Panicarzii verzi au furat si spiritul Diasporei. Se poate repeta scenariul fratilor Micula cu Rosia Montana si la ce magnitudine? Primii au cerut si au primit 250 milioane de euro, RMCG ameninta cu 4 miliarde de dolari. Cine clipeste primul, cine plateste ultimul?

5 January 2015

05.01.2015

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/panicarzii-verzi-au-furat-si-spiritul-diasporei-se-poate-repeta-scenariul-fratilor-micula-cu-rosia-montana-si-la-ce-magnitudine-primii-au-cerut-si-au-primit-250-milioane-de-euro-rmcg-ameninta-cu-4-110799.html

Intre doua sarmalute dietetice, panicarzii verzi au “arestat” si spiritul Diasporei si s-au burzuluit de Anul Nou catre noul presedinte Klaus Johannis pe marginea numirii lui Mihai Razvan Ungureanu drept consilier prezindential pe motiv ca acesta ar fi sustinut in trecut exploatarea de la Rosia Montana si gazele de sist. Trecand peste tupeul panicarzilor verzi din diaspora de a se identifica cu Diaspora si peste lipsa cronica de informatii despre dimensiunea reala a acestor organizatii si a surselor lor de finantare – motiv din cauza caruia pot fi incluse la “organizatii” de tip fantoma , vezi radiografia acestora de la sfarsitul acestui articol- subiectul exploatarii de la Rosia Montana va reveni puternic si decisiv in acest an fie ca va fi pentru ingroparea lui definitiva, pentru reluarea acestuia dupa modelul exploatarii de la Certej fie, cel mai probabil, pentru demararea unui lung si probabil costisitor proces pentru statul roman la tribunalul arbritral de la Washington cum a fost cazul fratilor Micula, antreprenorii Chemical Brothers, care au reusit sa invinga statul roman ( http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/procesul-care-da-fiori-romaniei-statul-roman-poate-fi-obligat-la-plata-unor-daune-record-din-cauza-tergiversarii-proiectului-rosia-montana-un-comunicat-al-gabriel-resources-dezvaluie-posibilitatea-deschiderii-unei-actiuni-la-tribunalul-arbitral-de-la-wash ). Fratii Micula au cerut si au si primit 250 milioane de dolari in timp ce Rosia Montana ameninta cu un proces pentru despagubiri de numai putin de 16 de ori mai mari.

Atat asupra fratilor Micula si mai ales asupra exploatarii de la Rosia Montana au planat serioase suspiciuni de coruptie insa deocamdata Justitia autohtona, nemaivorbind de cea straina si ma refer in principal la cea americana care a sustinut demararea unor anchete in afaceri putrede gen Microsoft, EADS etc, nu au confirmat printr-o sentinta definitiva si irevocabila sau macar prin demararea vreunei anchete preliminare aceste suspiciuni. Despre relatia dubioasa dintre imperiul fratilor Micula si factorii decidenti din statul roman care fie le-au aprobat stergeri ale datoriilor uriase catre bugetul de stat fie le-au usurat alte controale, care i-ar fi pus in mare incurcatura, am scris si s-au scris sute de articole in mass-media. Odata ce afacerile le-au apus si n-au mai fost pe locurile fruntase in topurile cu marii bogatasi ai Romaniei acestia au cazut intr-un con de umbra de unde s-au ridicat dureros de scump pentru noi toti ceilalti care vom fi nevoiti sa le achitam din taxele si impozitele noastre 250 de milioane de dolari in urma unui proces de peste 10 ani la Tribunalul Arbitral de la Washington, Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala.

Asa cum 10 ani am stat ca si platitori de taxe si impozite cu speranta aprinsa ca fratii Micula, niste investitori romani de anvergura, nu vor castiga procesul de la Washington impotriva statului roman, asa putem sta inca 10 ani de acum incolo cu speranta vie ca investitorii americano-israelieni de la Gabriel Resources, care agita spectrul deschiderii unui proces la Washington, nu vor castiga la acelasi tribunal international si nu-i vor forta inclusiv pe panicarzii verzi de astazi din tara dar poate si pe cei din diaspora, care se vor fi intors in Romania, sa plateasca taxe si impozite mai mari pentru a plati despagubirile catre Gabriel Resources: 4 miliarde de dolari cat cer acum sau 25-50% din aceasta suma cat le va da instanta. A era sa uit: alti investitori canadieni au castigat in urma unui proces similar 700 de milioane de dolari de la guvernul din Venezuela pentru incalcarea unui contract de exploatare la mina Las Brisas.

