Cum a activat 10 ani Antena 3 cu 500 de angajati intr-un spatiu de doar 50 metri patrati inchiriat in cladirea din Bucuresti-Ploiesti, cumparata de la o firma de stat de Voiculescu Dan cu banii Securitatii (Documente)

14 august 2014

14.08.2014

Stelian Negrea

Televiziunea Antena 3 al carei director general este Mihai Gadea a activat in perioada 2003-2013 intr-un spatiu de doar 50 de metri patrati in cladirea din Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27. Conform contractului de inchiriere nr. 191 din data de 24.11.2003 semnat intre Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA si Antena 3 SA (vezi contractul in facsimil), aceasta din urma a inchiriat in perioada respectiva un spatiu de doar 50 de metri patrati la etajul 1 al respectivei cladiri pentru o chirie lunara de 4.175.000 lei vechi (circa 1000 de euro). Din partea Antena 3 contractul fusese semnat de Sorin Oancea, administratorul unic al companiei acum asociat la televiziunea concurenta B1 TV, si Sabin Cutas din partea CCAI SA, un fost parlamentar al PC, partidul fondat de Voiculescu Dan, condamnat saptamana trecuta de Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani de inchisoare cu executare in dosarul ICA pentru spalare de bani.

Incepand cu momentul dinaintea momentului incarcerarii patronului lor pe 08.08.2014 si cu o virulenta sustinuta ulterior acestui moment, vedetele Antena 3 au declansat o campanile de victimizare in care sustin ca statul si Justitia doresc sa confiste sediul, in care isi desfasoara activitate, fara sa specifice ca respectivul sediu nu se afla in proprietatea acestui post de televiziune. Pe de alta pare, declansarea unei astfel de campanii de victimizare nu pare credibila atata timp cat Antena 3 a functionat oficial timp de mai bine de 10 ani in cladirea respectiva intr-un spatiu de 50 de metri patrati desi conform datelor de la Ministerul Finantelor Antena 3 SA numarul propriilor angajati a variat in perioada 2003-2013 de la un minim de 2 in 2004 la un maxim de 545 in 2007 care a coborat in 2013 la 434.

Cine e proprietarul sediului in care Antena 3 isi desfasoara activitatea?

Conform contractului de inchiriere pe care l-am prezentat proprietarul cladirii din Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27 a fost pentru o perioada Antena Tv Group SA (fosta Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA CCAI SA) companie trimisa in judecata in dosarul de santaj al Antenelor cu RCS&RDS si ai carei actionari sunt, in momentul de fata, conform datelor de la Registrul Comertului: Grivco SA 3,8%, Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei 3,9%, Voiculescu Corina Mirela 37,5%, Voiculescu Camelia Rodica 41,7 % , Anca Raluca Gheorghe cu 4,3% si Lazar Mihai 8,6%.

Cladirea respectiva s-a plimbat intre mai multe companii din trustul Grivco SA insa niciodata nu s-a aflat in proprietatea Antenei 3 care a fost mereu chiriasa. Ultimul proprietar care reiese din acte este tot o companie ale carei initiale sunt CCAI SA insa denumirea acesteia este Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA implicata in dosarul ICA ai carei actionari sunt actualmente in acte: Grupul Industrial Grivco SA 9,6% Voiculescu Camelia Rodica si Voiculescu Corina Mirela, fiecare cu cate 45,19%.

Conform minutei sedintei Curtii de Apel Bucuresti in care a fost condamnat Voiculescu Dan instanta a decis pentru recuperarea prejudiciului de peste 60 de milioane de euro confiscarea printre alte cladiri, terenuri si conturi ale lui Voiculescu Dan si ale fiicelor sale si confiscarea imobilului din Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27 compus din teren in suprafata de 4184,41 mp si constructie in suprafata de 3140 mp.

Cel mai important chirias al acestui imobil nu este Antena 3 ci Antena 1. Conform contractului de inchiriere incheiat pe 01.09.2007 (vezi contractul in facsimil) intre CCAI SA din dosarul ICA si TV Antena 1 SA (fosta Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA) prima companie inchiriaza celei de-a doua intreaga cladire din Soseaua Bucuresti-Ploiesti pe o perioada de 5 ani pentru o chirie lunara de 24.569,91 Euro in care intrau inclusiv 12 locuri de parcare inchiriare fiecare cu cate 50 de Euro pe luna.
Spre deosebire de alte contracte de inchiriere, firma lui Voiculescu Dan i-a permis Antenei 1 prin contract sa subinchirieze spatii fara instiintarea prealabila a proprietarului :”Chiriasul are dreptul de a inchiria, in intregime sau partial orice parte a Spatiului, fara acordul prealabil al Proprietarului, in interiorul Termenului locatiunii”.

Chirie majorata semnificativ de firmele lui Voiculescu

Practic firmele lui Voiculescu Dan au permis si in cazul cladirii din Soseaua Bucuresti-Ploiesti 25-27 la fel ca in cazul birourilor inchiriate de Antena 3 de la Antena 1 in turnul Grivco, pe care am descriso intr-o ancheta publicata ieri, posibilitatea inchirierii in cascada intre televiziunile sale ascunzand de ochii curiosilor adevaratul proprietar si beneficiar al respectivelor contracte de inchiriere.

Contractul de inchiriere a fost semnat din partea CCAI de catre Sorin Pantis, condamnat la 8 ani de inchisoare cu executare in dosarul ICA iar din partea Antenei 1 de catre George Daniel Matiescu, directorul general al companiei. Cele doua parti au semnat pe 27.03.2009 un act additional prin care cuantumul chiriei a fost majorat de de la 24.569,91 Euro/luna la 43.402,875 Euro/luna.

Voiculescu Dan a cumparat cu banii Securitatii cladirea Antenei 3

Voiculescu Dan incepe sa-si lege numele de cladirea Antena 3 de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr 25-27 inca din anul 1991 atunci cand firma Securitatii lui Nicolae Ceausescu, al carei reprezentant in Romania era Voiculescu Dan, Crescent Commercial &Maritime (Cyprus) Ltd inchiriaza pe numai 55.000 lei/luna (760 dolari pe luna in 1991 si 186 de dolari/luna in 1992) de la firma de stat Romaero Baneasa toata aceasta cladire (am prezentat documentele mai pe larg intr-o ancheta anterioara).

Sapte ani mai tarziu dupa alte chirii modice platite Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA (actualmente TV Antena 1 SA) semneaza in 1998 cu firma de stat Romaero Baneasa SA contractul nr. 601 de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare pentru cladirea de pe Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27. Suma pentru care s-a semnat a fost de 1,1 milioane de dolari esalonata in plati lunare de circa 30.000 dolari pe 36 de luni (vezi contractual in facsimil). Ca si in cazul altor investitii facute de Voiculescu Dan in imperiul sau media si cladirea, in care Antena 3 isi desfasoara aucm activitatea, este cumparata cu banii fostei Securitati a lui Nicolae Ceasescu pentru ca in 1998 actionarul majoritar al Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA era Crescent Commercial &Maritime (Cyprus) Ltd al carei reprezentant in Romania era Voiculescu Dan.

Ulterior acelasi sediul de pe Soseaua Bucuresti Ploiesti a fost vandut actualului proprietar la o suma de mai bine de sapte ori mai mare decat cu cea cu care fusese achizitionata de la stat. Pe 20.10.2007 – la 9 ani dup ace cumparase cladirea de la Romaero Baneasa – TV Antena 1 SA (fosta Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA) vinde aceeasi cladire (vezi contract vanzare cumparare in facsimil) catre Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA pentru suma de 7,62 milioane euro platibila in 4 rate egale.