O firma detinuta de Voiculescu Dan a vandut catre Ministerul Transporturilor un teren de 377 metri patrati din fata Antenei 3 pentru 640.000 euro. Inca o afacere profitabila cu guvernele lui Traian Basescu

18 august 2014

18.08.2014

Compania de Cercetari Aplicative si Investitii (CCAI) fosta ICA SA a vandut in 2008 un teren de 377 metri patrati din fata actualului sediu al Antena 3 catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) SA din subordinea Ministerului Transporturilor pentru suma de 2,3 milioane lei (echivalentul a 640.000 lei), conform Hotararii nr. 7 de stabilire a despagubirii a Comisiei pentru aplicarea Legii nr. 1982004 din data de 08.09.2008.

Exproprieri pentru Pasajul subteran din fata sediului Antena 3

Constructia pasajului din fata actualului sediu al Antena 3 a fost demarata in anul 2008 de catre Guvernul Calin Popescu Tariceanu si de catre Primaria Capitalei condusa de Adriean Videanu, fiind o investitie a carei valoare a fost anuntata initial la 9,7 milioane de euro. Lucrarile presupuneau construirea unui pasaj subteran prin fata actualului sediu al Antena 3 care sa descongestioneze traficul extrem de aglomerat catre iesirea din Bucuresti catre DN 1.

Astfel ca la CNADNR, companie aflata in subordinea Ministerului Transporturilor condus la vremea respectiva de catre liberalul Ludovic Orban, a fost constituita o comisie pentru aplicarea Legii 198/2004 (privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructii de drumuri de interes national, judetean si local) si cu acordul si al Consiliului Local al Primariei Sectorului 1 din Bucuresti a fost emisa Hotararea nr. 7 de stabilire a despagubirii din data de 08.09.2008. Din partea companiei ce urma sa fie despagubita, Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA, detinuta la vremea respectiva de cele doua fiice ale lui Voiculescu Dan, au participat Sorin Pantis (condamat in dosarul ICA la 7 ani de inchisoare cu executare) in calitate de director general dar si avocatul Dumitrascu Lucian, avocatul grupului Grivco SA. Conform documentelor, pe care le-am consultat, au fost intocmite doua procese verbale de receptie pe pe 14 si 22.08.2008. pentru terenul ce urma sa fie expropriat.

“Se aproba acordarea despagubirii pentru imobilul (n.r. conform terminologiei juridice, imobil este numita atat o cladire cat si un teren) situat in Bucuresti, Sectorul 1, categoria in folositna curti constructii intravilan identificat cu numarul cadastral 2693/1 in suprafata de 377 de metri patrati”, se precizeaza in Hotararea de despagubire in timp ce articolul 2 precizeaza care este suma de vanzare pentru respectiva suprafata:” Despagubirea stabilita este in cuantum de 2,3 milioane lei (echivalent 640.000 Euro) la cursul BNR 1 Euro=3,6059 din data de 05.09.2008”.

Pretul unui metru patrat de teren vandut de firma lui Voiculescu Dan catre stat a fost de 1.697,61 euro/metru patrat. Spre comparatie, in dosarul privatizarii ICA firma lui Voiculescu Dan a fost platite pentru 36.767 metri patrati si o cladire de 9.983 metri patrati doar 104.730 euro in 2003 fata de o valoare reala stabilita de procurori de 7,9 milioane euro. Terenurile si cladirea respectiva erau in imediata apropiere a celor 377 de metri patrati vanduti catre stat de firma lui Voiculescu Dan.

Membrii Comisiei care au semnat respectiva hotarare de despagubire au fost: Boulescu Stefan, Corbarau Georgiana, Vatrai Elena si Asan Emil Florin.

Conform specialistilor in transporturi, pe care i-am consultat, pe terenul expropriat firmei lui Voiculescu Dan se afla acum banda de rulare de langa Pasajul Subteran de la Baneasa, cea din fata sediului Antena 3.

Stirea privind inaugurarea pasajului subteran Baneasa de catre Emil Boc si ministrul demis al transporturilor de la vremea respectiva, Radu Berceanu, a fost tratata in stirile Antena 3 fara sa se mentioneze ca o companie din holdingul Grivco detinut de Voiculescu Dan a vandut statului cei 377 de metri patrati din fata sediului Antena 3 pentru suma de 640.000 de euro (http://www.antena3.ro/economic/auto/pasajul-baneasa-a-fost-inaugurat-vineri-video-86071.html).

