George Soros s-a intalnit la Bucuresti cu Victor Ponta pe subiectul Rosia Montana. De ce ambii au vrut sa tina secreta intalnirea?

11 March 2014

Miliardarul american de origine ungara, George Soros, a avut astazi timp de circa o ora o intalnire privata cu premierul Victor Ponta in jurul orelor 11.30. Atat biznismenul/filantropul George Soros cat si premierul Victor Ponta ar fi tinut aceasta intalnire secreta daca n-ar fi aparut intrebari legitime din partea mass-media printre care m-am numarat si eu: de ce intalnirea a fost trecuta la secret si mass-media nu a fost informata asupra acesteia, cine a decis sa ramana secreta – premierul Romaniei sau George Soros, de ce nu a fost anuntata in programul oficial al celor doi, de ce nu au fost anuntate subiectele din cadrul discutiilor dintre cei doi, cine a mai participat la aceasta intalnire, a fost o intalnire intempestiva si intamplatoare sau una planificata si cu agenda clar definita etc?

Premierul a avut curajul si a recunoscut ca a avut aceasta intalnire la putin timp dupa ce in spatiul public au aparut primele intrebari legitime, aspect care punctual merita apreciat. E de apreciat inclusiv faptul ca Victor Ponta a dezvaluit si subiectul intalnirii: exploatarea aurului de la Rosia Montana, proiect blocat in Parlament si in favoarea caruia el s-a pronuntat.

Oficial George Soros s-a aflat in Romania zilele acestea avand ca scop promovarea culturii romilor participand la un eveniment cu acest subiect. E de apreciat si sustinerea pe care fundatiile domnului  Soros o acorda unui subiect atat de sensibil: promovarea valorilor culturii romilor, huliti peste tot in Europa dar prea putini ajutati si intelesi. Ai o problema in Franta sau Marea Britanie, “Blame the rroma population from Romania”. E la moda, e facil iar apararea lor e usor de patruns.

Nu este de apreciat la filantropul George Soros cum s-a ascuns la randul sau in spatele problemei rromilor ca sa-si rezolve o problema care-l framanta pe biznismenul George Soros: exploatarea aurului de la Rosia Montana, un proiect impotriva caruia s-a declarat. De altfel, Asociatia Alburnus Maior sub stindardul careia se organizeaza miscarea “Salvati Rosia Montana” este sustinuta financiar de ani de zile de Fundatia Soros Romania.  Acestea nu sunt singurele finantari primite de unele ONG-uri care au indemnat lumea sa iasa in strada toamna trecuta.

De ce sa discuti la Guvern astazi cu Victor Ponta acest subiect delicat daca pana acum ai sustinut in mod constant ca nu ai nici un fel de legatura cu aceasta exploatare si nici cu protestele din toamna anului trecut din Bucuresti impotriva exploatarii aurului de la Rosia Montana. Va reamintesc ca in urma unul val de suspiciuni legate de interesele biznismenului Georg Soros, fundatiile sale s-au simtit datoare anul trecut sa nege public ca ar avea vreo implicare in finantarea protestelor anti Rosia Montana de anul trecut. “Recentele speculatii din Romania despre o legatura intre proiectul minier de la Rosia Montana si George Soros sunt nefondate si incorecte. George Soros nu are niciun interes actual, financiar sau de alta natura, in proiectul minier de la Rosia Montana”, se preciza in comunicatul fundatiei. 

Open Society Foundations mai adauga , in acel scurt comunicat, ca George Soros este de multa vreme “un avocat pentru responsabilitate si transparenta in industriile miniere si crede ca aceste principii trebuie sa se aplice proiectelor relevante din Romania si din intreaga lume”.(mai multe detalii gasiti aici http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15651220-george-soros-nu-are-niciun-interes-financiar-sau-alta-natura-proiectul-minier-rosia-montana-comunicat-open-society-foundations.htm).

Nici un moment comunicatul fundatiilor filantropului  George Soros nu vorbea de investitiile masive pe care biznismenul George Soros le avea pe piata aurului, inclusiv la companii miniere implicate direct in exploatarea aurului de la Rosia Montana.

M-am numarat printre jurnalistii care si-au pus semne de intrebare legate de finantarile primite de unele ONG-uri de la fundatiile lui George Soros si scoaterea in strada a oamenilor in toamna anului trecut impotriva exploatarii aurului de la Rosia Montana (vezi detalii aici http://blog.activewatch.ro/invitati/scrisoare-deschisa-adresata-ong-urilor-finantate-de-filantropulbiznismenulluptatorul-pentru-democratie-george-soros-va-rog-frumos-jucati-cu-toate-cartile-pe-masa/
http://blog.activewatch.ro/diverse/salvati-rosia-montana-pentru-soros-culmea-nu-sunt-pupingoldist-asa-cum-ar-crede-activewatch/). Mi-am atras oprobiul unui numar insemnat de prieteni, colegi si oameni de presa declarati deschis impotriva proiectului de la Rosia Montana care imediat au ridicat din sprincene dar care n-au reusit sa ma inscrie in corul unei parti a mass-media care primise la randul ei finantari din partea RMCG.

Le-am zis si atunci cum le repet si acum: nu doresc o secunda sa va jignesc – a primi finantari din parta fundatiilor lui George Soros este un lucru normal si firesc – numai ca trebuie sa le spuneti acest lucru si celor pe care-i chemati in strada impotriva proiectului de la Rosia Montana unde biznismenul George Soros avea interese financiare directe. Era atunci si ramane si acum o chestiune de minima informare, corectitudine si de decenta ca cei care ies in strada sa stie ca exista si interese financiare uriase care pot sta la fel de bine si in spatele protestelor lor la fel cum alte interese financiare au finantat campanii mediatice pro Rosia Montana. Trebuie sa fie o lupta deschisa si onesta intre cele doua tabere si nu una dintre ele sa “aresteze binele” iar cealalta sa fie “intruchiparea raului”.

Pe langa interesul evident al miliardarului de origine ungara George Soros pentru proiectul de la Rosia Montana exista unul si al Guvernului Ungariei care recent a organizat o masa rotunda la Bruxelles impotriva exploatarii de la Rosia Montana. (gasiti mai multe detalii aici http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/de-ce-guvernul-neo-fascist-al-lui-victor-orban-finanteaza-o-masa-rotunda-la-bruxelles-impotriva-proiectului-de-la-rosia-montana-sa-ne-intrebam-nu-sa-injuram-103137.html).

Cum se face ca interesele lui George Soros se aliniaza cu cele ale Guvernului Ungariei in problema exploatarii aurului de la Rosia Montana e un subiect ce merita tratat cu mai multa atentie dar fara accente nationalist-sovine mai ales acum ca traversam un an electoral extrem de complicat si care se anunta extrem de fierbinte.