Cum a ajuns breasla psihologilor sa fie condusa prin teroare si intimidare de un duet toxic cu apucaturi de afaceristi de SRL. Today’s specialty: superpsihologul fast forward cu accente autoritariste, Laurentiu Stefan (Premier partie)

30 March 2015

30.03.2015

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cum-a-ajuns-breasla-psihologilor-sa-fie-condusa-prin-teroare-si-intimidare-de-un-duet-toxic-cu-apucaturi-de-afaceristi-de-srl-today%E2%80%99s-specialty-superpsihologul-fast-forward-cu-accente-autori-111926.html

Interesele celor 20.000 de psihologi din Romania sunt gestionate de o institutie cu nume pompos si atotcuprinzator: Colegiul Psihologilor din Romania (CPR). N-ai cum sa crezi altceva decat ca este o institutie de renume national care grupeaza cei mai buni specialisti si lucreaza in folosul intregii bresle. In realitate CPR este o institutie de drept privat dar de interes public totusi conferit de o lege aprobata de Parlament ajunsa insa pe mana unui duet toxic format dintr-un jurist imberb cu accente autoritariste devenit peste noapte psiholog de frunte, Laurentiu Stefan, si un profesoras de psihologie ce preda pe vremuri studentilor straini, Mihai Anitei, ajuns la varsta a treia in fruntea bucatelor. Unde apesi si orice decizie a CPR indici exista o reactie de respingere din partea breslei dar pe tacute cam cum o faceau parintii nostri cand ascultau Europa Libera pe timpul comunismului. De la infiintarea unei alte asociatii private cu nume pompos – Institutul de Psihologie Judiciara – tot de catre cei doi pana la recentul ordin al ministerului muncii, prin care pur si simplu se desfiinta meseria de psiholog, si asupra caruia culmea s-a revenit, breasla reactioneaza strambandu-se si ridicand din sprancene insa fara sa mai aib, ca in trecut, si o pozitie publica de frica pur si simplu a represiunii din partea celor doi si a acolitilor acestuia. Tinarul sef de facto al psihologilor din Romania este urmarit de o serie de plangeri penale si de anchete ale DLAF si DNA. Cei doi se apara insa, sustinand ca sunt tinta unei campanii denigratoare si ca nici una din acuzatii nu este adevarata.

Breasla psihologilor sta pe un butoi de pulbere, fiind adusa la exasperare de deciziile extrem de controversate ale duetului toxic de la sefia CPR, presedintele Mihai Anitei, si directorul juridic, Laurentiu Stefan, care sunt acuzati de numerosi psihologi ca au instituit un regim de teroare si frica prin intermediul caruia conduc discretionar lumea psihologilor. Nemultumirea o simti numai daca te uiti pe site-ul CPR www.copsi.ro si vezi ca la Registrul Unic al Psihologilor mai mult de jumatate din psihologi sunt “innegriti” si nu au teoretic drept de libera practica deoarece nu si-au platit taxele anuale. Toti cei cu care am stat de vorba au etichetat taxele catre CPR drept “taxe de protectie” si nu si le platesc tocmai din cauza faptului ca sunt extrem de nemultumiti de modul cum CPR si duetul toxic le reprezinta interesele. “Pur si simplu nu am de ce sa imi platesc aceste taxe pentru ca aceasta conducere nu imi reprezinta interesele si au trasformat CPR intr-un SRL in folosul propriilor interese. Toate deciziile lor se iau impunand un regim de teroare si prin folosirea fortei si autoritatii institutiei pe care o controleaza”, spune sub protectia anonimatului un psiholog. Divulgarea identitatii acestuia i-ar aduce, asa cum s-a intamplat in cazul multor altora care au avut curajul sa conteste autoritatea duetului toxic, numeroase controale inopinate, greutati si vorbe grele din partea celor doi si a apropiatilor acestora, intr-un cuvant probleme pe care nimeni nu si le doreste intr-o meserie pandita de spectrul deprofesionalizarii si a imposturii.

