Romania functioneaza si cu taxele tale. Dar nu si cu ale familiei sefului ANAF, Gelu Diaconu. Campanie mediatica de educare fiscala a contribuabililor dusa prin firma fratilor Micula care au blocat conturile Finantelor

22 April 2015

22.04.2015

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/romania-functioneaza-si-cu-taxele-tale-dar-nu-si-cu-ale-familiei-sefului-anaf-gelu-diaconu-campanie-mediatica-de-educare-fiscala-a-contribuabililor-dusa-prin-firma-fratilor-micula-care-au-blocat-co-112206.html

ANAF a demarat de doua zile o campanie mediatica “Romania functioneaza si cu taxele tale” prin care incearca sa constientizeze importanta platii taxelor si impozitelor de catre cetateni catre stat. Licitatia pentru castigarea contractului de 1 milioan de lei pentru derularea acestei campanii media a fost castigata de catre o firma detinuta de oamenii de afaceri Ioan si Viorel Micula, patronii imperiului European Drinks, cei care au castigat un proces impotriva statului roman la Washington in urma caruia vor trebui sa primeasca circa 178 milioane de euro. Firma lor a fost singura care s-a prezentat la aceasta licitatie. Unul dintre angajatii cu functii de conducere la firmele fratilor Micula este Romului Dascalu, presedintele patronatului Garant al producatorilor de bauturi alcoolice, si sotul Doinei Dascalu, actualmente vicepresedinte al Curtii de Conturi si fost secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice.

Surse din cadrul ANAF sustin ca Doina Dascalu este fina fostului senator liberal Dan Radu Rusanu, unul din marii fosti sforari din PNL, intrat intr-un con de umbra din cauza faptului ca este urmarit penal de DNA in dosarul ASF-Carpatica Asig. Aceleasi surse sustin ca un alt fin al sforarului liberal arestat pentru cateva luni in afacerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) este nimeni altul decat Gelu Stefan Diaconu, actualul sef al ANAF, institutie care a acordat contractual pentru respectiva campanie mediatica. Si ca tabloul sa fie complet, alt fin al aceluiasi Dan Radu Rusanu este fostul ministru liberal al finantelor, Daniel Chitoiu, anchetat, la randul sau, alaturi de sotia sa in dosarul nasului.

Cum se ocupa fratii Micula de difuzarea spotului video de “constientizare si educare fiscala a contribuabililor”

ANAF a atribuit pe 06.04.2015 in cadrul unei licitatii la care a fost acceptata o singura oferta – cea a firmei Agentia de Publicitate Media Center SRL- contractul de 997.332 lei (225.000 Euro) constand in “servicii de difuzare a unui spot tv privind campania de constientizare si educare fiscala a contribuabililor care constau in difuzarea TV a unui spot video pentru care se va propune un mix de posturi TV nationale care sa asigure o vizibilitate maxima a spotului de catre grupul tinta vizat”. Licitatia este parte a unui proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013:” Dezvoltarea unui parteneriat intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si beneficiarii directi ai serviciilor furnizate de aceasta – premise a eficientei sistemului de colectare a veniturilor publice, cod SMIS 31224”

Respectiva campanie mediatica a demarat de doua zile pe posturile tv cu un videoclip  al carui mesaj de final este “Romania functioneaza cu taxele tale”, cu logo-ul ANAF in background in permanenta. In esenta in circa 30 de secunde diferiti cetateni zambitori sunt convinsi ca din taxele si impozitele platite de catre acestia catre bugetul de stat au fost finantate diferite servicii publice de la educatie pana la infrastructura rutiera. Videoclipul are si o nota nationalista pentru ca celor care isi platesc corect taxele li se spune la finalul videoclipului ca sunt “buni romani”.