Istoria cladirii in care-si are sediul Antena 3: cumparata de la stat cu banii Securitatii lui Ceausescu

Voiculescu Dan incepe sa-si lege numele de cladirea Antena 3 de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr 25-27 inca din anul 1991 atunci cand firma Securitatii lui Nicolae Ceausescu, al carei reprezentant in Romania era Voiculescu Dan, Crescent Commercial &Maritime (Cyprus) Ltd inchiriaza pe numai 55.000 lei/luna (760 dolari pe luna in 1991 si 186 de dolari/luna in 1992) de la firma de stat Romaero Baneasa toata aceasta cladire (am prezentat documentele mai pe larg intr-o ancheta anterioara).

Sapte ani mai tarziu dupa alte chirii modice, Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA (actualmente TV Antena 1 SA) semneaza in 1998 cu firma de stat Romaero Baneasa SA contractul nr. 601 de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare pentru cladirea de pe Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27. Suma pentru care s-a semnat a fost de 1,1 milioane de dolari esalonata in plati lunare de circa 30.000 dolari pe 36 de luni . Ca si in cazul altor investitii facute de Voiculescu Dan in imperiul sau media si cladirea, in care Antena 3 isi desfasoara aucm activitatea, este cumparata cu banii fostei Securitati a lui Nicolae Ceasescu pentru ca in 1998 actionarul majoritar al Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SAera Crescent Commercial &Maritime (Cyprus) Ltd al carei reprezentant in Romania era Voiculescu Dan.

Ulterior acelasi sediul de pe Soseaua Bucuresti Ploiesti a fost vandut proprietarului actual din acte, Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA, la o suma de mai bine de sapte ori fata de cea cu care fusese achizitionata de la stat. Pe 20.10.2007 – la 9 ani dup ace cumparase cladirea de la Romaero Baneasa – TV Antena 1 SA (fosta Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA) vinde aceeasi cladir catre Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA pentru suma de 7,62 milioane euro platibila in 4 rate egale.
Conform contractului de inchiriere pe care l-am prezentat proprietarul cladirii din Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27 a fost pentru o perioada Antena Tv Group SA (fosta Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA CCAI SA) companie trimisa in judecata in dosarul de santaj al Antenelor cu RCS&RDS si ai carei actionari sunt, in momentul de fata, conform datelor de la Registrul Comertului: Grivco SA 3,8%, Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei 3,9%, Voiculescu Corina Mirela 37,5%, Voiculescu Camelia Rodica 41,7 % , Anca Raluca Gheorghe cu 4,3% si Lazar Mihai 8,6%.

Cladirea nu este detinuta de Antena 3

Cladirea respectiva s-a plimbat intre mai multe companii din trustul Grivco SA insa niciodata nu s-a aflat in proprietatea Antenei 3 care a fost mereu chiriasa, asa cum o demonstreaza si contractul de inchiriere semnat in 2003 pentru o perioada de 10 ani cu Antena 1. Ultimul proprietar care reiese din acte este tot o companie ale carei initiale sunt CCAI SA insa denumirea acesteia este Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA implicata in dosarul ICA ai carei actionari sunt actualmente in acte: Grupul Industrial Grivco SA 9,6% Voiculescu Camelia Rodica si Voiculescu Corina Mirela, fiecare cu cate 45,19%.

Conform minutei sedintei Curtii de Apel Bucuresti in care a fost condamnat Voiculescu Dan instanta a decis pentru recuperarea prejudiciului de peste 60 de milioane de euro confiscarea printre alte cladiri, terenuri si conturi ale lui Voiculescu Dan si ale fiicelor sale si confiscarea imobilului din Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27 compus din teren in suprafata de 4184,41 mp din care fac parte si cei 377 metri patrati vanduti de firma lui Voiculescu Dan catre Ministerul Transporturilor) si constructie in suprafata de 3140 mp.

Voiculescu Dan a fost condamnat pe 08.08.2014 de catre Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani in dosarul privatizarii frauduloase a ICA. Conform procurorilor, Voiculescu Dan a cumparat cu numai 100.000 de dolari (la un prêt subevaluat de 75 de ori) un teren de 3,6 hectare de teren cu cladirile aferente in zona de nord a Bucurestiului exact in imediata apropiere a actualului sediu al Antenei 3, teren pe care si-a ridicat ulterior o alta cladire –Grivco Business Center – pusa si aceasta sub sechestru pentru recuperarea prejudiciului de 60 milioane de euro din acest dosar.