Bun, avem un premier fugit in Turcia de frica DNA. Cum procedam? Despartirea de Victor Ponta este de fapt despartirea de Traian Basescu

22 June 2015

22.06.2015

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/bun-avem-un-premier-fugit-in-turcia-de-frica-dna-cum-procedam-despartirea-de-victor-ponta-este-de-fapt-despartirea-de-traian-basescu-112855.html

Macar un merit putem sa-i atribuim lui Victor Ponta in toata aceasta telenovela tragicomica a operatiei banale la genunchi: originalitatea toxica. Nu cred ca cineva s-ar fi putut gandi ca intr-un ultim gest de fronda si aroganta, Victor Ponta se va comporta ca domnul Goe si va fugi sa se opereze si sa se recupereze tocmai in Turcia dupa o escala la Baku, unde a facut o poza de grup cu Putin in rol de lider. De cealalta parte, galagiosul Traian Basescu, aliatul permanent din umbra al lui Victor Ponta, isi continua marsul triumfal impotriva Justitiei – stie el de ce ca in afara de distinsa sa sotie si maidanezii sai toata familia are probleme cu legea – se proclama indispensabil Romaniei si face un joc inca de sustinere al premierului fugar. Frumusetea putreda a sustinerii acordata de Basescu  lui Ponta vine din faptul ca primul ii mai da ultimului ba o palma dupa ceafa, ba il mai mangaie parinteste, dar la final cand tragem linie rezultatul e favorabil lui Ponta: ramai cu impresia ca ar fi facut ceva rau dar si cu dulcegarie si duiosie fata de ticalos.

Victor Ponta s-a autoexilat in Turcia pentru ca a fost prea arrogant ca sa-si acopere urmele, pentru ca a fost lacom si hulpav, pentru ca are un nivel al cheltuielilor cu mult peste cel al veniturilor sale de functionar public de rang doi si pentru ca a furat din banul public. Victor Ponta a fost crescut la san de camarila lui Traian Basescu pentru care a lucrat ca avocat. E un lucru pe care Traian Basescu il stie cu varf si indesat dar pe care se chinuie sa-l acopere cu fiecare iesire publica de-a sa prin lansarea de atacuri false, fara efecte de nici un fel asupra lui Victor Ponta. Toata campania pentru prezidentialele din 2014 a fost plina de astfel de atacuri care chipurile aveau rolul de a-l subrezi pe Victor Ponta dar in realitate il consolidau.

O astfel de legatura este una puternica care nu se dilueaza peste noapte si nu se uita. Niciodata.

In afara de cariera sa de avocat cladita fie pe contracte cu camarila lui Traian Basescu fie pe contracte cu statul – vezi celebrul de acum contract cu dan Sova si cu complexul Turceni-Rovinari pentru care DNA a instrumentat dosarul de coruptie din caua caruia premierul a fugit in Turcia – Victor Ponta a avut in permanenta veniturile unui functionar de stat de rang doi dar a avut in permanenta, si mai ales dupa ce a devenit premier dar si inainte, un nivel al cheltuielilor al unui milionar din top 500, e drept din a doua parte a clasamentului da totusi din top.

Aceasta e problema uriasa a lui Victor Ponta: venituri oficiale marunte dar cheltuieli tot oficiale exagerat de mari: apartamente in rezidentiale de lux, pe care nici acum nu stim cine i le-a cumparat, casa la Cornu, haine scumpe – va conjur pe cei care va pricepeti sa analizati costumele, camasile si pantofii premierului -, ceasuri la fel de scumpe, hobby-uri enervant de piperate cum este automobilismul sportiv, vacante extravagante etc etc. Trecem peste faptul ca un premier socialist se comporta ca un printisor al unui regim dictatorial dar discrepanta dintre veniturile si cheltuielile lui Victor Ponta e mai stridenta decat culorile de la o parada LGBT. La fel de naucitor este faptul ca acest “deficit bugetar” este acoperit nu din imprumuturi pe care persoana fizica Victor Ponta le va restitui ci din tot felul de afaceri putrede si gaunoase cu bani publici ai romanilor.

Acesta este motivul real al fugii lui Victor Ponta in Turcia iar Traian Basescu o stie foarte bine pentru ca doar el l-a crescut politic pe actualul premier cum a crescut-o pe Elena Udrea. Pentru ultimul pluton de naivi basisti dar si pentru marea armata de fani ai lui Ponta: ar trebui sa stiti ca fostul presedinte a avut in permanenta relatii mult mai bune in PSD decat in oricare alt partid de dreapta. Sub aripa cui a crescut Victor Ponta, cine l-a inscaunat la sefia TSD, cine l-a ajutat sa ajunga seful PSD si ulterior cine l-a pus prim-ministru si cine l-a ajutat extrem de perfid in campania prezidentiala? Fiecare din aceste intrebari va aduce doar la Traian Basescu. Cine ii lua de fapt apararea lui Victor Ponta aseara la B1 TV spunand ca “pana nu se pronunta judecatorii asupra vinovatiei lui Victor Ponta, eu il consider nevinovat”? . Acelasi Traian Basescu.

In afara de o cortina de invective pe care si le arunca zilnic in fata pentru a mima adversitatea crancena si fara cale de intoarcere, Victor Ponta si Traian Basescu au un dusman comun: DNA si Justitia. Dupa ce a epuizat toata modalitatile interne de a stopa si frana demersurile DNA si ale Justitiei – numeroase tentative de a aduce modificari legislative ale codului penal si de procedura penala, limitarea bugetului DNA si al altor institutii, atacuri interne aproape zilnice impotriva acestei instititutii si a procurorilor si judecatorilor etctect Victor Ponta a ales calea exilului autoimpus sub pretextul unei banale operatii la genunchi.

E pentru prima data cand Romania se confrunta cu astfel de situatie si solutia nu se intrezareste acum pentru ca o intreaga clica politica corupta se teme de noptile reci si lungi pe care le va petrece in puscarie si din acets motiv este in stare sa faca absolut orice. Singur pe patul de spital din Turcia, domnul Goe scanceste nervos ca a trebuit sa fuga tocmai la Stambul ca sa scape temporar de DNA, intra pe telefon la televiziunile prietene unde se vaicareste si se jeluieste dar si improasca cu noroi in toata lumea ca un caine turbat. In final solutia este adecvata problemei: va fi la fel de incropita si plina de amatorism dublat de o oarecare parsivenie si, cel mai probabil, va veni dupa o discutie intre unul din mentorii lui Victor Ponta si acesta.

Oricum ar fi dupa iminenta demisie a lui Victor Ponta tot cu acelasi gust ranced in gura veti fi ramas ca ati fost mintiti mereu in fata exact ca pe vremea comunistilor cu care premierului ii era ciuda ca este in permanenta comparat.