Conform datelor de la Registrul Comertului, firma Agentia de Publicitate Media Center SRL este detinuta in proportie de 100% de firma Dimbovita SA Targoviste, detinuta, la randul ei, in proportie de 90% de Bucegi SA Prahova. La aceasta din urma 79,48% din actiuni sunt detinute de European Drinks SA iar restul de Transilvania General Import-Export SRL, unde pachetele de actiuni sunt detinute de oamenii de afaceri Ioan si Viorel Micula. Acestia au fost implicate in numeroase scandaluri si controverse de-a lungul anilor, cele mai rasunatoare referindu-se la neplata unor taxe si impozite catre statul roman dar si legate de faptul ca au beneficiat de o serie de facilitate fiscale din partea statului roman pe care au decis sa-l actioneze in judecata cand a decis sa retraga respectivele stipendii din cauza aderarii la UE.

Fraţii Micula, proprietarii imperiului din industria care graviteaza in jurul firmelor European Drinks si European Food, au castigat in decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului roman in urma sistarii programului de facilitati fiscale ei urmand sa primească circa 376 milioane lei, plus penalitati. Ulterior instantele autohtone dar si Comisia Europeana au sistat respectiv au cerut sistarea platii acestor sume catre cei doi investitori.

Hotelul familiei sefului Fiscului nu isi plateste toate taxele in Romania

Cea mai importanta concluzie a spotului tv al ANAF care curge de doua zile pe tv este ca daca iti platesti taxele “esti un bun roman”. “Toate acestea sunt posibile datorita taxelor pe care tu le platesti si Agentia Nationala de Administrare Fiscala le colecteaza.. Distributia lor este stabilita de Guvernul Romaniei si aprobata de Parlament dar banii vin de la tine, contribuabilul. Iar cand tu iti achiti obligatiile fiscale corect sunt bani pentru toate. Esti un bun roman, Romania functioneaza cu taxele tale”, este textul spotului tv al campaniei ANAF care ruleaza avand ca si imagini doua doamna si un domn care zambesc in permanenta bucurosi ca taxele si impozitele lor sunt platite pentru finantarea infrastructurii publice, a scolilor si a serviciilor medicale de urgenta.

Ca o ironie a sortii insa dintr-o analiza a afacerilor familiei sefului ANAF, Gelu Diaconu, reiese ca tocmai acesta nu raspunde cerintelor spotului tv al ANAF de a fi un “bun roman” si de a-si plati corect obligatiilor fiscale deoarece familia acestuia foloseste firme din paradisuri fiscale pentru a-si diminua cuantumul taxelor si impozitelor catre statul roman.

Desi au trecut mai bine de trei saptamani de cand subsemnatul a consumat o cafea si o apa minerala in hotelul International din Bucuresti detinut de familia lui Gelu Diaconu fara sa-mi fie emis bon fiscal nici pana la aceasta data nu mi-a fost comunicat rezultatul controlului ANAF la firma sefului Fiscului desi am facut o sesizare oficiala la linia anticoruptie Telverde a ANAF. “Toate controalele desfasurate in urma sesizarilor la Telverde se supun acelorasi proceduri. Prin urmare, va informam ca,, in legatura cu sesizarea la care faceti referire, controlul va avea loc dupa ce analiza de risc va prioritize aceste controale. Nu exista nici o posibilitate ca cineva sa intervina in aceasta procedura sis a stabileasca data de incepere a controlului, in afara structurii specializate in analiza de risc. De aceea, despre rezultatele controlului va vom informa in momentul in care acesta va fi finalizat”, se arata intr-un raspuns din 2 aprilie al Serviciului de comunicare al ANAF catre subsemnatul.

Logo-ul hotelului familiei sefului ANAF, International Bucuresti de pe strada Cauzasi nr. 25-27, este identic cu cel al unui alt hotel “International” dar de aceasta data din Sinaia detinut de fostul senator liberal Dan Radu Rusanu despre care sursele din ANAF sustin ca este nasul lui Gelu Diaconu.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Comity Prod Exim SRL, firma care administreaza hotelul International din Bucuresti, este detinuta in proportie de 50% de catre Mihaela Diaconu, sotia sefului Fiscului, si de catre firma off-shore Cartha Limited din Cipru al carei reprezentant in Romania este cetateanul american Schroeder Wesley Elijah, nimeni altul decat ginerele sefului Fiscului.

