Ce o recomanda pe Corina Cretu pentru postul de comisar european pentru politici regionale: o relatie apropiata cu Ion Iliescu si Daciana Sarbu, o afacere cu Catalin Tolontan, Iosif Boda, Niculescu Mizil George, ziaristi si scriitori ai nomenclaturii comuniste

10 September 2014

10.09.2014

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ce-o-recomanda-pe-corina-cretu-pentru-postul-de-comisar-european-pentru-politici-regionale-o-relatie-apropiata-cu-ion-iliescu-si-daciana-sarbu-o-afacere-cu-catalin-tolontan-iosif-boda-niculescu-mi-108109.html

Corina Cretu, fosta ziarista la ziarul AZI, oficina guvernamentala a FSN-ului, ajunsa purtator de cuvant al lui Ion Iliescu, va ocupa un portofoliu important in cadrul Comisiei Europene, cel pentru politici regionale, foarte important pentru tarile care beneficiaza de fondurile de coeziune, cu atat mai mult pentru Romania a carei rata de absorbtie a fondurilor europene este extrem de mica indiferent de ce guvern s-a perindat pe la Palatul Victoria. Dar ce anume din cv-ul doamnei Corina Cretu o recomanda pentru a ocupa un portofoliu important mai ales pentru tarile din Est ale UE?

Corina Cretu este o femeie politician extrem de vocala si aparent foarte activa in ultima legislatura la Parlamentul European (PE), fiind alegerea PSD pentru deschiderea listei Aliantei electorale PSD-UNPR-PC pentru europarlamentarele din 2014. Nu stiu inca ce a contat mai mult in deschiderea listei PSD cu acest nume in afara de activitatea in PE: legatura acesteia puternica cu fostul presedinte Ion Iliescu, a carui purtatoare de cuvant a fost, sau faptul ca este una din prietenele nedespartite ale Dacianei Ponta, sotia primului ministru Victor Ponta.

Inceputuri de afaceri cu Catalin Tolontan si ziaristii nomenclaturii ceausiste regrupati la oficina FSN

Pentru un post de comisar european, care necesita un background de business, Corina Cretu nu s-a remarcat decat prin prezenta in actionariatul a doua firme. Intr-una din aceste firme infiintata in in 1991, pe cand avea doar 24 de ani Corina Cretu figureaza printre asociatii fondatori alaturi de Catalin Tolontan, 23 de ani la vremea respectiva, Iosif Boda si Niculescu Mizil George si de numerosi ziaristi, scriitori si membri ai regimului ceausist. Firma se numea Grupul Editorial Phi SRL, fiind tipografia ziarului Azi, oficina guvernului FSN-ist de la vremea respectiva. A fost de altfel si momentul in care Corina Cretu a intrat in presa.

Dintre asociatii firmei Grupul Editorial Phi SRL (redenumita Still Print &Distribution SRL si fiind radiata ulterior in urma unui scandal) au mai facut parte: Iosif Boda, profesor la Scoala de cadre a politicienilor comunisti Academia “Stefan Gheorghiu” si fost consilier al lui Ion Iliescu, Stan Ciocarlan, un activist PCR, jurnalisti si scriitori ai fostului regim comunist printre care s-au numarat Badea Marin, Bulza Teodor, Dinu Cornel, Motiu Stelian Corneliu, Parvu Alexandrina (autoarea printre alte opere a cartii “Oranduirea Social Politica a Romaniei Socialiste in opera lui Nicolae Ceausescu” scoasa la Editura Politica), Predosanu Ion, Rujan Dumitru, Salem Lucia Veronica, Stireanu Octavian (fost consilier presidential al lui Ion Iliescu si fost senator PSD) si sotia acestuia dar si Niculescu Mizil George si Niculescu Mizil Cristina, fiul fostului demnitar comunist Paul Niculescu Mizil, respectiv sotia sa.

Corina Cretu iese din aceasta afacere in 1995 pentru ca ulterior aceasta firma sa fie preluata integral de catre o tanara de 24 de ani din Teleorman, Vitiuc Diana Beatris. Aceasta a fost, de altfel, si singura firma a tinerei Vitiuc Diana Beatris, al carei nume nu mai apare in nici o alta afacere, existand posibilitatea ca numele ei sa fie folosit drept paravan.

Cea de-a doua firma, in care a fost prezenta Corina Cretu, a fost o afacere de familie: Triax Com Serv SRL unde a fost asociata cu sora domniei sale, Stana Daniela si sotul acesteia Stana Marius Dragomir. Firma a raportat pierderi constante cu cifre de afaceri nesemnificative de 1000.25000 lei anual.

