Ce mai inseamna libertatea presei? Insemnari de la congresul anual al Asociatiei Europene a Jurnalistilor. Nu stam la fel de rau ca Turcia dar putem ajunge din urma Ungaria

22 octombrie 2014

22.10.2014

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ce-mai-inseamna-libertatea-presei-insemnari-de-la-congresul-anual-al-asociatiei-europene-a-jurnalistilor-nu-stam-la-fel-de-rau-ca-turcia-dar-putem-ajunge-din-urma-ungaria-108890.html

An de an, congresele Asociatiei Europene a Jurnalistilor (AEJ), organizatie din care face parte si Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania (AZIR) al carei secretar sunt, se desfasoara apasate de reduceri drastice de costuri, fiind insotite de rapoarte care mustesc de agresiuni impotriva jurnalistilor: de la cele fizice pana la hartuiri in instante sau diferite alte piedici pe care chiar si tari mai democratice ca noi le pun jurnalistilor: de exemplu in Spania principalele partide politice isi desfasurau conferintele de presa …fara nici un picior de jurnalisti carora le interziceau, pur si simplu, accesul in sala respectiva. Cum ar fi interpretata la noi o astfel de fuga a politicienilor de televiziuni? Dincolo de a avea aspectul unui seminar organizat de vreun ONG, care vrea sa mai toace banii unui sponsor generos, congresul AEJ de anul acesta de langa Viena a avut de toate: cazuri de toate feluri de abuzuri impotriva jurnalistilor, alegerea unei noi conduceri, dezbatere despre noile provocari ale UE si chiar si niste ciondaneli intre jurnalistii europeni.

Oricat de rau ar arata, insa, presa autohtona mai ales acum in campania electorala, atat in ochii nostri ai jurnalistilor cat si ai opiniei publice, in fiecare an de cand merg la aceste congrese nu „reusim” sa ne apropiem nici pe departe de problemele grave ale Turciei, Azerbaidjanului si a altor foste republici sovietice insa suntem pe cale, usor, usor sa ne apropiem de modelul Ungariei, de exemplu, unde Viktator Orban a reusit sa puna pumnul in gura presei.

Fata de Ucraina,unde peste 40 de jurnalisti au fost agresati fizic, Siria, unde peste 50 de jurnailisti au fost rapiti sau Turcia unde cativa zeci de jurnalisti au fost intemnitati, in Romania nu mai intalnim astfel de probleme. Din pacate sa fii jurnalist in Ucraina, Siria si Irak inseamna de multe ori sa-ti pui in pericol viata, iar unii dintre acestia au fost rapiti, torturati si chiar ucisi. “De la inceputul acestui an in Ucraina a fost confirmata moartea a 6 jurnalisti pe timpul cat acestia isi facea meseria. Unul dintre acestia a fost omorat in timpul evenimentelor din piata Maidan iar ceilalti 5 in zona Operatiunilor Anti Teroriste. De asemenea, in aceeasi perioada de timp am inregistrat 257 de cazuri de atacuri si batai asupra jurnalistilor, 114 cazuri de impiedicare de exercitare a profesiei si 117 cazuri de cenzura”, spun colegii ucraineni in raportul lor anual.

Frane Maroevici, reprezentant al OSCE a sumarizat perfect aceasta dureroasa stare de fapt:” Este dezamagitor ca in secolul XXI principalele problema este inca legata de securitatea fizica a jurnalistilor”

Mergand in Turcia veti intalni jurnalisti in inchisoare si conform Barbarei Trionfi, de la International Press Institute (IPI) in aceasta tara sunt peste 100 de jurnalisti in inchisoare nu pentru ca ar fi comis vreo crima sau ar fi incalcat vreo lege penala ci pentru ca si-au facut meseria de jurnalist. “In Turcia este initiata chiar acum o lege prin care Guvernul sa aiba dreptul sa se uite in conturile bancare ale jurnalistilor sis a poata confisca direct sume de bani daca incalca legea. Ba mai mult politia ar putea aresta jurnalisti dupa bunul plac deoarece vor sa modifice o lege prin care acestia puteau fi arestati doar daca existau dovezi. Acum prin noua modificare, vor putea fi arestati daca exista suspiciuni rezonabile”, spune Barbara Trionfi.

