Cine se afla in spatele firmei care a demarat exploatarea aurifera cu cianuri de la Certej: Larry Fink, un sustinator al administratiei Obama, posibil viitor ministru al finantelor al SUA si administrator contestat al uriaselor active toxice lasate de criza economica
30 October 2014
30.10.2014
Stelian Negrea
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cine-se-afla-in-spatele-firmei-care-a-demarat-exploatarea-aurifera-cu-cianuri-de-la-certej-larry-fink-un-sustinator-al-administratiei-obama-posibil-viitor-ministru-al-finantelor-al-sua-si-administr-109069.html
Deva Gold SA a anuntat recent ca a demarat lucrarile pentru exploatarea aurifera de la Certej prin folosirea cianurii, proiectul sora dar de dimensiuni mai mici fata de cel de la Rosia Montana. Cine se afla in spatele actionarului majoritar al ElDorado Gold SA firma listata la bursa canadiana si cum a fost posibil ca un astfel de proiect sa treaca aproape nevazut prin filtrul intransigentilor panicarzi verzi reuniti sub stindardul miscarii Uniti Salvam?
Actionarul majoritar al Deva Gold SA este ElDorado Gold Romania SA detinuta la randul ei de compania canadiana Edorado Gold Corp listata pe bursa din Toronto. Conform datelor publice (http://quote.morningstar.ca/Quicktakes/owners/MajorShareholders.aspx?t=ELD®ion=CAN&culture=en-CA) , cel mai mare actionar al companiei canadiene este BlackRock International LLC cu 17,81%, urmata de Van Eck Associates Corporation cu 8,06%, Fidelity and Management and Research Corporation cu 6,51%, Royal Bank of Canada cu 3,25%, restul actionarilor avand participatii in general foarte mici, pe piata existand si o buna parte din actiuni detinute de catre persoane fizice. Deci cel mai mare actionar al Eldorado Gold Corp este gigantul american BlackRock Inc, cel mai mare administrator de active la nivel mondial, al carui presedinte si CEO, Larry Fink, este vazut drept cel mai important si misterios personaj din finantele lumii la ora actuala.
Ceilalti actionari ai Deva Gold SA sunt compania de stat Minvest Deva cu 19,25%, Cartel Bau SA cu 0,25%, ambele firme fiind prezente cu pachete similare de actiuni si la Rosia Montana Gold Corporation.
Cifrele exploatarii aurifere de la Certej sunt mai mici decat cele de la Rosia Montana: 456 hectare suprafata industriala fata de 1000, 47 milioane tone de zacamant fata de 215, doua iazuri de decantare in suprafata totala de 63 de hectare fata de un singur iaz de 363 hectare, 165 de hectare de despaduriri fata de 255 si 500 de hectare de impaduriri in prima zi de operare fata de 1000, 3 milioane de tone de minereu procesat/an fata de 13 etc. Perioada de operare a celor doua exploatari miniere este aceeasi: 16 ani. Mai mult proiectul de la Certej se suprapune cu zone Natura 2000 pe cand cel de la Rosia Montana nu. Metoda de procesare este flotatia, macinarea ultrafine, oxidarea sub presiune si lesierea cu cianurare fata de doar aceasta din ultima metoda folosita la Rosia Montana, iar ca tabloul sa fie complet nici unul dintre cele doua proiecte nu au fost ofertate de statul roman printr-o licitatie publica.
In ciuda acestor asemanari dar si deosebiri, intrebarea pentru panicarzii verzi ramane: cum de un proiect bazat pe cianuri – care au reprezentat coloana vertebrala a intregului lor protest – a fost demarat fara o opozitie sustinuta mai ales ca-i prima ploaie de cianura care trece fara ca umbrela Uniti Salvam sa se deschida. De abia ieri am primit pe email un firav protest online in care eram anuntat postfactum ca Deva Gold SA a demarat lucrarile la Certej, o actiune mai degraba constatatorie, departe de virulenta din toamna lui 2013.
