Realitatea TV vs. TVR: De ce e amara presa la privat si dulce cea de la stat!
4 October 2013
• Privatului i se poate retrage licenta pentru insolventa, cel de la stat s-a indatorat linistit intr-o singura zi din 2013 cu cu 63,5 milioane euro desi a raportat pierderi constante anuale de 30-40 milioane euro
Controversa iscata in jurul noului cod de insolventa publicat recent de Guvernul Ponta (http://www.realitatea.net/noul-cod-al-insolven-ei-a-fost-publicat-in-monitorul-oficial_1285411.html?utm_source=BreakingNews-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb) aduce in discutie caracterul discretionar de care se bucura institutiile private de media in comparatie cu cele de stat. In timp ce premierul Victor Ponta isi justifica articolul controversat din noul cod de insolventa pentru recuperarea unor sume la bugetul de stat (fara sa specifice cuantumul acesteia) desi la masa credala a Realitatea Media SRL cei mai importanti creditori sunt cei privati, TVR a beneficiat doar de la inceputul acestui an de generozitatea guvernamenala reusind sa se indatoreze prin proceduri netransparente cu numai putin de 278,8 milioane lei (63,5 miloane euro intr-o singura zi pe 11.05.2013), conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro. Aceasta desi in 2012 dar si in anii precedenti TVR a raportat pierderi constante de circa 150 milioane lei (37,5 milioane euro) anual la o cifra de afaceri anuala de circa 500 milioane lei (125 milioane euro).
Discriminarea dintre presa la privat, in cazul de fata Realitatea TV , si cea de la stat TVR este evidenta. In privat se opereaza pe o piata puternic concurentiala unde singura ta sursa de finantare este cea venita din veniturile din publicitate de care nu te apropii daca nu ai rating. Ratingul ti-l aduce doar programele la care se uita cat mai multi romani. La TVR ai trei surse de finantare si nici un stres in afara de presiunile politice la care unii aleg sa raspunda mai mult decat altii: ai veniturile dintr-o taxa tv pe care o poti colecta pentru ca statul roman iti da voie, ai alocari bugetare si venituri din publicitate. Cu acestea iti poti face, de exemplu, intr-un an de criza economica cum este 2013 lansari pompoase cum este si cea pe care o pregateste TVR pentru acest weekend plus alte cheltuieli extravagante de la masini la orice echipamente si servicii iti doresti.
Daca la Realitatea TV si la alte televiziuni si radiouri private cheltuielile sunt reduse drastic iar daca in mod constant incasarile din publicitate nu-ti acopera veniturile atunci intri in insolventa si risti ca Guvernul Ponta sa dea o ordonanta de urgenta astfel incat sa-ti retraga licenta si sa risti sa-ti inchizi peste noapte afacere. Nu acelasi risc il intampini la TVR care a avut in perioada 2007-2013 cheltuieli cu bunuri si servicii in valoare de 381 milioane lei (circa 95 milioane de euro) conform www.e-licitatie.ro. Din acestea doar 18% au fost realizate prin proceduri transparente , restul fiind facute prin proceduri netransparente realizate in spatele usilor inchise fara o atentie sporita la eficienta cheltuirii banilor publici: cerere de oferta, dialog competitiv, negociere, negociere accelerata si negociere fara anunt de participare. Practic in perioada 2007-2013 312 milioane lei (78 milioane euro) au fost cheltuiti in mod opac/netransparent au fost cheltuite de conducerile succesive ale TVR fara ca vreun factor guvernamental sa-si manifeste ingrijorarea si fara ca vreun responsabil din TVR sa fie tras in vreun fel al raspundere.
Actuala conducere a SRTV condusa de Claudiu Saftoiu a incarcat cel mai mult nota de plata a cheltuielilor SRTV: daca din 2007 pana in prezent media anuala a achizitiilor SRTV raportate pe www.e-licitatie.ro avea o medie de circa 10-20 milioane RON in 2013 s-au facut cheltuieli de 298 milioane RON adica numai putin de 78,2% din totalul cheltuielilor valorice ale institutiei din perioada 2007-2013.