Fata de problemele de mai sus care privesc insasi integritatea fizica a jurnalistului, cele prezentate de mine in raportul anual despre Romania par niste “dulcegarii”: arestarea mogulului media Voiculescu Dan pentru spalare de bani, anchetarea celui mai important trust media din Romania Pro TV pentru evaziune fiscala, controlul politic al guvernului asupra televiziunii si radioului public, sicanele guvernamentale pentru presa care nu ii este obedienta sau macar prietena, condamnarea unor jurnalisti in instantele de judecata la plata unor sume de bani astronomice disproportionat cu “fapta” comisa, partizanatul politic al mass-media etc Si totusi astfel de „dulcegarii” au adus Ungaria in situatia aproape fara iesire in care se afla acum si spre care, incet, incet pare ca ne indreptam si noi. “Ungaria este probabil cel mai prost exemplu din UE in privinta libertatii presei”, a spus reprezentantul OSCE.

Ca o ironie a sortii, primii doi speakeri ai congresului au fost doi apropiati ai guvernului ungar al lui Viktator Orban, care nu s-au dat in laturi sa-i ridice cateva osanale. Congresul a fost organizat in localitatea Neusiedl am See in landul austriac Burgenland aflat la granita cu Ungaria si de aici si prezenta celor doi. Desi au facut tot posibilul sa ii creioneze o imagine idilica lui Viktator Orban si Ungariei in general, cei doi n-au ramas netaxati nici de mine si nici de alti participanti congres.

Asa cum spunea si reprezentanta IPI in anumite tari jurnalismul independent este aproape imposibil, aceasta fara sa enunte prea explicit in ce tari europene jurnalismul independent ar fi posibil pentru ca din Franta, unde mainstream media este extrem de apropiata de puterea politica, pana in Marea Britanie, unde colegii mei se plangeau de influenta lui Rupert Murdoch, jurnalismul independent si cat mai putin influentat de politic sau de marile corporatii este o pasare rara. Ba chiar as spune aproape nevazuta, mai ales in acest climat in care fiecare jurnalist freelancer isi cauta de lucru. Desi AEJ este o organizatie de nivel mediu in Europa, care grupeaza in principal jurnalistii freelancer, n-am gasit un astfel de jurnalist care sa nu se planga de cat de greu isi gasesc de lucru sau de faptul ca incercarile individuale cu greu le aduc bani: in Spania de exemplu au fost concediati de la inceputul crizei aproape 15.000 de jurnalisti. “Stii cati interni (n.r. adica tineri neplatiti care lucreaza pe o perioada relativ lunga pentru o publicatie) are The Times? 500”, imi spunea un coleg britanic in timp ce un irlandez se plange ca nu-si mai gaseste pur si simplu un job.

In rest sa stiti ca solidaritatea europeana schioapata nu numai la nivelul celor 28 de tari membre (vezi cazul Ucrainei si al afacerile pe care unele tari europene le fac separate cu Rusia, problema aflata in dezbatere si la acest congres al AEJ cu doi fosti ministri de externe ai unor tari UE) ci si la nivelul jurnalistilor din AEJ unde s-a incins o cearta incinsa pe marginea unui proiect controversat al colegilor belgieni si francezi de era cat pe ce sa paraie din toate incheieturile chiar organizatia in sine. In fine, dupa mai bine de o ora de dezbateri problema a fost neutralizata.

Pentru mai multe detalii despre congresul AEJ din acest an si despre organizatia in sine va invit pe www.aej.org unde nu veti gasi inca informatia conform careia congresul de anul viitor se va tine la Sibiu. Sa vedem pana atunci ce grozavii vor mai fi pregatiti cei doi moguli ai presei romanesti – cel de stat si cel privat – atat jurnalistilor cat si opiniei publice si masura in care acestia vor reusi sa le tina piept.