Apropiata de Ion Iliescu si de Daciana Sarbu. Sotul, project manager pe 3.000 de Euro

Pe langa apropierea fata de Ion Iliescu (a carui sefa de cabinet de la Administratia Prezidentiala, Stoenescu Arena a angajat-o la cabinetul domniei sale de europarlamentar de la Bruxelles), pe care multi au pus-o pe seama legaturilor stranse dintre tatal acesteia si fostul presedinte al Romaniei, Corina Cretu impartaseste o relatie apropiata cu Daciana Sarbu, sotia actualului premier, Victor Ponta. “In ultimul mandat de europarlamentar, am vazut-o extrem de des pe Corina Cretu impreuna cu Daciana Sarbu, in compania careia este nelipsita fie de la diferite concerte fie de la shopping prin magazinele Bruxelles-ului”, spune Petru Luhan, fost europarlamentar roman din partea PD-L.

Unul dintre cele mai controversate capitole din viata Corinei Cretu il reprezinta presupusa legatura amoroasa pe care ar fi avut-o cu Colin Powell, fost secretar de stat al SUA, dupa ce anterior fusese intr-o relatie cu un fost purtator de cuvant al Ministerului de Externe al Germaniei. Despre relatia dintre Colin Powell si Corina Cretu cei doi, Mihai Pacepa, fostul adjunct al Securitatii lui Ceausescu si care a defectat in SUA, spunea ca e posibil ca ocupanta locului 1 pe lista PSD pentru Parlamentul European sa fi fost o “rindunica” a serviciilor secrete romanesti si rusesti. Corina Cretu a negat cu vehementa legatura, primind chiar un ajutor nesperat din partea Elenei Udrea, la vremea respectiva un simplu membru al PD-L, acum candidat la presedintie din partea PMP.

La putin timp dupa relatia cu oficialul german, Corina Cretu se casatoreste cu omul de afaceri Ovidiu Rogoz pe care il recomanda mai bine pozitia sa de midlle east manager la IMSAT SA, o companie detinuta in trecut de statul roman si preluata de francezii de la SNEF. Acesta a detinut doua SRL-uri – Rovimont Cons si GRB Incom – impreuna cu fosta sotie. Singura legatura cu fondurile europene, ar putea fi pozitia de project manager a sotului acesteia in cadrul firmei Rovimont Cons SRL pentru care a fost remunerate cu 3000 de euro timp de 12 luni, cel mai probabil pentru un proiect POSDRU pe fonduri europene. Ovidiu Rogoz nu a dorit sa–mi furnizeze detalii legate de cei 36.000 de Euro incasati ca project manager.

Corina Cretu a tinut sa incheie cu actualul sot o conventie matrimoniala privind regimul separatiei de bunuri, conform ultimei sale declaratii de avere.

Lobby pe langa Nastase Adrian pentru asfaltarea strazii catre vila surorii sale

Conform unor surse locale din Giurgiu, sora Corinei Cretu, care este director administrativ la clinicile Euroclinic, detine o vila impresionanta in comuna Joita din judetul Giurgiu. “Toata lumea din zona stie ca vila aceea extrem de impozanta de pe strada Principala nr. 184 si pe care noi localnicii am botezat-o “la boieri” ii apartine surorii Corinei Cretu despre care unii consilieri locali din zona au sustinut ca a facut lobby puternic pe vremea fostului premier Adrian Nastase pentru a asfalta strada pe care se afla vila surorii sale care-i o ciudatenie imensa”, spune un localnic din Joita, care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea.

Constantin Tanase, primarul PNL din Joita spune ca nu stie daca sora Corinei Cretu are o vila in comuna pe care o conduce de 10 ani. “Nu stiu, nu stiu daca are. Nu stiu sa va zic, nu stiu sa va zic, trebuie sa ma uit in registru. Daca ma sunati maine va spun. La noi in comuna, care-i foarte aproape de Bucuresti la 20 de kilometri, s-au mutat foarte multi bucuresteni. Nu este o chestiune de notorietate in comuna ca sora Corinei Cretu sa detina o vila la noi in comuna. Eu sunt primar aici de 10 ani si o stiu pe Corina Cretu de la televizor, stiu ca a fost consilier al domnului Ion Iliescu”, afirma primarul comunei Joita.

Corina Cretu nu a putut fi contactata pana la aceasta ora pentru un punct de vedere legat de cele prezentate mai sus.