Sa-l cunoastem pe psihologul minune: Laurentiu Stefan, superpsihologul pe repede inainte

Paradoxal breasla psihologilor – pe sitelul www.copsi.ro fiind 29.000 de atestate pentru un numar de circa 20.000 de psihologi in toata Romania – a ajuns pe mana unui jurist ajuns peste noapte psiholog cu facultate, masterat si doctorat, cabinet privat si specializare de psiholog clinician autonom, reprezentant al Romaniei in forurile europene de profil proprietar si director al unei asociatii private care preda cursuri de psihologie judiciara  etc intr-o perioada de timp de invidiat pentru orice psiholog. Numele lui este Laurentiu Stefan Iulian, un galatean de 37 de ani sub semnatura si autoritatea caruia a ajuns destinul oricarui psiholog din Romania. Practic din momentul in care a terminat Facultatea de Psihologie in 2009  facuta in paralel cu doctoratul, adica de la varsta de 32 de ani acesta conduce cu mana de fier breasla psihologilor sub obladuirea catorva psihologi in jurul carora graviteaza, printre care se numara si actualul sef al CPR, Mihai Anitei, si in detrimental marii majoritati a psihologilor de renume incepand cu Mircea Miclea si alte nume sonore de la principalele universitati de prestigiu din tara. De altfel, Laurentiu Stefan activa ca sef al departamentului juridic al CPR inca din 2005 de cand avea 28 de ani.

Laurentiu Stefan nu considera insa ca a avut o ascensiune educationala si profesionala iesita din comun: ”Toate cursurile universitare le-am finalizat in termenul legal (3 ani  pentru studiile universitare de licenta, 4 ani studiile universitare de doctorat). Nu consider ca am avut parte de o ascensiune educationala sau profesionala deosebita de colegii mei si nici nu pot compara nivelul acesteia.  Mi-au trebuit aproape 3 ani dupa absolvirea facultatii de psihologie, oricum mult mai tarziu decat prevedea termenul legal, perioada de stagiatura minima inainte de 2010 fiind de 1 an (experienta profesionala)”, spune acesta intr-un raspuns la o serie de intrebari pe care i le-am adresat.

Autoritarismul conducatorului de facto al breslei psihologilor transpira inclusiv din tonul imperativ al acestuia care imi solicita dupa ce mi-a oferit o serie de raspusuri din care multe ocolesc intrebarile sa-i prezint continului articolului inainte de a-l publica:“in cazul in care intentionati sa prezentati aceste informatii sa imi prezentati in prealabil continutul articolului sau prezentarii pentru a putea sa fac precizarile suplimentare necesare, pentru o corecta informare”. Mai mult acelasi oficial al CPR imi cere sa-i prezint inclusiv “sursele de informare”. I-am explicat totusi ca traim intr-o tara unde libertatea de exprimare e garantata de Constitutie iar articolele de presa nu trebuie sa fie filtrate inainte de publicare de cenzura tocmai a celui despre care se scrie.

Cum sa-ti faci o asociatie cat un Institut cu nume pompos ca sa  monopolizezi o piata

Pe langa ca tine sub control CPR, institutia care gestioneaza interesele breslei psihologilor din Romania, Laurentiu Stefan a infiintat o asociatie de drept privat careia i-a gasit un nume la fel de pompos si de atotcuprinzator: Institutul de Psihologie Judiciara (IPJ) unde pentru o taxa de 2000 de Euro pe cei doi ani de studii se pregatesc “psihologi judiciari”. IPJ nu este acreditat cum v-ati astepta de vreun minister al Guvernului Romaniei ci chiar de catre CPR, adica exact  de institutia unde activeaza Laurentiu Stefan. Acesta este acuzat intr-o plangere penala aflata pe rolul Parchetului ca interzice unor psihologi sa profeseze si ca ii promoveaza pe cei pe care ii scoleste la asociatia lui privata:” Aflandu-se din nou in conflict de interese, Stefan Iulian Laurentiu, in dubla sa calitate de director juridic al CPR si de presedinte al IPJ, a transmis instantelor, in repetate randuri, lista de psihologi membri ai IPJ. (…)Stefan Iulian Laurentiu profitand de functia de director juridic al CPR, pentru promovarea intereselor proprii si ale asociatilor, care au facut cursurile IPJ (…) a inceput sa trimita o serie de adrese care au afectat activitatea unor institutii ale statului sau ale autoritatilor publice locale – instante, politie, parchet, directii generale de asistenta sociala si protectia copilului”. Practic Laurentiu Stefan a vrut sa-i scoata pe psihologii din directiile de asistenta sociala de pe piata si sa le faca loc cursantilor care-i dadeau asociatiei sale private 2000 de euro fiecare pentru niste cursuri care nu pot fi echivalate cu pregatirea din facultatile de psihologie.

