Cum sa fii membru al “Coalitiei pentru o presa curata” si sa-ti fi cladit Gazeta Sporturilor pe banii lui Ceausescu. Cum sa stai la dreapta familiei Voiculescu dar public sa te delimitezi cu succes de aceasta

17 August 2014

17.08.2014

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cum-sa-fii-membru-al-coalitiei-pentru-o-presa-curata-si-sa-ti-fi-cladit-gazeta-sporturilor-pe-banii-lui-ceausescu-cum-sa-stai-la-dreapta-familiei-voiculescu-dar-public-sa-te-delimi-107555.html

Raspunsul initial al lui Catalin Tolontan, seful Gazetei Sporturilor, la ancheta mea jurnalistica (http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/gazeta-sporturilor-ridicata-pe-banii-lui-ceausescu-catalin-tolontan-a-semnat-imprumuturi-de-sute-de-mii-de-dolari-de-la-firma-crescent-a-securitatii-reprezentanta-de-voiculescu-dan-107544.html), in care am dezvaluit cum acesta a semnat imprumuturi de sute de mii de dolari de la Crescent Commercial &Maritimi (Cyprus) Ltd firma Securitatii lui Ceausescu pentru dezvoltarea acestui ziar sportiv detinut de familia Voiculescu, l-am interpretat ca fiind mincinos, zeflemitor si manipulatoriu (http://www.reportervirtual.ro/2014/08/negrea-gsp-pe-banii-lui-ceausescu-ce-spune-tolontan.html).

Ulterior intr-o discutie telefonica de peste 30 de minute initiata de Catalin Tolontan, acesta a incercat sa ma convinga printre multe altele de faptul ca nu exista nici o problema intre a fi administrator unic la Convergent Media SRL, firma care editeaza Gazeta Sporturilor si detinuta de familia Voiculescu, si independenta sa jurnalistica ba din contra ca tocmai faptul ca a fost adiministrator la aceasta i-a adus independenta fata de mogulul media!

Nelamurirea mea este daca “Coalitia pentru presa curata”, o initiativa 3 ONG-uri, care cere institutiilor mass-media sa-si publice o serie de date publice de altfel printre care unele legate de situatia financiara a acestora, initiativa la care s-a raliat si Gazeta Sporturilor si Catalin Tolontan, nu ar trebui sa tina cont de faptul ca sursele de finantare ale unor ziare in trecut au constat in banii Securitatii lui Nicolae Ceausescu.

Primul lucru care m-a frapat la Catalin Tolontan cand m-a sunat a fost preocuparea constanta a acestuia pentru imaginea sa publica. Dupa ce m-a apelat pe telefonul mobil prima mea reactie a fost sa-l rog sa scrie un articol pe www.tolo.ro sau oriunde altundeva , in care sa-si exprima public pozitia fata de ancheta mea jurnalistica, insa Catalin Tolontan mi-a spus ca nu are sens si ca vrea sa vorbeasca cu mine. Ca persoana fizica documentele pe care le-am facut publice sunt doar niste hartii insa ca jurnalist acestea au o valoare pentru intreaga societate. Intr-un mod ciudat Catalin Tolontan vrea sa controleze povestea, avand grija sa nu se extinda si sa nu capete amploare. Nu atat documentele cat mai ales grija ca povestea sa nu capete amploare mi s-a parut ca este tinta principala a lui Catalin Tolontan.

Al doilea lucru care m-a frapat la Catalin Tolontan a fost ca a vrut sa ne bage pe toti in aceeasi oala cu el. Adica daca eu am publicat documente din care reiese ca a luat sute de mii de dolari de la Securitate pentru Gazeta Sporturilor inseamna evident ca si eu dar si alte somitati gen Andrei Plesu sau cei de la Realitatea TV ar fi luat bani de la Posta. Manipulare fina, fina. Eu am lucrat la o publicatie economica de la marginea imperiului Intact construita mult mai tarziu pe o schema noua de actionariat, si care a si fost de altfel inchisa si oamenii dati afara fara sa fie platiti, iar mai tarziu am fost doua luni de zile sef al Departamentului de Investigatii al trustului Intact de unde mi-am dat demisia si am facut publice in 2011 practicile de santaj de presa ale trustului lui Voiculescu Dan. Pentru mine au urmat trei ani de hartuire, trustul Intact deschizandu-mi numeroase procese penale, civile si comerciale in care imi cereau sute de mii de euro despagubiri din cauza dezvaluirilor mele. Practici similare de santaj celor dezvaluite de mine au fost confirmate de doua anchete ale DNA in care Voiculescu Dan si institutiile sale media au fost acuzate oficial de santaj de presa.

