Cine e pentru triplarea bugetului DNA, al Curtii de Conturi si al Consiliului Concurentei sa faca un pas in fata. Exclus corul de bocitoare mediatice si pelicanii miorlaitori ai infractorilor politici si economici

16 March 2015

16.03.2015

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cine-e-pentru-triplarea-bugetului-dna-al-curtii-de-conturi-si-al-consiliului-concurentei-sa-faca-un-pas-in-fata-exclus-corul-de-bocitoare-mediatice-si-pelicanii-miorlaitori-ai-infractorilor-politic-111817.html

Astept sa vad cata determinare au in lupta anticoruptie Klaus Iohannis, Victor Ponta, Cătălin Predoiu, Alina Gorghiu dar si voci din orice parte a societatii civile.

O lupta acerba se duce in aceste zile intre sustinatorii luptei anticoruptie si corul de bocitoare mediatice si pelicanii miorlaitori ai infractorilor politici si economici luati la ochi de DNA si alte institutii ale statului. Chiar daca imaginea DNA a crescut simtitor iar populatia savureaza si apreciaza pe deplin lupta anticoruptie nu numai din confortul fotoliilor de acasa dar si in mod oficial in sondajele de opinie, exista inca o puternica opozitie fie directa afisata in stil mioritico-mitocanesc fie indirecta camuflata in discursuri fine si argumente sofisticate. Pentru a spulbera si aceste ultime ramasite de opozitie si a le reduce la tacere e nevoie de intetirea luptei anticoruptie si deci de mai multi bani alocati pentru institutiile care pot reduce coruptia. De aceea propun public o dezbatere in care sa se ia in discutie triplarea bugetului anual pe 2015 al DNA dar cel al Consiliului Concurentei si Curtii de Conturi. Se prinde cineva: Victor Viorel Ponta, Klaus Johannis, Alina Gorghiu, Catalin Predoiu? Exclus Voiculescu Dan, Traian Basescu, Nastase Adrian, Fenechiu Relu, Becali George.

Bugetul DNA actual e de circa 22 milioane de euro anual impartit la vreo 90 de procurori care instrumenteaza circa 4500 de dosare. E mult, e putin? Cu orice l-ai compara, mai putin bugetul personal al unei persoane fizice dar aici vorbim de o institutie importanta care face curatenie si da sperante unei tari intregi, e insignificant. E echivalentul a doua spagi din dosarul Microsoft, e de trei ori mai mic decat o suma restituita intr-un dosar dubios de la ANRP sau mai nou e de noua ori spaga luata la sacosa in cimitir de catre Darius Valcov, inca ministrul finantelor din Cabinetul Ponta, cel mai cinstit guvern cu 13 ministri cercetati penal. Cum poti sa ai un DNA in jurul caruia in aceste zile se invarte Romania cand bugetul acestei institutii e cat doua spagi dintr-un dosar de mare coruptie? Cum poti sa te lauzi peste hotare cu ce munca asidua si sustinuta si corecta se duce in Romania impotriva coruptiei – ca se sperie literalmente toti coruptii din Europa de posibilitatea extinderii luptei anticoruptie din Romania pe tot batranul continent – daca bugetul DNA e de doua parale? Cum sa fie luat in serios Victor Ponta ca sustine lupta anticoruptie cand la inceputul anului s-a targuit ca o precupeata pe 3 milioane de euro in plus pentru bugetul DNA, pe care, in ciuda dezbaterii publice, nu i-a mai dat?

Stiti dumneavoastra cam ce bani are pe mana anual Victor Viorel Ponta, cel numit in functie de Traian Basescu? Asezati-va bine in fotolii. Premierul Romaniei decide pe un buget general consolidat al Romaniei de 57 de miliarde de euro. Adica de vreo 2590 de ori mai multi bani. Stiti cati bani invarte direct de exemplu Marian Oprisan, invinuit intr-un dosar de coruptie instrumentat de DNA: 100 milioane de euro. Dar Nicusor Constantinescu, un alt mare infractor politic de la malul marii, din celebra tripleta toxica Mazare-Strutinsky-Nicusor: 180 milioane de euro.

