M-am decis sa particip la concursul Libertatea Presei pentru Curaj initiat de Voiculescu Dan. Cu dezvaluirile despre santajul din Antene

29 September 2014

29.09.2014

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/m-am-decis-sa-particip-la-concursul-libertatea-presei-pentru-curaj-initiat-de-voiculescu-dan-cu-dezvaluirile-despre-santajul-din-antene-108515.html

N-am vazut emisiunea lui Mihai Gadea de joia trecuta cand Antena 3 a lansat cu mare fast premiul “Libertatea Presei pentru Curaj” la initiativa lui Voiculescu Dan, patronul Antenelor aflat in spatele gratiilor pentru urmatorii 10 ani pentru spalare de bani, insa cativa prieteni mi-au povestit despre aceasta oportunitate(http://premiulibertateapresei.ro/ ). M-am decis ca nu trebuie sa o ratez mai ales ca premii similare nu se mai acorda de diversele ONG-uri, asa cum se intampla in anii trecuti. A fost nevoie ca Voiculescu Dan sa ajunga in spatele gratiilor ca sa devina la fel de generos cu presa romaneasca cum era George Soros pe vremuri.

Subiectul cu care merg in acest concurs este cel despre dezvaluirile mele din 2011 legate de santajul din acest trust media la adresa oponentilor politici si a firmelor cu care nu aveau incheiate contracte de publicitate si contractele ticaloase pe care acesta le impunea jurnalistilor pentru a nu cracni la comenzile sale (http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-ghid-de-utilizare-a-ziaristului-in-trustul-lui-voiculescu-928862.html ; http://www.evz.ro/detalii/stiri/stelian-negrea-la-antene-ii-plangeau-pe-saraci-dar-vroiau-marirea-pretului-la-gaz-929164.html ; http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-cum-ajung-politicienii-pe-lista-neagra-a-antenelor-929514.html ; http://www.evz.ro/detalii/stiri/stelian-negrea-fost-jurnalist-la-intact-codrut-seres-indica-firmele-si-oamenii-politici-care-t.html ).

Cred ca m-as putea califica in finala si de ce nu chiar sa castig cei 50.000 de lei pusi la bataie astfel avand ocazia sa-mi acopar o parte din cei 100.000 de euro pe care trustul lui Voiculescu Dan mi-i cere in instantele de judecata, desi am castigat pana acum toate procesele. Totusi eventuala castigare a acestui premiu, pentru care am trimis deja cererea de participare, ar putea constitui o reparatie tarzie pentru hartuirea, la care m-a supus Voiculescu Dan, si s-ar putea constitui intr-un buget consistent pentru anchetele unui jurnalist freelancer de investigatii.

Pe langa dovezile pe care le-am prezentat eu despre santajul din Antene numele lui Voiculescu Dan si al trustului sau media mai este implicat in doua dosare de santaj instrumentate de procurorii DNA.: RCS&RDS si cel legat de numele oamenilor de afaceri Nelu Iordache, Nicolae Palfi si Octavian Cretu.

Si totusi de ce a decis Voiculescu Dan sa lanseze, din spatele gratiilor, un astfel de premiu cand imaginea lui de patron de presa este extrem de negativa in ochii tuturor mai putin a propriilor angajati fie ca se numesc Mihai Gadea sau Mircea Badea. “Am pretuit intotdeauna oamenii indrazneti, puternici, cu viziune. Cred ca sunt calitati necesare pentru a izbandi in orice domeniu, cu atat mai mult in presa, cea despre care se spune ca este, intr-o expresie uzitata dar foarte corecta, cainele de paza al democratiei. Cred ca a venit timpul ca oamenii cu aceste calitati, care nu tin seama de piedici, pun binele obstii inaintea interesului personal si astfel ajuta media sa-si pastreze rolul de observator obiectiv al cetatii, merita incurajati. Si premiati. Intr-o societate in care abuzurile nu mai sunt exceptii, ci banalitati, temerarii trebuie sa stie ca sunt pe drumul cel bun”, afirma profesorul Dan Voiculescu.