Al treilea lucru care m-a frapat la Catalin Tolontan este faptul ca desi a semnat cu “Am luat la cunostinta” in calitate de administrator unic al firmei Convergent Media detinuta de familia Voiculescu si desi ii cunoaste personal pe toti interpusii in malversatiuni financiare ai lui Voiculescu Dan – Mihai Lazar, Anca Raluca Gheorghe etc – alaturi de care a fost prezent in zeci de Adunari Generale ale Asociatilor si alaturi de care a semnat zeci si zeci de documente, considera ca nu e nici un fel de problema, ca nu i-a fost in nici un fel afectata independenta editoriala. Va rog sa ma credeti ca asa mi-a spus ba nu numai ca nu i-a fost afectata independenta editorial ca a stat cot la cot cu patronatul si cu interpusii acestuia dar tocmai o astfel de apropiere i-a asigurat independenta editoriala. Pur si simplu in opinia sa, nici un conflict de interese nu putea sa rasara din faptul ca cele doua functii – de administrator unic si de jurnalist – sunt intr-o permanenta pozitie antagonica.

Al patrulea lucru care m-a frapat la Catalin Tolontan este faptul ca in aceeasi convorbire telefonica parea ca nu stia nimic de firma Crescent Commercial&Maritime (Cyprus) Ltd: nici ca aceasta apartinea fostei Securitati a lui Nicolae Ceausescu si nici ca reprezentantu acesteia in Romania a fost mai mereu Voiculescu Dan iar cand nu a fost el au fost fie Mihai Lazar fie Anca Raluca Gheorghe, cele doua maini drepte ale lui Voiculescu Dan alaturi de care el a semnat zeci de documente in calitate de administrator unic al Convergent Media SRL. Sa scrii atatea anchete bune de altfel despre diferite afaceri necurate cum e cazul celor semnate de Catalin Tolontan si sa nu fi stiut in urma cu 10 ani, cand semnai imprumuturi de la Crescent Commercial &Maritime (Cyprus) Ltd, a cui e aceasta firma si ce hram poarta mi se pare fie o minciuna fie o informare slaba si selectiva. Informatii despre Crescent si legaturile acesteia cu Securitatea lui Nicolae Ceausescu dar si cu Voiculescu Dan aparusera inca de la inceputul anilor 1990, ba chiar Voiculescu Dan scrisese o carte in care isi descria in viziunea lui relatia cu aceasta firma.

Ultimul lucru care m-a frapat la Catalin Tolontan este faptul ca le solicita altor institutii media din Romania sa-si faca publice anumite informatii, care sunt de altfel publice, prin intermendiul “Coalitiei pentru o presa Curata” – iar Gazeta Sporturilor a si facut publice aceste date http://romaniacurata.ro/gazeta-sporturilor-si-biziday-ro-au-publicat-datele-solicitate-de-presa-curata/)- insa nu a trecut in aceasta informare si faptul ca primii bani cu care a fost cladita Gazeta Sporturilor au apartinut firmei Securitatii lui Nicolae Ceausescu, firma al carei reprezentant in Romania a fost Voiculescu Dan, condamnat in urma cu mai bine de o saptamana la 10 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani in dosarul ICA.

• Spre deosebire de ancheta jurnalistica despre cum Gazeta Sporturilor s-a cladit pe banii Securitatii lui Nicolae Ceausescu in care se prezinta informatii, articolul de mai sus este unul de opinie