La sumele oficiale pe care Victor Ponta si baronii locali le au la dispozitie se adauga milioanele de euro disponibile acum pe piata pentru corul de bocitoare mediatice si a pelicanilor miorlaitori pe umerii infractorilor politici. Ca ziargii lui Voiculescu Dan de la Antena 3 au de ani de zile o campanie mediatica impotriva procurorilor DNA si a Justitiei nu mai e o noutate, parca ne-am obisnuit cu orcii fostului securist sa vitupereze in mod ticalos si manipulatoriu dar fara nici o sansa de izbanda in fiecare seara sa-l scoata pe acesta din inchisoare prin subrezirea constanta a justitiei. In ciuda ratingurilor uriase cu care se impauneaza in fiecare seara fie Mihai Gadea fie Maciuca Badea, gainusa din ring care se imbraca zilnic intr-un costumas cam stramt de cocos, lupta anticoruptie este extrem de sustinuta de populatie care apreciaza atat DNA cat si SRI, care sustine logistic aceasta institutie, dar si fenomenul anticoruptie in general.

Dar in hora bocitoarelor s-au prins si alti lideri de opinie, care pareau de alta factura, cum ar fi Ion Cristoiu sau Emil Hurezeanu s.a. carora li se adauga personaje dubioase gen lobbysti cum ar fi Patrick Basham, patronul unui ONG parfumat si democratizat Democracy Institute, care scrie mizerabile articole de opinie pe pagina de bloguri a prestigiosului New York Times. Nu stim inca cine-l plateste pe lobbystul american, avem ceva banuieli legate de legaturile sale cu Corina Vintan dar stim cu certitudine ca nu munceste pe gratis. La fel de bine stiu ca nici Ion Cristoiu si nici Emil Hurezeanu stiu ca nu lucreaza pe gratis si ca au cheltuieli, chiar daca nu mai au rate ca noi jurnalistii tineri sigur au niste gusturi extreme de rafinate ce pot fi satisfacute cu sume consistente. Ma astept ca si alte nume de lideri de opinie sau din lumea buna a societatii civile sa se prinda in hora bocitoarelor coruptilor dar acesta nu va fi decat un alt semn ca ceva incepe sa mearga bine.

Pe langa bugetul DNA mai e nevoie de triplarea sumelor alocate pentru Consiliul Concurentei (10 milioane euro in 2015) si Curtii de Conturi (40 milioane euro in 2015) pentru ca, pe de o parte e nevoie ca si coruptia din piata privata trebuie combatuta iar Concurenta e institutia cea mai potrivita pentru acest lucru iar cheltuirea uriaselor sume de la bugetul de stat poate fi si mai bine monitorizata de catre Curtea de Conturi. Daca ne-am lasat in bratele nemilosului capitalism nu trebuie sa lasam hienele din multinationale si marile corporatii sa-si faca de cap cu facturile noastre pentru gaze, curent, dar si cele din supermarket etc. La fel de bine, Curtea de Conturi trebuie sa fie cel mai atent ochi pe cele 14-15 miliarde de euro pe care statul roman – a se citi ne cheltuie din buzunarul nostru al fiecaruia – le cheltuie anual pe bunuri si servicii. Daca punem doar un commission de 20%, pe care infractorii politici il pun anual pe aceasta suma, vom avea la dispozitie cel putin 3 miliarde de euro pentru a le cheltui eficient si cu cap.

Sa vedem acum daca plapanda opozitie si inca batoasa putere au curaj sa acheseze la propunerea mea mai ales ca oricum ai intoarce-o chiar si triplate, bugetele DNA, ale Consiliului Concurentei si ale Curtii de Conturi tot niste maruntis ti se vor parea fata de imensa eficacitate si utilitate a actiunilor acestor trei institutii. Le-am aruncat o manusa, sper ca in buna lor traditie sa nu o ridice de pe jos si sa o bage in buzunar, intrebandu-se unde pot gasi perechea.