Cele mai importante facilitate de care se bucura o firma infiintata in Cipru de rezidenti romani se refera la plata unui impozit pe profit de doar 10%, neplata unui impozit la acordarea de dividende si anonimitatea  asociatilor/actionarilor dintr-o afacere. Cu alte cuvinte pe langa un regim fiscal mai bland decat in Romania unde ar fi trebuit sa plateasca 16% impozit pe profit si inca 16% pe dividende, nu vom sti niciodata cine sunt asociatii din off-shore-ul care detine 50% din hotelul familiei sefului ANAF, companie reprezentata in Romania de ginerele acestuia. Practic oricine poate detine 50% din afacerea familiei sefului Fiscului: de la traficanti de droguri pana la evazionisti fiscali sau politicieni acuzati de fapte de coruptie.

Mihaela Diaconu nu a dorit sa furnizeze pana la finalizarea acestui articol raspunsuri la intrebarile pe care i le-am trimis legate de cine se afla in spatele companiei off-shore cu care este asociata, de ce a decis sa se asocieze cu aceasta companie off-shore, daca ginerele domniei sale mai reprezinta sau nu aceasta companie in Romania si cate controale a facut ANAF la hotelul familiei sefului Fiscului si care a fost rezultatul acestora etc

Schroeder Wesley Elijah detine impreuna cu Diaconu Nicoleta firma Yogoberry SRL prin care opereaza niste aparate de “iaurt inghetat/frozen yogurt” in patru mall-uri din Bucuresti.

De altfel, Gelu Stefan Diaconu a fost acuzat in repetate randuri in trecut de catre mass-media ca a facut avere din controversatele afaceri cu magazinele duty-free amplasate fie la granita Romaniei, fie in diferite locatii din Bucuresti. Practic desi detinea functii de conducere fie in Vama fie in alte directii din ANAF, Gelu Diaconu derula prin intermediul sotiei afaceri in magazinele duty-free care erau scutite de plata taxelor catre stat. De altfel, firma Comity Prod Exim SRL a absorbit firma CMC Hotels Group SRL in care a fost implicate atat sotia lui Gelu Stefan Diaconu dar si doua nume controversate de afaceristi din duty free.

Filiera Dascalu, fost secretar de stat din Finante, din afacerile fratilor Micula

La firmele fratilor Micula lucreaza Romulu Dascalu, sotul actualei vicepresedinte a Curtii de Conturi si fost secretar de stat la Ministerul Finantelor si presedinte al unui patronat al producatorilor de bauturi alcoolice, Garant, cunoscut in piata de profil drept o anexa a afacerilor fratilor Micula.

Conform unor surse din cadrul ANAF atat Doina Dascalu dar si actualul sef al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, sunt fini ai fostului senatorul PNL, Dan Radu Rusanu, unul dintre cei mai influenti oameni din acest partid si implicat in afacerea ASF din cauza careia a petrecut cateva luni in arestul preventiv.

Romulus Dascalu a fost destul de confuz in afirmatii legate de conexiunile sale cu fratii Micula. Intr-un raspuns initial mi-a lasat impresia ca nu are nici o legatura cu fratii Micula;” Incepand cu anul 2000 sunt presedintele Federatiei Garant si imi desfasor activitatea in Bucuresti. Nu am avut niciodata o functie in firma Dambovita SA (n.r. firma care detine 100% din compania care deruleaza pe tv campania ANAF, nici de conducere, nici de angajat”, sustine Romulus Dascalu. Ulterior acesta si-a mai nuantat pozitia sustinand ca are colaborari cu firmele fratilor Micula dar ca “nu mai detine nici o functie de conducere din anul 2001.

Insa conform declaratiei de avere a sotiei sale din 2013, Romulus Dascalu era director la Scandic Distileries SA si Transilvania General Exim SRL, director de vanzari la Transilvania General Import-Export SRL si administrator la Interstock exim SRL, toate firmele fiind detinute de fratii Micula.

“Nu am avut si nu avem vreo relatie de nas fin cu senatorul liberal Dan Radu Rusanu”, sustine Romulus Dascalu. Sotia sa, Doina Dascalu, nu a raspuns, pana la publicarea acestui articol, la intrebarile legate de legaturile sale cu fostul senator PNL, Dan Radu Rusanu.