Sa vezi la sfarsitul respectivului proces jale pe panicardu verde ajuns atunci la varsta maturitatii, cu copii si nevasta “(urata si cam proasta” vorba cantecului celor de la Vama Veche) si cu rate de achitat basca inerentele taxe si impozite.Sa vezi atunci “bucurie” “desarta” si “nefireasca” pe subsemnatul si pe altii cativa din motive de “I told you so” dar mai ales pe multi factori decidenti din statul roman care, de la momentul demararii afacerii Rosia Montana, au facut tot posibilul sa o faca apanajul exclusiv al unui grup restrans de investitori privilegiati neatinsi de vreo ancheta interna sau externa.

Solutia? Nu o am eu si nici nu e de competenta mea si nici nu e treaba mea, fara sa ma impiedice, insa, sa
am o opinie pe aceasta tema. Ar putea fi si de competenta recent numitului consilier prezindential, Mihai Razvan Ungureanu, contestat de panicarzii verzi din diaspora si a sefului sau direct, Klaus Johannis, cel care in campania electorala folosea clasica respingere dualista a proiectelor de tipul celor de la Rosia Montana: “nu voi accepta proiectele de exploatare a resurselor naturale ale Romaniei fara dezbatere, fara garantarea sigurantei totale pentru sanatatea oamenilor si fara protejarea mediului inconjurator si intereselor comunitatilor locale”. Pana sa isi dea seama daca s-a respectat sau nu decalogul sau de mai sus, proiectul exploatarii aurifere de la Certej a fost deja demarat in ciuda unei scrisorici a panicarzilor verzi autohtoni trimisa mai mult de ochii lumii dupa demararea lucrarilor. E drept ca dimensiunile exploatarii de la Certej sunt mai mici insa metoda de exploatare si traseul de pana la momentul inceperii lucrarilor a fost cvasimilar cu cel de la Rosia Montana.

O solutie definitiva pro sau contra poate veni si de la majoritatea parlamentara grupata in jurul PSD si a premierului-deputat-sef de partid Victor Ponta, in masura in care acestia vor reusi sa devina barbati de stat si sa reuseasca sa articuleze o fraza coerenta cand vreun pluton de panicarzi verzi se mai plimba liber prin centrul Bucurestiului.

In tot acest timp ce mai fac actiunile Gabriel Resources, compania care detine 80% din RMCG? Pai daca ne raportam la ultimul an o duc prost, daca ne raportam la momentul in care s-au listat la burda din Toronto in urma cu mai bine de 10 ani o duc la fel de prost (http://finance.yahoo.com/echarts?s=GBU.TO+Interactive#%7B%22range%22%3A%223mo%22%2C%22scale%22%3A%22linear%22%7D) iar la o cotatie de 0,41 dolari/actiune la ultima tranzactie fata de un maxim de 8 dolari/actiune in octombrie 2010. Avand in vedere ca pana la 0 dolari/actiune mai sunt doar cativa pasi ne putem trezi in preajma lansarii actiunii juridice impotriva statului roman.

Daca pe panicarzii verzi din Romania stim cine i-a sponsorizat de-a lungul timpului si inca ii mai sponsorizeaza – printre altii si filantropul american de origine ungureasca George Soros cel care investeste masiv sic! tocmai pe piata mondiala a aurului fie in companii miniere fie in pariuri pe cotatia aurului– pe cei din exterior care au semnat depesa impotriva lui MRU nu stim cine le baga bani in buzunar si cine le plateste timpul alocat pentru proteste pentru ca nu-i asa “time is money” si daca nici in Vest aceasta expresie nu e valorizata la maxim unde ar putea fi altundeva?

Despre majoritatea “organizatiilor” semnatare ale protestului nu exista nici un fel de informatii, doar cateva dintre acestea avand pagini de FB si doar patru avand pagini de internet unde nu sunt postate informatii despre membri si finantatori. Pe paginile respective de FB postarile aduna in medie 9-10 like-uri si 3-4 comentarii, ceea ce spune tot despre dimensiunea, potentialul si acoperirea de care se bucura acestea. Caraghislacul maxim e atins cand scrisoarea impotriva lui MRU postata pe pagina de FB a unora din aceste organizatii strange doar un singur like, probabil doar al celui care a realizat postarea respectiva (comunicatul pe pagina de FB a Canada Saves Rosia Montana – nu uitati ca Gabriel Resources este o companie listata la bursa din Toronto Canada). Sefii unor organizatii semnatare ale misivei anti MRU sunt preocupati de faptul ca le sunt ascultate telefoanele (peste hotare, de catre cine ? etc) si fac niste prelegeri demne de Mister Bean despre “cine controleaza lumea” (cititi un interviu savuros cu Elios Sosu seful organizatiei Diaspora Romaneasca Unita in Gazeta Romaneasca din 18.04.2014), in timp ce alte organizatii de mai sus nu au nici o prezenta publica nici macar pe Facebook sau alta retea de socializare (cautati Ceasca de Democratie sau Romanian Activists Worldwide), fiind “anonime” la nivel public dar semnatare in numele Diasporei a unor scrisori catre Presedintele Romaniei.