Laurentiu Stefan sustine ca nu a facut nimic ilegal si ca nu s-ar afla in conflict de interese:” Orice cetatean al Romaniei are dreptul sa se asocieze liber, acest drept nu poate fi limitat. Toti membrii forurilor de conducere ale CPR sunt membri sau detin functii de conducere in asociatii profesionale, nonprofit, acest fapt neconstituind un impediment legal sau statutar pentru exercitarea atributiilor, in conditiile legii. Functia salariala in cadrul CPR are un alt obiect (functie manageriala) decat  cea de membru intr-o asociatie profesionala, acolo unde activez in calitatea mea de psiholog. In calitate de salariat al CPR nu pot aproba acte ce vizeaza activitatea IPJ, ca de altfel niciun alt salariat al CPR, acest drept il are doar Comitetul director si comisiile aplicative, din care salariatii nu fac parte.

IPJ are un logo izbitor de asemanator cu CPR de unde-si trage autorizatiile. Nu am putut sa obtinem de la Laurentiu Stefan o explicatie simpla in privinta asemanarii izbitoare intre logo-urile celor doua institutii: una care reprezinta interesele private ale membrilor fondatori alta care, teoretic, reprezinta interesele intregii bresle a psihologilor. “Asociatia nu are un logo identic sau similar cu Colegiul Psihologilor din Romania, ci un logo specific domeniului psihologiei judiciare, continand litera greceasca psi (ψ), simbolul psihologiei si balanta, simbolul sistemului judiciar. Doar OSIM poate face analize vizand marcile inregistrate, insa ma surprinde aceasta constatare, odata ce majoritatea asociatiilor de psihologie au ca logo litera greceasca psi (ψ), fata de care nimeni nu are nicio obiectie”, sustine Laurentiu Stefan.

Curiosii pot face un exercitiu de imaginatie urmarind logo-urile CPR si IPJ pe www.copsi.ro respectiv www.psihologiejudiciara.ro .

Veniturile CPR si IPJ nu sunt publice, insa meseria de psiholog a fost la un pas de desfiintare

Vocile critice din lumea psihologilor aduc in discutie faptul ca veniturile CPR nu sunt publice, cum nu sunt publice nici cele ale IPJ. “Practic noi nu stim cati bani gestioneaza acesti doi oameni prin CPR de ani de zile. Refuza in mod categoric si ostentativ sa prezinte cati bani au incasat si ce au facut cu acestia. Nu mai vorbesc ca nici la IPJ nu stim cati bani incaseaza anual”, afirma un alt psiholog nemultumit de activitatea celor doi. Intr-adevar pe nici una din cele doua pagini de internet ale celor doua asociatii nu sunt facute publice veniturile si cheltuielile acestora, informative confirmata de altfel de catre Laurentiu Stefan. “Toate veniturile si cheltuielile auale ale contribuabililor romani sunt publice pentru ca se raporteaza la ANAF. In ceea ce priveste CPR, care nu este institutie publica ci privata, balanta si bilantul contabil anual sunt transmise catre ANAF, aceste date sunt prezentate forurilor de conducere competente pentru aprobare in fiecare an.  O cerere de informatii speciala trebuie formulata catre CPR, singurul for care poate da informatii sau care poate dispune prezentarea de informatii legate de activitatea financiara a CPR, IPJ este o asociatie privata, balanta si bilantul contabil sunt transmise catre ANAF, ca la orice alta entitate privata, asociatie sau fundatie, are o singura sursa de venit, taxele cursantilor, nu deruleaza proiecte de finantare si nu incaseaza alte taxe”, sustine directorul juridic al CPR.

