Firmele off-shore, care au intermediat cea mai mare spaga in afacerea Microsoft, au construit blocurile unde familia Ponta detine 3 apartamente. Victor Ponta il cunoaste cel putin pe unul dintre intermediarii spagii cu care a si fost asociat. Iie Sarbu e dator firmei altui intermediar al spagii

1 October 2014

01.10.2014

Stelian Negrea

Premierul Victor Ponta a catalogat drept “gluma” intrebarea unui jurnalist legata de posibila sa implicare in dosarul Microsoft. “Cand ma va chema cineva, vin si explic”, a declarat Victor Ponta dupa ce zilele trecute au aparut informatii legate de o presupusa implicare a sa in dosarul Microsoft dupa ca un martor din dosar declarase ca papusarul intregii afaceri Microsoft, Claudiu Florica, exercitase presiuni asupra lui Victor Ponta in schimbul dotarii cu computere a sediului tineretului PSD. Numai ca numele a cel putin doua companii off-shore, care apar ca intermediari ai unei spagi de 8,75 milioane de dolari din totalul de 20 de milioane cat sustin procurorii DNA ca s-ar fi acordat in dosarul inchirierii licentelor Microsoft, sunt prezente in actionariatul unei firme care a construit un complex residential din spatele Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Aici familia lui Victor Ponta detine 3 apartamente. In mass-media au aparut, de-a lungul timpului, o serie de suspiciuni privind achizitionarea respectivelor apartamente de catre familia lui Victor Ponta. Mai mult, Victor Ponta il cunoaste personal pe cel putin unul dintre intermediarii spagii din afacerea Microsoft.

Conform documentelor depuse de procurori la Parlament pentru demararea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentare pentru o serie de nume de ministri, care apar in afacerea Microsoft, firma off-shore Running Total Group Ltd, controlata de omul de afaceri Nicolae Dumitru, a intermediat o spaga de 7,5 milioane de dolari.

Victor Ponta asociat cu cel putin unul dintre intermediarii spagii din afacerea Microsoft

Conform datelor de la registrul comertului, Running Total Group Ltd inregistrata cu sediul in Insulele Virgine Britanice a intrat ca asociat in firma Central Residential Park SA pe 07.08.2006 cu 15%. Off-shore-ul controlat de Dumitru Niro achizitionase pachetul de actiuni detinut de Meneldil Associated SA, un alt off-shore inregistrat in Insulele Virgine Britanice, controlat de omul de afaceri Khalil Abi Chahine, care apare si el in documentele trimise de procurori Parlamentului, ca fiind intermediarul unei spagi de 1,25 milioane de dolari in afacerea Microsoft. Ambele companii of-shore aveau aceeasi adresa.

De altfel, premierul Victor Ponta a fost alaturi de Khalil Abi Chahine unul dintre asociatii fondatori ai Fotbal Club Progresul Bucuresti SA. Conform datelor de la Registrul Comertului pe 11.06.2004, Victor Ponta si Khalil Abi Chaine s-au numarat printre asociatii fondatori ai Fotbal Club Progresul Bucuresti SA cu cate 1% alaturi de alte nume din fotbalul romanesc: Gino Iorgulescu (cu 91% din actiuni), Cosmin Olaroiu, Gheorghe Popescu dar si de Bartolomeu Finis, Bogdan Niculescu Duvaz si Vladimir Soare.

Meneldil Associates SA intrase in actionariatul Central Residential Park SA cu cateva luni inainte pe 02.03.2006. Ceilalti asociati la vremea respectiva erau Niro ’95 Impex SA detinuta de Dumitru Nicolae cu 79,9% din actiuni si Volschi Clitemnestra cu 0,002%, fost consilier local in Primaria Sectorului 2 si administrator al Niro Investment Group SA dar si al companiei unde detinea un pachet de actiuni.

Pe 04.02.2008, off-shore-ul, care ar fi intermediat cea mai mare mita in afacerea Microsoft, se retrage total din Central Residential Park SA unde actionar majoritar ramane Niro Investment SA cu 99,9% din actiuni.

Familia Ponta detine 3 apartamente in Central Residential Park dezvoltat de unul dintre intermediarii mitei din afacerea Microsoft

Central Residential Park SA este o firma controlata de omul de afaceri Dumitru Nicolae zis Niro fiind cunoscuta pentru construirea complexului rezidential cu acelasi nume din spatele Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) si din apropierea Circului.

Conform declaratiilor de avere, familia Ponta detine in acest complex rezidential 3 apartamente.
Conform declaratiei de avere a Dacianei Sarbu din 2007 – europarlamentar al Romaniei din partea PSD – aceasta isi cumparase cu 770.000 lei un apartartament de 167 mp pe strada Dinu Vintila nr. 6B, bloc 1, etaj 2 (Central Residential Park este situat pe aceasta strada la acest numar) prin credit ipotecar pe 30 de ani.

Conform declaratiei de avere a lui Ilie Sarbu din 2010 – vicepresedinte al Senatului Romaniei din partea PSD- acesta isi cumparase in 2009 un apartament de 176 de metri patrati in Central Residential Park. Conform aceleiasi declaratii de avere, Ilie Sarbu avea o datorie de 901.323 lei catre Central Residential Park SA firma detinuta de Dumitru Nicolae cel despre care martorul procurorilor DNA sustine ca ar fi intermediat o spaga de 7,5 milioane dolari prin intermediul firmei off-shore Running Total Grup Ltd.

Conform declaratiei de avere a lui Victor Ponta din 2012 – prim ministru al Romaniei din partea PSD – acesta si-a achizitionat in acelasi an un apartament de 94,88 metri patrati. Jurnalistul de investigatii Daniel Befu a sustinut ca acesta este amplasat tot in Central Residential Park si ca fusese achizitionat prin firma G&F Real Estate and Construction SRL Bucuresti. Aceasta a fost detinuta initial de un off-shore din Panama, Sthemko Holding Inc, pentru ca ulterior sa fie cedata unui cetatean grec anonim Giorgios Chatzigiannis care detine si acum 100% din aceasta firma, conform datelor de la Registrul Comertului.

Opacitatea actionariatului firmei care i-a vandut apartamentul din Central Residential Park, ai carui asociati sunt implicati de un martor al procurorilor DNA din afacerea Microsoft in drenarea unei mite de 8,75 milioane de dolari catre ministri ai guvernului Romaniei, poate genera multe speculatii legate de cine este persoana care i-a vandut in mod real acest apartament premierului Victor Ponta.

Mai mult senatorul PNL, Sorin Rosca Stanescu, fost director al ziarului Ziua, a sustinut public ca proprietarul off-shore-ului din Panama, care i-a vandut apartamentul lui Victor Ponta, ar fi fost Dan Andronic, consultant politic si director general al ziarului Evenimentul Zilei. Dan Andronic a detinut pentru cativa ani un pachet de 5% din Central Park Residential SA.