O buna parte din aceste organizatii de apartament ( SOS Roșia Montană Bruxelles, Diaspora Românească Unită, Roșia Montană Paris, Munchen Rettet Roșia Montană, Campania Noastră – Danemarca, Intresseföreningen för Rumäner i Sverige – Suedia, Dacia liberă – Paris, Diaspora Franța solidară cu România (Români Indignați), Inițiativa Solidaritate pentru România – Suedia, Save Roșia Montană Dublin, Canada Save Rosia, Barcelona Saves Roșia Montană, Salvemos Roșia Montană Madrid, Românii din Paris, RAW (Romanian Activists Worldwide), Warned, Canada Save Roșia Montană Toronto, Românii din Franța – Nu gazelor de șist, Ceașca de democrație – Paris) “graviteaza” ideologic in jurul site-ului www.romaniacurata.ro gestionat de Alina Mungiu Pippidi si finantat generos, de-a lungul timpului, de filantropul si biznismenul in aur si alte comoditati valoaroase, George Soros.

Dincolo de faptul ca surfeaza pe subiecte deja “castigate” panicarzilor verzi din diaspora semnatari ai acestui protest trebuie sa le dai credit pentru impostura, megalomanie si tupeu. Am stat doua ore si un sfert la Atena sa votez pentru prezindetialele din 16 noiembrie dar n-am vazut nici un panicard verde tavalindu-se pe jos ca incep exploatarile aurifere de la Certej sau de la Rosia Montana.

P.S. Pe cine reprezinta, cine le finanteaza si care e statutul organizatiilor semnatare ale protestului impotriva lui MRU?

SOS Roșia Montană Bruxelles – doar o simpla pagina pe FB cu 14.000 like-uri dar cu postari care aduna in medie 14-20 like-uri, nu se mentioneaza daca e doar o simpla pagina de FB sau e ONG, se revendica de la www.rosiamontana.net care la randul lui ne recomanda www.rosiamontana.org un site care promoveaza organizatiile finantate de catre filantropul si biznismenul George Soros

Diaspora Românească Unită – www.diasporaromaneascaunita.org un agregatorde stiri din mass-media romaneasca, un grup initiat de Elios Sosu, un immigrant roman care traieste in Italia preocupat de “articole conspiraţioniste sau catastrofiste, cu o atenţie specială pentru România”. In paginile ziarului “Gazeta Romaneasca”, care are legaturi cu acest grup, puteti gasi interviuri cu Elios Sosu in care ne vorbeste despre sfaturi cum sat re protejezi de ascultatul telefoanelor si alte chestiuni alarmiste similare
Roșia Montană Paris – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori
Munchen Rettet Roșia Montană – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori

Campania Noastră – Danemarca – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori

Intresseföreningen för Rumäner i Sverige – Suedia – cautarea te duce catre siteul www.suedia.se un portal de stiri in limba romana; la informatii despre contact nu exista date despre proprietari sau finantatorii acestuia

Dacia liberă – Paris – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori

Diaspora Franța solidară cu România (Români Indignați) – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori

Inițiativa Solidaritate pentru România – Suedia – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori

Save Roșia Montană Dublin – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori

Canada Save Rosia – are pagina de FB nu si de internet, postarea pe aceasta pagina a protestului impotriva numirii lui MRU la Cotroceni a strans un singur like, Canada fiind tara de origine a Gabriel Resources compania care detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation

Barcelona Saves Roșia Montană – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori

Salvemos Roșia Montană Madrid – doar o pagina de FB in care postarile aduna o medie de 2-3 like-uri, o adresa de blog http://unitisalvamtoataromania.blogspot.com.es/ in care sunt cateva postari in spaniola, fara referiri la membri si finantatori

Românii din Paris – pe FB exista mai multe grupuri “romanii din Paris” insa pe niciuna din acestea n-a fost postat protestul pe care l-a semnat aceasta “organizatie”, nu exista date despre membri si finantatori
RAW (Romanian Activists Worldwide) – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori

Warned – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori
Canada Save Roșia Montană Toronto- fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori

Românii din Franța – Nu gazelor de șist – fara pagina de FB sau de internet, fara informatii despre membri si finantatori

Ceașca de democrație – Paris – un grup pe FB, fara pagina de internet, fara informatii despre membri si finantatori