Happy birthday mister Bill Gates! Greetings from beautiful and fascinating Romania where politicians ask bribes to sell Microsoft products

28 October 2014

28.10.2014

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/happy-birthday-mister-bill-gates-greetings-from-beautiful-and-fascinating-romania-where-politicians-ask-bribes-to-sell-microsoft-products-108961.html

Oligarhul american al computerelor noastre Bill Gates, patronului imperiului Microsoft, implineste astazi 59 de ani. Sa-i uram un sanatos si calduros La Multi Ani! si sa aiba puterea de munca pentru a vinde in continuare produsele sale monopolistice in tari emergente cum este si Romania. O buna parte a opiniei publice si a jurnalistilor autohtoni tind sa-I vada numai partea buna a geniului: a creat un produs revolutionar software-ul Microsoft pentru care unii politicieni si sforari din Estul Necivilizat cer spagi babane pentru a le vinde in urma unor licitatii trucate administratiilor publice si centrale pe care le controleaza. Constat la o buna parte a opiniei publice o dorinta nebuna de a judeca cu o dubla masura cele doua parti implicate in aceasta frumoasa poveste de “capa si spaga” cu licente Microsoft.

Nu exista nimic mai idilic decat imaginea lui Bill Gates iar romanii, care i-au asteptat ani de-a randul pe americani, nu pot sa creada ca o astfel de icoana odata coborata printre noi poate sa faca orice pentru a-si promova interesele de biznis: sa isi omoara cu zambetul pe buze competitia asa cum a facut-o de altfel si de aceea a fost investigat si amendat de Comisia Europeana pentru pozitie dominanta pe piata, sad ea spagi grase pentru a-si vinde produsele in ultimul catun din Romania si din Tibet, sa promoveze un model de biznis sufocant si monopolistic unde, in lipsa competitiei, sa fie cel mai bun, cel mai frumos, cel mai destept. Nu e publicatie economica autohtona sau din Vestul occidentalizat care sa nu-l idolatrizeze pe Bill Gates. E atata gretosenie in aceasta slugarnicie incat sa spui ceva rau despre Bill Gates si imperiul sau software echivaleaza cu un act de lezmajestate.

Nici nu stii pe seama cui sa pui aceasta aura de semizeu a lui Bill Gates care, inca o data, are un monopol pe computerele noastre. Pentru cei ajunsi mai tarziu la cursurile de economie monopolul face rau unui mediu de biznis sanatos. Sa fie vorba de bugetele sale de publicitate uriase, de influenta pe care a castigat-o de-a lungul timpului, de faptul ca daca se enerveaza poate sa apese pe un buton secret si sa lase in bezna computerele lumii mai putin pe cele ale fostului sau rival, Steve Jobs, de puterea de seductie a celui aflat pe locul doi in topul Forbes al celor mai bogati oameni la nivel mondial, de incapacitatea de a gandi ca un astfel de om nu poate ajunge pe cele mai inalte culmi decat doar prin metode oneste, de faptul ca doneaza anual miliarde de dolari pentru tot felul de cause nobile etc

Ca orice investitor american a carui imagine e coafata excesiv in publicatiile glossy americane si Bill Gates a inceput megaafacerea sa intr-un garaj, asa ca o nebunie, ca o dorinta de a razbi in viata. Evident ca publicatiile respective nu va mai spun ca Bill Gates a fost ajutat la inceputuri chiar de catre mama sa numita in boardul unei mari companii americane in anii 80, pozitie din care a tras cateva sfori pentru fiul sau cum de altfel ar fi facut orice mama si astfel pe atunci gigantul american IBM a decis sa angajeze marunta companie Microsoft sa dezvolte un system de operare pentru primele sale computere.

Dar sa revenim la eterna si fascinanta Romanie unde e in desfasurare un scandal de coruptie urias in care este implicat numele corporatiei Microsoft a lui Bill Gates. Produsele sale au fost atat de ravnite de o mana de politicieni si afaceristi-sforari autohtoni ,ale caror nume le auziti pronuntate in aceste zile in exces pe televizoare, incat au cerut inclusiv mite gretos de uriase pentru a-i vinde lui Bill Gates produsele in Romania.

Lacomia pantragruelica este toxica atat la politicienii autohtoni dar si la corporatia lui Bill Gates. Tine de fapt de modul cum interactioneaza doua monopoluri deasupra capetelor noastre: pe de o parte avem o clasa politica, care ne tine captivi si ne ia cu forta taxe si impozite pe care le cheltuie dupa bunul plac fara sa ne dea prea mare socoteala, iar pe de alta parte o corporatie care are un produs monopol si al carei scop este doar unul, sa-si vanda produsele indiferent prin ce metode. A fost nevoie ca in dosarul Microsoft unde valoarea contractului efectiv era de 54 de milioane de dolari sa se dea o spaga de 20 de milioane de dolari, nici o problema. Oficialii Microsoft si partenerii acestora – Fujitsu Siemens Austria sa – au bagat mana adanc in buzunar si au platit mitele. Daca tot operam cu valori morale si crestine de genul sa nu furi – varianta completa a lui sa nu dai spaga, motivul de existenta al DNA – atunci ambele parti sunt la fel de blamat. Nu numai una, adica politicienii si sforarii autohtoni dar corporatistii respectivi care pentru salarii si bonusuri mai mari s-au pretat sa plateasca spagi colosale.

De ce in prima secunda cand Micky Spaga sau Claudiu Florica sau oricare alt cersetor de spaga babana s-a dus la Microsoft sau la Fujitsu Siemens Austria acestia n-au spus STOP noi avem coduri de conduita in business, operam cu onoare si mita este un cost pe care nu ni-l permitem. Mai mult am promis guvernelor noastre, pe care le finantam prin taxe si impozite, ca la fel cum nu dam spagi in SUA si in Europa civilizata nu o vom face nici in Romania unde dorim sa se instaureze un model sanatos de business si un stat de drept “free of bribes”. Si nu in ultimul rand valorile corporatiei noastre nu se potrivesc cu furtul reprezentat de o spaga. Poate o firma din Rusia sau din Ucraina sau din Estul Necivilizat opereaza nu asa ceva, insa noi nu.

Nu s-a spus nici unul dintre lucrurile de mai sus dintr-un motiv foarte simplu: si politicienii si intermediarii nostri si corporatistii urmaresc acelasi lucru: Optimizarea profitului: unii din spagi si trafic de influenta, altii din vanzari masluite si oferirea de “comisioane de succes”, ca doar nu le-or spune direct spagi in catastifele lor care-s verificate anual de contabilii nemilosi din Big Four.