam. Sa vedem daca trec noile propuneri. Daca cele doua numiri sunt agreate, unii colegi si-au exprimat dorinta sa plece”. Revolutie nu gluma! Deci domnul procuror este pe cale sa iste o revolta in cadrul DNA si sa nu-si lase alti colegi sa avanseze pentru ca cineva a decis sa-l schimbe conform legii pe domnia sa! In urma cu sase ani cand domnul Papici, care pare un pic trecut de 40 de ani, cineva punea la cale o astfel de revolutie cariera domniei sale n-ar fi avut de suferit?

In fine, domnul Papici si-a dat definitivatul in independent cand a afirmat despre dosarul lui Liviu Dragnea ca “nu mai au cum sa-l intoarca”. Domnul procuror da dovada de un grad suspect de atasare de o anumita cauza si pare ca domnia sa este pus acolo sa fi dat deja verdicte si condamnari in locul unui Judecator.

De cealalta parte, fostul procuror Victor Ponta nu reuseste sa scape de tinichelele cu care a castigat alegerile afirmand despre Lucian Papici ca “este un procuror basist care a facut dosare politice”. Eticheta este cel putin la fel de ingusta si jignitoare ca ofensiva taberei lui Traian Basescu pentru apararea procurorului independent. Ca sa aiba parfum de credibilitate, fostul procuror Victor Ponta ar fi trebuit sa isi “condimenteze” afirmatiile jignitoare cu ceea ce umplea domnia sa dosarele pe care le intocmea pe vremea lui Adrian Nastase: dovezi. Daca ne dadea si dovada ca Lucian Papici facea dosare politice i-am fi apreciat etichetarile insa doar aluzia ca domnul procuror facea zilnic editoriale cu un jurnalist de la Evenimentul Zilei este tentanta insa nu si relevanta.

 Din pacate cele doua tabere au demonstrat ca lupta lor nu este pentru asigurarea independentei Justitiei ci pentru clamarea acestui deziderat in favoarea propriilor interese si si discurs public si ca sunt dispusi sa-i sustina pe “independenti” pana nu sunt inlocuiti de o alta garnitura proaspata de “independenti” numiti de adversarii lor politici.