Majoritatea covarsitoare a achizitiilor realizate de SRTV in 2013 s-a facut prin proceduri netransparente: negociere accelerata (legea permite doar cu specificarea motivului urgentei procedurii fara insa a-l mentiona explicit, adica poti scurta termenele dintre data publicarii anuntului de participare si data limita de depunere a ofertelor), negociere fara publicarea unui anunt de participare: 3 negocieri directe fara anunt de participare in valori egale de 299.850 lei fiecare pentru servicii video over IP cu acelasi castigator Romtelecom (aceeasi companie a castigat la distanta de doua luni doua loturi de cate 3 contracte contracte pentru servicii telefonie in valoare de 880.000 lei fiecare, in total 5,28 milioane lei) , 6 contracte date prin negociere accelerate pentru servicii consultant financiara in valoare de 533.950 lei date unei singure companii Ernst&Young SRL, 27 de contracte de facilitate de credit etc date prin negociere accelerate doar la doua banci Raiffeisen Bank si BCR avand valori 1.216.911, 13.719.418 respectiv 16.027.016 lei – practic un contract mare se impartea in 3-4 contracte mai mici cu una din cele 3 valori de mai sus si se incheia afacerea (au fost incheiate intr-o singura zi pe 11.05.2013 cate 9 contracte pentru fiecare dintre cele trei valori un TOTAL de 278.670.105 RON), 3 contracte pentru inchirierea unui car tv HD in valoare de 270.298 lei fiecare date unei singure companii Bivolul Advertising SRL.
Practic conducerea televiziunii publice asigurata de domnul Claudiu Saftoiu a angrenat SRTV in 2013 in datorii de 278,7 milioane lei (prin negociere cu doar doua banci fara sa fie prezentate public costurile de atragere a acestei finantari care reprezinta 73% din totalul cheltuielilor facute de SRTV pe bunuri si servicii in perioada 2007-2013) ) pentru acoperirea gaurilor din trecut in loc sa intocmeasca un raport amanuntit a cheltuielilor nejustificate din trecut pe baza caruia cei responsabili sa fie trasi la raspundere.
Numai contractele incheiate de actuala conducere a SRTV in anul 2013 au avut o valoare de 296,3 milioane lei (din care 278,7 milioane lei pentru credite bancare) si reprezinta 77,77% din totalul sumelor cheltuite de SRTV pe bunuri si servicii in perioada 2007-2013 si raportate pe www.e-licitatie.ro. Practic fie ca au fost realizate prin negociere directa sau licitatie deschisa toate contractele incheiate de SRTV in 2013 au un patern neobisnuit: contractul este impartit in 3-5-9 valori egale iar fiecare din acest contract este atribuit aceleiasi companii comerciale.
COnducerea TVR reuseste sa faca aceste cheltuieli extravagante si intr-un mod netransparent desi in ultimii ani conform datelor de la Ministerul Finantelor Publice a avut o cifra de afacere anuala de circa 500 milioane lei si pierderi constant anuale de circa 150 milioane lei.
Ce este si mai neclar la intentia Guvernului Ponta este faptul ca statul este unul dintre creditorii mici de la masa credala la Realitatea Media SA, principalii creditori fiind cei privati. Mai mult conform afirmatiilor oficialilor Realitatea Media SA, compania are de recuperat de la stat circa 45 milioane lei (11 milioane euro) de la diferite companii de stat.
Discriminarea intre o institutie privata de presa si una de stat ramane: in timp ce TVR isi permite sa se indatoreze intr-o singura zi cu 63,5 milioane euro fara ca cineva sa dea socoteala pentru pierderile din trecut, Realitatea Media SA sau orice alta institutie media privata, care apeleaza la insolventa tocmai pentru a se salva de efectele crizei economice, ramane fara licenta de emisie .