Un ordin al ministrului muncii, Rovana Plumb, 12/123/2015 emis recent prin care se desfiinta profesia de psiholog a produs o nemultumire in randul breslei motiv pentru care s-a si revenit asupra acestuia prin retragerea lui. In ciuda acestui lucru acelasi Laurentiu Stefan sustine ca el a facut parte din comisia care a cerut radierea profesiei de psiholog si ca nu a facut nimic in neregula. “Am facut parte din delegatia CPR care a solicitat Ministerului Muncii, atat in 2008, cat si in anul 2014, radierea ocupatiei de psiholog, aceasta afectand in mod grav exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica in Romania”, afirma directorul juridic al CPR.

Laurentiu Stefan nu a dorit sa-si faca publice nici veniturile sale incasate din diversele functii pe care le detine la CPR, IPJ si in alte institutii unde e desemnat pentru ca face parte din conducerea primelor doua, precizand doar ca are venituri lunare de 1500 de euro.

Seful de facto al psihologilor urmarit de plangeri penale pentru amenintari si anchete ale DIICOT SI DNA

Laurentiu Stefan s-a ales cu o plangere penala pentru amenintari din partea unor angajati ai unei directii de protectie a copilului pe care i-a amenintat fizic cand acestia au au luat unele decizii contrare intereselor acestuia in procesul de impartire a custodiei propriului copil. Desi aparent pare o problema privata, faptul ca Laurentiu Stefan si-a permis sa profereze amenintari la adresa celor care au intocmit documentele in litigiul, pe care aceste il avea cu fosta sa sotie, il urmareste intr-un mod extrem de neplacut in momentul cand incepe sa ia decizii care afecteaza intreaga breasla a psihologilor. “Avand in vedere faptul ca este vorba despre fetita mea, va adresez rugamintea de a nu aduce in discutie un asemenea subiect, care ii poate afecta imaginea personala si face parte din viata noastra personala”, a afirmat Laurentiu Stefan.

Tot pe numele lui Laurentiu Stefan a mai fost depusa o plangere penala pentru “infractiuni asimilate faptelor de coruptie, de abuz in serviciu, conflict de interese si fals intellectual” pe subiectul infiintarii IPJ si al efectelor acestei institutii asupra institutiilor statului si a breslei psihologilor. “Sunt audiat din anul 2011 pana in prezent pentru tot felul de plangeri, inclusiv pentru trafic de droguri, loviri si alte violente, abandon de familie, rele tratamente aplicate minorului, insa deocamdata nu si pentru abuz in serviciu, doar am vazut plangerile”, afirma Laurentiu Stefan.

Mai mult alte surse din breasla psihologilor sustin ca DNA investigheaza doua proiecte pe fonduri europene derulate de CPR si in care au fost implicati Laurentiu Stefan si Mihai Anitei. “DNA investigheaza colaborarea dintre CPR si Braining Management SRL: parteneriat in cadrul contractului POSDRU/161/2.1/G/142088. De asemenea, DNA investigheaza dosarul provenind de la Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), cu privire la mai multe fapte de coruptie si nereguli din Programul POSDRU ID4047/SCOP/POSDRU/12/4.2/S/1 Specializarea consilierilor de orientare profesionala”, sustine o alta sursa din breasla psihologilor.

“Nu am cunostinta de o asemenea ancheta a DNA. CPR nu este implicat pana in prezent in nicio ancheta a DNA, este o dezinformare”, afirma Laurentiu Stefan.