Dar cine este Larry Fink, seful BlackRock, cel mai mare administrator de active la nivel mondial, gestionand numai direct active de 3.800 de miliarde de dolari? Un simpatizant si finantator al Partidului Democrat din SUA si un apropiat al actualului presedinte al SUA, Barack Obama, pentru a carui realegere a militat. “De fapt, domnul Fink – un democrat (n.r. Partidului Democrat din SUA) dedicat – nu a facut vreun secret din faptul ca ar dori sa se alature administratiei Obama ca Secretar al Trezoreriei (n.r. echivalentul ministrul finantelor de la noi), inlocuindu-l pe prietenul sau Tim Geithner. Dar din cauza faptul ca prioritatea de top a viitorului secretar al Trezoreriei va fi de a rezolva deficitul fiscal, o tinta care solicita intelegerea detaliata a unui buget si o relatie de durata cu Congresul, s-ar putea ca o asemenea pozitie sa fie totusi un pic cam indepartata”, notau jurnalistii de la Financial Times despre aproape iminenta incursiune guvernamentala a celui a carui companie urmeaza sa extraga aurul de la Certej (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/2a24b71e-37c5-11e2-8edf-00144feabdc0.html#axzz3HWwJfMGr). Larry Fink este unul dintre biznismenii americani care intra oricand si ori de cate ori doreste in biroul secretarului Trezoreriei americane. (http://www.moneynews.com/StreetTalk/Fink-Geithner-diary-spoke/2012/10/12/id/459763/).
Care sa fi fost atuul lui Larry Fink in fata actionarilor principali ai Rosia Montana Gold Corporation SA care, la randul lor, sunt niste nume sonore in business-ul american si israelian: John Paulson, Robert Kaplan si Benny Steinmetz?
BlackRock are o prezenta semnificativa si pe piata romaneasca: detine cel mai mare pachet de actiuni la Unicredit Tiriac Bank, detine un pachet important de actiuni la BRD Societe Generale si Romgaz, fiind activ si pe actiuni ale Fondului Proprietatea si ale SIF Moldova. La nivel mondial, BkackRock cele mai importante detineri ale BlackRock sunt in pariurile facute pe evolutia unor indecsi ale diverselor burse din lume dar si in obligatiuni ale statelor emergente : Columbia, Rusia, Brazilia, Turcia si in companii ca Samsung, China Communication Construction si Lukoil etc. In portofoliul BlackRock, Romania are o detinere de 1,3% imediat sub SUA cu 1,4%, insa nu este o pozitie care sa semnifice neaparat importanta acordata celor doua entitati statale. Relatia lui Larry Fink cu administratia Obama este si mai apropiata, BlackRock fiind angajata de guvernul SUA sa faca curat pe pietele financiare dupa criza financiara din 2008. “Guvernul SUA a incheiat un contract cu BakcRock pentru a fi ajutat sa faca curatenie dupa criza financiara din 2008. Elita financiara din Washington si de pe Wall Street crede ca Blackrock este cea mai buna alegere pentru aceasta munca”, conform revistei Vanity Fair. De altfel, printre activele administrate de BlackRock se afla si celebrele Fredie Mac si Fannie Mae, a caror prabusire a cauzat inceputul crizei economice din 2008, si activele toxice ale AIG si Bearn Stern, toate preluate de la guvernul american.
Contestatarii lui Larry Fink sustin ca multe din contractele pe care le-a castigat cu guvernul SUA au fost prin metode netransparente si datorate mai mult relatiei sale apropiate cu fostul si actualul ministrul al finantelor din SUA.
Pe de alta parte, e foarte posibil ca apropierea lui Larry Fink de administratia Obama sa fi cantarit semnficativ in decizia favorabila pentru Certej, la fel ca faptul ca nu-l are dusman pe filantropul si multimiliardarul George Soros, ba din contra, cei doi sunt doi dintre biznismenii americani cei mai ferventi sustinatori ai administratiei Obama cu care au impartasit, printre multe altele, si simpatia pentru protestatarii miscarii “Occupy Wall Street”. La vremea respectiva, asupra lui George Soros au planat suspiciuni privind finantarea acestor protestatari la fel cum, in Romania, acelasi miliardar a finantat o serie de ONG-uri care au scos lumea in strada impotriva proiectului de la Rosia Montana (http://www.reuters.com/article/2011/10/14/us-wallstreet-protests-origins-idUSTRE79C1YN20111014 http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15651220-george-soros-nu-are-niciun-interes-financiar-sau-alta-natura-proiectul-minier-rosia-montana-comunicat-open-society-foundations.htm ). ONG-urile respective nu au fost insa la fel de vocale la adresa exploatarii de la Certej, in ciuda asemanarilor dintre cele doua proiecte.
ElDorado Gold mai are o serie de exploatari miniere aurifere in Brazilia, Turcia, China si Grecia, in aceasta din urma locatie utilizandu-se metoda cianurarii in mai multe locatii inclusiv in zona turistica din Halkidiki.