Cacofoniile recente din cv-ul doamnei Monica Macovei. Cum sa te lupti cu coruptii dar sa fii aleasa pentru o sinecura la Bruxelles pe listele acestora. Si o marunta experienta personala

6 October 2014

06.10.2014

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cacofoniile-recente-din-cv-ul-doamnei-monica-macovei-cum-sa-te-lupti-cu-coruptii-dar-sa-fi-aleasa-pentru-o-sinecura-la-bruxelles-pe-listele-acestora-si-o-marunta-experienta-personala-108620.html

De departe cea mai apriga luptatoare anticoruptie din cei 14 candidati la presedintie este Monica Macovei, candidat acum independent si fost ministru al justitiei independent in urma cu 10 ani cand nu se inscrisese inca in PD-L. Pe valul anchetelor anticoruptie declansate de DNA si care ating toata clasa politica discursul anticoruptie a fost arestat de Monica Macovei. Pentru suporterii domniei sale a devenit asa de bon ton, cam cum erau la un moment dat protestele anti Rosia Montana, sa zici ca votezi cu Monica Macovei. Se intelege ca e de bine sa votezi acest candidat trecand sub pres toate “cacofoniile” din trecutul acesteia.

Una dintre cele mai frapante cacofonii din trecutul doamnei Monica Macovei este chiar de data recenta: a fost aleasa la alegerile europarlamentare din 2014 pe listele PD-L de pe un onorant loc 2 intr-un partid, care colcaia de corupti, chiar pe lista respectiva la numarul 6 – un loc considerat eligibil inaintea acestor alegeri – tronand un personagiu implicat in numeroase afaceri cu banul public, pe numele sau Orest Onofrei (http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/lista-de-candidati-ai-pdl-pentru-parlamentul-european-333356 http://www.evz.ro/dezvaluiri-familia-lui-orest-onofrei-candidat-pdl-la-europarlamentare-are-datorii-de-3-1088133.html ).

Cu perspectiva sinecurii de la Bruxelles ca si castigata, doamna Macovei n-a mai facut o precizare extrem de necesara ca nu poate candida pentru o astfel de demnitate pe aceeasi lista unde exista cel putin Orest Onofrei, un baronete local greu incercat in lupta cu banul public si cu numeroase afaceri cu parfum de coruptie. Non-combatul cu un astfel de personaj creioneaza duplicitatea candidatului Macovei pentru care a fost mai importanta sinecura de 15-20.000 Euro/luna si nu lupta directa cu conducerea PD-L unde, in opinia mea, ar fi trebuit sa puna piciorul in prag: “ori eu ori Orest Onofrei indiferent de cati bani aduce acesta partidului cred ca principiul conform caruia nu trebuie sa punem pe liste oameni asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie primeaza”.

Nu s-a intamplat acest lucru iar Monica Macovei ne-a zambit ulterior de pe afisele PD-L cu sloganul “Europa in fiecare casa/Impotriva coruptiei/Impotriva saraciei”. Cum sa lupti “impotriva coruptiei” cand pe lista partidului pentru care candidezi se afla patru locuri mai jos de tine un personagiu asupra caruia planau suspiciuni de coruptie. Prin diferitele site anticoruptie prezidate de Monica Macovei de-a lungul timpului la PD-L au trecut tot felul de alti politicieni inecati in tot felul de afaceri urat mirositoare cu banul public. Astfel cineva tinea stindardul anticoruptie sus in PD-L iar ceilalti de la Liviu Negoita, pana la Adriean Videanu sau Cristian Boureanu s.a. puteau sa-si desfasoare nestingheriti afacerile si sa nu inceapa sa tremure cand aud vreo sirena, chiar si pe cea a Ambulantei.

Ulterior Monica Macovei a participat chiar la lansarea de la Suceava a lui Orest Onofrei la europarlamentare (http://suceavanews.ro/wp-content/uploads/2014/05/PDL-onofrei-flutur-macovei.jpg ) si l-a insotit pe acesta prin toata tara sub sloganul “Voteaza cea mai buna echipa pentru Romania”.

Dar “cacofoniile” recente din cv-ul doamnei Monica Macovei nu se opresc aici. Dupa ce s-a asigurat ca are un loc de europarlamentar, domnia sa a decis sa candideze la Presedintie ca independent desi inca mai figura ca membru al PD-L de ai carui corupti am vazut ca nu prea s-a delimitat de-a lungul timpului.
Monica Macovei s-a desprins de PD-L nu fara nici cel mic regret, nu ca politica numai de duiosenie ar duce lipsa, dar fara o asumare la nivel public a bunelor si a relelor a acestei formatiuni politice devenind instantaneu si peste noapte “independenta” care se lupta cu sistemul cand pana mai ieri luptase cot la cot cu acesta. O mentiune frugala si nu de dramatismul hilar “Adio PD-L” a lui Traian Basescu ar fi fost utila si necesara si mai ales ar fi fost onesta fata de micul batalion de intelectuali care-o urmeaza orbeste peste tot pentru ca nu-i asa lupta anticoruptie este noua cruce pe care o purtam peste tot pe stomacul gol, batuti de ploaie si de vant si de inamicul lacom.

In final o mica experienta personala cu doamna Monica Macovei. Pe cand ma luptam cu hidra imperiului media al lui Voiculescu Dan dupa ce dezvaluisem in 2011 practicile de santaj al imperiului sau media i-am trimis un email si europarlamentarului Monica Macovei in care ii aduceam la cunostinta hartuirea juridica la care eram supus si ii solicitam sprijinul. N-am primit nici pana in ziua de astazi vreun raspuns insa imi aduc aminte de aprecierile doamnei Monica Macovei la adresa mea intr-o emisiune televizata de acum circa o luna. Atunci veneam dupa o alta serie de dezvaluiri despre modul cum se finantase din banii Securitatii imperiul media al lui Voiculescu Dan iar doamna Monica Macovei era un potpuriu de aprecieri la adresa mea pentru ca, am banuit eu, eram in plina campanie electorala.

M-a asigura chiar si de faptul ca o sa-mi furnizeze chiar asistenta juridica in cazul in care Voiculescu Dan ma va da in judecata. Ce bine ca n-am fost dat in judecata pe aceste ultime dezvaluiri ci doar pe cele vechi ca altfel as fi fost nevoit sa interferez cu programul acestui candidat la presedintie.
O ultima dilema recenta in legatura cu candidatul Monica Macovei se leaga de sursele de finantare ale campaniei sale la fel de neclare cum sunt si ale celorlalti candidati.

P.S. Pentru toti sustinatorii frenetici ai Monicai Macovei: nu vreau sa va ucid speranta ci doar sa aduc in discutie anumite aspecte ale candidatului vostru si cine stie chiar sa punem anumite intrebari despre un candidat fara sa ne mistuim de ura. Si daca tot traim intr-o suspiciune generalizata: nu, acest articol nu este platit de vreunul din contracandidati. Sper ca ai auzit Catalin Tolontan. Pentru adversarii doamnei Monica Macovei: nu va bucurati ca am ceva de spus despre fiecare dintre voi.