Ce va inspaimanta mai tare: pericolul nuclear sau cianura? Unde-i panicardu’ verde cand ai nevoie de el? Guvernul da, fara licitatie, cele doua reactoare de la Cernavoda chinezilor. George Soros cumpara masiv actiuni la Yamana Gold, Aurico Gold si NewGold Inc.

1 September 2014

01.09.2014

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ce-va-inspaimanta-mai-tare-pericolul-nuclear-sau-cianura-unde-i-panicardu%E2%80%99-verde-cand-ai-nevoie-de-el-guvernul-da-fara-licitatie-cele-doua-reactoare-de-la-cernavoda-chinezilor-george-sor-107926.html

Intotdeuna m-am intrebat la care film de groaza voi urla mai puternic: “Bronz perfect dupa o explozie nucleara” sau Tsunamiul de cianura mi-a ajuns in sufragerie”. Daca ma iau dupa miscarea panicarda verde “Uniti Salvam” si apostolii lor galagiosi gen Mihai Gotiu, Claudiu Craciun & company ar trebui sa ma inspaimant de cianura si sa-mi rad in soare la energia nucleara. Altfel nu-mi explic deloc lipsa lor de reactie la intentia devenit déjà certitudine a Guvernului Ponta de a oferi pe tava chinezilor construirea reactoarelor 3 si 4 de la centrala de la Cernavoda (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-17978269-nuclearelectrica-lanseaza-procedura-selectare-unui-investitor-pentru-realizarea-unitatilor-3-4-cernavoda-termenul-depunere-documentatiei-este-doar-2-saptamani.htm).

Ca cei de la “Uniti ne inecam” n-au iesit sa protesteze cu aceeasi vehementa si impotriva deciziei Guvernului Ungariei de a construi la Pecs adica la vreo 100 de kilometri de Timisoara noi reactoare nucleare cu 10 miliarde de euro imprumutati de la Vladimir Putin am pus-o pe seama faptului ca panicarzii verzi or crede ca un eventual accident n-ar trece granita dintre cele doua state. Dar sa stai asa cu mainile in san cand se construiesc doua noi reactoare nucleare chiar in drumul fiecaruia dintre noi catre Vama Veche iar un eventual pericol ar putea literalmente sa stearga de pe fata pamantului tot judetul Constanta unde sunt atatea si atatea vestigii istorice e strigator la cer. Cam asa ar putea suna sigur pe buzele unui panicard verde, discursul anti reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Ce ma frapeaza insa cu adevarat este lipsa de pe agenda panicarzilor verzi a subiectului atat a noilor reactoare nucleare unguresti facute cu bani rusesti dar si a celor doua reactoare romanesti ce urmeaza sa fie construite de chinezi. Si nu neaparat in comparatie cu miscarile puternice anti Rosia Montana, unde cianuara era elemental numarul unu de terifiere si un dublu standard evident in privinta timpului si resurselor alocate unui subiect verde, dar mai ales a pericolului real pe care energia nucleara il reprezinta peste tot in Europa pentru astfel de miscari. Ori panicarzii verzi au aflat vreo noutate intre timp cum ca accidentul de la Fukushima a fost doar un montaj hollywoodian prost ori s-au aratat linisititi de faptul ca Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii si turismului, va semna in China un acord privind utilizarea pasnica a energiei nucleare ( http://jurnalul.ro/stiri/politica/dragnea-va-semna-in-china-un-acord-privind-utilizarea-pasnica-a-energiei-nucleare-676629.html).

N-am sa intru si in detalii legate de faptul ca afacerea e data fara licitatie adica ca la Rosia Montana, in conditii suspecte si necunoscute tot la ca Rosia Montana, unor investitori de o altfel de dubiosenie,ca ar putea sa ne impovareze bugetul national pentru urmatorii ani cu niste sume despre care habar sa nu avem etc. Astfel de detalii au facut obiectul unor puternice contestatii ale miscarii “Uniti ne Inecam” si totusi acum nici macar o barfa pe vreo retea de socializare n-am vazut, ca sa nu mai vorbesc de ample manifestatii de strada si de texte sforaitoare ca miscarea impotriva Rosiei Montane e lupta unei generatii.

Hm, de ce oare? Poate pentru ca filantropul si omul de afaceri american de origine ungara George Soros nu are interese si investitii in zona productie energiei nucleare insa a facut un pariu pe miliarde de dolari ca in perioada imediat urmatoare va urma un mare crah al burselor? (http://www.zerohedge.com/news/2014-08-15/soros-put-rises-record-billionaire-investor-betting-market-crash).