Daca ar fi sa luam de bune cuvintele lui Voiculescu Dan din citatul de mai sus, asa cum par ca le-au luat cele cateva sute de mii de telespectatori ai lui Mihai Gadea din emisiunea de joi seara cand au lansat premiul, si sa nu le inscriem la categoria “false aforisme de infractor care isi doreste sa ramana cu o imagine buna in ochii lumii cu ajutorul mass-media pe care o controleaza chiar si din spatele gratiilor”, atunci as fi foarte aproape de castigarea premiului. Mai ales ca ar fi prima data cand initiatorul unui astfel de premiu l-ar acorda tocmai unuia care a actionat impotriva intereselor lui dar conform unor principii general valabile.

Dom’ profesor eu zic ca am fost “indraznet” acum 3 ani, cand toti va pupau talpile inclusiv multi dintre cei care, dupa ce v-au vazut dupa gratii, au inceput sa fie eroi insa eu am decis sa scot la iveala santajul din trustul dumneavostra de presa. Cred ca si la capitolul “puternic” am stat bine pentru ca, in ciuda faptului ca m-ati dat in judecata pe civil, penal si comercial, n-am cedat presiunii si nu m-am intors in patru labe sa-mi cer iertare asa cum am auzit ca s-a intamplat cu cativa dintre cei care au avut curajul sa va infrunte de-a lungul timpului. “Viziune” va spun clar ca n-am avut pentru ca nu am anticipat faptul ca 3 ani de zile de la respectivele dezvaluiri urma sa ma feresc de procesele pe care mi le-ati intentat pe civil, comercial si penal. As putea spune ca am avut “viziune” numai in masura in care, la mai bine de 3 ani de la dezvaluirile mele, procurorii DNA lucreaza, fara sa aiba vreo legatura cu mine, la doua dosare de santaj in care sunteti implicat alaturi de bucati din imperiul media pe care il controlati.

“Lansez astazi un indemn adresat tuturor celor care activeaza in presa sau o sustin. Continuati sa va faceti meseria cu demnitate, onoare si curaj! O societate sanatoasa nu poate supravietui fara presa. Iar presa nu poate supravietui fara curaj. Pentru aceia care nu se lasa intimidati, pentru cei care adevarul e mai presus de presiuni, pentru cei care lupta – acest concurs va este adresat. (…) Poti numara pe degete publicatiile si televiziunile care isi pot permite un departament de jurnalism de investigatie(…) Acest premiu il va rasplati pe cei mai buni dintre cei care inteleg importanta unei prese libere intr-o societate democratica. Ne dorim sa-I cunoastem pe cei (n.r. e vorba de cel si nu cei, o greseala gramaticala de inteles totusi) care au curajul sa vorbeasca sau sa scrie despre lucruri care deranjeaza si care, in acelasi timp, face presa din Romania mai puternica!”, mai spune cu acelasi aplomb din spatele gratiilor acelasi Voiculescu Dan.

Am simtit ca toate aceste vorbe mari imi sunt adresate. Dom’ profesor, dupa dezvaluirile mele din 2011, ati fost primul care a vazut ca nu m-am lasat intimidat. Ati vazut de altfel ca pentru mine dezvaluirea adevarului a fost mai presus de orice presiuni pe care le-ati facut – si ati facut atat de multe ca m-am intrebat ulterior amuzat ca aveati mai multe sanse cu acest avocat decat cu domnul Mateut. In sfarsit ati vazut ca am luptat si ca dupa 3 ani de batalie eu am castigat toate procesele pe cand dumneavoastra l-ati pierdut pe cel mai important. Si stiu ca dezvaluirile mele din 2011 v-au deranjat altfel nu ma hartuiati atat prin instantele de judecata, nu-l puneati pe Mircea Badea sa ma balacareasca pe la televizor, pe altii sa ma denigreze in alte imprejurari si sa-i speriati pe toti cu represalii daca ma angajeaza etc

Va ofer deci o ocazie sa nu intariti vocile probabil rautacioase, care sustin ca un astfel de premiu nu este decat o alta facatura obisnuita pusa la cale in vastul dumneavoastra imperiu media doar pentru a va scoate victima si a mai inmuia niste inimi de bunicute nestiutoare de modul murdar cum se duce politica pe la Bucuresti unde “cainele de paza al democratiei” se gudura in poala unor politicieni.