Antenele au platit , timp de 8 ani, unei companii de stat falimentare o chirie lunara pentru cinematograful “Excelsior”, ce echivaleaza cu 30 de secunde de publicitate. Aici sunt filmate “Acces Direct” si “Sinteza Zilei”

26 august 2014

26.08.2014

Stelian Negrea

UPDATE: Dupa emisiunea „Buna Seara Romania” din data de 26.08.2014 moderata de Madalina Puscalau unde am prezentat acest subiect, acesta a mai fost preluat si in fluxurile de stiri ale Realitatea Tv si de Reporter Virtual si Hotnews.

http://www.reportervirtual.ro/2014/08/gadea-si-sinteza-zilei-afacere-cu-prejudiciu-imens-pentru-stat-chirie-cat-un-apartament-pentru-un-teatru.html

http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-17981323-cinematograful-excelsior-spatiul-unde-filmeaza-acces-direct-sinteza-zilei-fost-inchiriat-antenelor-catre-companie-stat-pentru-suma-lunara-echivalenta-30-secunde-publicitate.htm

Antena 1 SA, companie detinuta acum de cele doua fiice ale lui Voiculescu Dan, condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, a platit timp de 8 ani ani o chirie lunara de doar 650 de dolari catre Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor “Romaniafilm” – Filiala de Exploatare a Filmelor Bucuresti pentru cinematograful Excelsior, unde sunt filmate emisiunile “Acces Direct” cu Simona Gherghe si “Sinteza Zilei” cu Mihai Gadea.

Contract de inchiriere semnat fara licitatie

Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor “Romaniafilm” – Filiala de Exploatare a Filmelor Bucuresti si Antena 1 SA incheie pe 15.10.2002, fara sa fi fost organizata o licitatie, contractul de inchiriere nr. 139 al carui obiect de activitate era folosirea temporara , de catre televiziunea detinuta oficial in acte de Voiculescu Dan, “a cinematografului Excelsior si spatiile anexe, situate in Bucuresti, b-dul Ion Mihalache nr. 174, sector 1”. Contractul fusese semnat pe 3 ani de zile iar conform articolului IV “locatarul (n.r. Antena 1) va plati locatorului (n.r. RADEF) o chirie cu echivalentul in lei a 650 USD/luna, stabilita la cursul oficial al BNR din ziua emiterii facturii proforma, suma la care se adauga TVA”.
Conform aceluiasi contract, “pentru primele 3 luni in perioada amenajarii (15.10.2002-15.01.2003) chiria va fi de 50%, respective echivalentul in lei a 325 USD/luna”. Printre alte clauze Antena 1 se obliga sa realizeze unele reparatii la cinematograful Excelsior fara sa fie specificate care sunt acestea si cuantumul valoric, sa plateasca utilitatile, sa obtina avizele necesare precum si autorizatiile pentru amenajare si functionare, sa preia cei 4 angajati ai cinematografului si sa-i angajeze cu carte de munca pentru o perioada de minim 6 luni de la semnarea contractului etc

Contractul fusese semnat din partea RADEF de directorul Ion Moraru iar din partea Antena 1 SA de catre Sabin Cutas, fost senator al Partidului Conservator in perioada 2004-2008 si fost eurodeputat din partea Aliantei PSD+PC in perioada 2009-2014, fiind reales pentru un nou mandat la ultimele alegeri europarlamentare. Pe pagina sa de internet http://www.sabincutas.ro/ se mai afla inca o trimitere catre blogul lui Voiculescu Dan desi acesta a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani in dosarul ICA.

La expirarea celor trei ani ai contractului initial, RADEF si Antena 1 semneaza un nou contract pe cinci ani, singura modificare de substanta fiind schimbarea cuantumului chiriei din 650 de USD/luna in 650 Euro/luna. Singurul bonus in plus fata de vechiul contract, era faptul ca “Antena 1 va deveni partener media al RADEF “Romaniafilm” in situatia organizarii unor evenimente specifice (premiere cinematografice etc) prin intermediul postului de televiziune Antena 1, prin acordul partilor”. Noul contract a fost semnat din partea RADEF de catre directorul general, Mihail Tintea, iar din partea Antena 1 SA de catre directorul general, Camelia Voiculescu, una din cele doua fiice ale lui Voiculescu Dan. In 2006 se incheie un nou act aditional intre cele doua parti, singura modificare survenind in privinta faptului ca locatarul devine Intact Production SA, o alta firma din grupul media al lui Voiculescu Dan.

In contractele, la care am facut referire mai sus, nu este specificata suprafata totala a cinema Excelsior unde doar sala are o suprafata de 1790 de metri patrati, fara sa punem la socoteala si toate anexele.

O chirie lunara de doar 30 de secunde de publicitate

Conform specialistilor din piata de publicitate, pe care i-am consultat, pretul de vanzare al unui punct de audienta (CPP) variaza intre 100-150 de euro iar emisiunea de tip tabloid “Acces Direct” moderata de Simona Gherghe are un rating lunar de circa 8-9 puncte conform datelor Kantar Media, firma care masoara audientele televiziunilor. Adica un minut de publicitate la emisiunea “Acces Direct” filmata in cinema Excelsior atinge un prag minim de circa 800-1350 Euro/minut.

In aceeasi locatie este realizata si emisiunea “Sinteza ZIlei” moderata de Mihai Gadea care are un rating lunar de circa 4-5 puncte, conform datelor Kantar Media. Un minut de publicitate la emisiunea lui Mihai Gadea filmata, la randul ei, in studioul Antenei 3 din cinema Excelsior atinge un prag minim de circa 600–750 Euro/minut.

Tarifele de publicitate ale televiziunilor nu sunt publice.

Conform unor calcule minime cu numai 30 de secunde de publicitate vanduta in cadrul oricareia din cele doua emisiuni tv – “Acces Direct” sau “Sinteza Zilei” – Antena 1 este in masura sa-si plateasca chiria catre RADEF, o companie de stat detinuta de Ministerul Culturii. Conform reglementarilor CNA, televiziunile pot difuza in cadrul unei ore de emisie maxim 8 minute de publicitate.

RADEF a fost implicata de-a lungul anilor intr-o serie de scandaluri publice, cele mai multe legate de modul in care active ale acestei regii de stat au fost inchiriate la preturi modice sau au fost lasate in paragina pentru ca ulterior sa poata fi preluate pe sume derizorii.

Datele financiare raportate de RAEF catre Fisc, au fost in permanenta scadere in ultimii ani. In 2003, de exemplu, anul urmator incheierii primului contract de inchiriere cu Antena 1 pentru cinema Excelsior, RAEF a raportat o cifra de afaceri de 16 milioane lei si o pierdere de 13 milioane de lei. In 2013, RAEF a raportat o cifra de afaceri de 7,3 milioane lei si o pierdere de 3,6 milioane lei. Numarul angajatilor a scazut de la 1.283 in 2001 la circa 200 anul trecut. RAEF, aflata inca in proprietatea statului roman, avea pe 30.06.2014 datorii catre bugetul de stat de 1,4 milioane de lei si datorii totale de 10,2 milioane de lei.