Logica investitionala a lui George Soros este urmatoarea: el pariaza ca va urma un mare crah al burselor ba chiar un razboi in noiembrie. Cand apare un astfel de crah unde se refugiaza investitorii? Intr-o mare masura in investitii in aur iar cu cat cantitatea de aur de pe piata este mai mica cu atat mai scump va fi aurul, si cu atat mai mult vor castiga cei care au pariat inainte de crah pe aur. Ce inseamna ca respectiva cantitate de aur sa fie mica pe piata? Sa detii controlul pe furnizarea de noi cantitati de aur pe piata adica printre altele sa nu se deschida noi mine cum ar fi cea de la Rosia Montana sau din alte parti.

Dar sa vedem la ce actiuni a renuntat George Soros si ce a mai cumparat in ultimul timp, conform presei internationale (http://www.marketwatch.com/story/soros-dumped-banks-bought-tech-gold-miners-in-first-quarter-2014-05-15). Cei de la MarketWatch ne spun ca Soros Fund Management a renuntat la detinerile sale la Citigroup, J.P.Morgan, Bank of America si a cumparat Yamana Gold www.yamana.com , AuRico Gold http://www.auricogold.com si New Gold Inc. Cda. http://www.newgold.com . Toate aceste companii exploateaza aur in diferite locatii de pe glob.

Conform ultimei raportari catre Security and Exchange Comission (SEC, adica CNVM-ul american) Soros Fund Management mai detine un numar de aproape 500.000 de actiuni la Barick Gold Corporation Ltd despre care s-a vorbit la un moment dat ca ar urma sa preia Rosia Montana Gold Corporation, compania care doreste sa demareze exploatarea de la Rosia Montana.

Intr-un interviu din 2013 pentru South China Morning Post (China fiind cea mai mare piata din lume pentru aur) George Soros vorbea despre investitia in aur atat a populatiei cat si a bancilor centrale ca despre “ultimate safe heaven” (http://www.zerohedge.com/news/2013-04-08/soros-%E2%80%9Ci-don%E2%80%99t-expect-gold-go-down%E2%80%9D)

Deci Soros a acoperit toata gama investitionala la aur, adica a luat si ETF (Exchange Traded Fund, o unitate de fond foarte populara in ultimii ani, care reflecta pretul unciei de aur, care se cumpara ca o actiune si care are un activ suport – in cazul de fata niste rezerve de aur) dar si actiuni la firme de mining de aur.

Interesul meu pentru George Soros vine din faptul ca vreau sa-i tratez pe toti oligarhii/marii magnati cu aceeasi masura: si pe cei rusi, si pe cei autohtoni gen Voiculescu Dan si Sorin Ovidiu Vantu cat si pe cei americani cu origini unguresti la picioarele carora ne prosternam din afinitati culturale dar si pentru ca omul e mai deschis la punga prin activitatea sa filantropica catre diverse ONG-uri , unele dintre ele prezente chiar pe piata romaneasca. Multe din aceste ONG-uri (Activewatch, Alianta pentru o Romanie Curata, Fundatia Soros, Open Society Foundation etc) au scos in strada oamenii impotriva exploatarii de la Rosia Montana fie sustin direct unele asociatii catre lupta impotriva acestei exploatari, cum este Alburnus Maior,initiatoarea miscarii “Uniti Salvam”.

Si lucrul, care ma fascineaza cel mai mult, este faptul ca nu stiu in cine sa ma incred: in filantropul George Soros, care finanteaza diferite cauze nobile ale ONG-urilor, activistilor panicarzi verzi si chiar a unor jurnalisti, care au luptat impotriva exploatarii de la Rosia Montana, sau in interesele oligarhului american George Soros cu investitii de miliarde de dolari pe piata mondiala a aurului. Dualitatea aceasta schizoida de genul Victor Ponta, deputat si premier, l-a atins si pe miliardarul american.

Interesul creste si atunci cand vezi nisa neacoperita, cea a celor antiRosia Montana despre care nu scrie mai nimeni spre deosebire de afacerea in sine care a fost bine acoperita. E o oportunitate pe care doresc sa o fructific.

In plus un evreu cum este George Soros ,care a lucrat impotriva evreilor si i-a ajutat pe nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pentru a-si salva propria piele imi da de banuit ca ar putea fi ceva putred cu caracterul unui astfel de om (http://sweetness-light.com/archive/george-soros-on-helping-the-nazis-during-the-holocaust#.U9eVIUDKBqQ).

P.S. Ca sa nu mai aud scancelile panicarzilor verzi, un articol odata publicat poate fi preluat de oricine, cu obligatia citarii sursei, de la publicatiile si site-urile lor pana la cele ale adversarilor lor, ca a publica inseamna a face public, adica disponibil oricand si oriunde pentru public.