Ce înseamnă să fii un mafiot politic în fruntea ASF? Să ai probleme psihice, să fii internat recent la spitalul clinic de psihiatrie Obregia, să încalci embargoul impus de SUA Iranului, să fi lucrat înainte de 89 într-o firmă a Securității, să fi omorât un biciclist și să mușamalizezi cazul. Și totuși să rămâi în funcție. Respect Mișu Negrițoiu

21 august 2015

21.08.2015

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ce-inseamna-sa-fii-un-mafiot-politic-in-fruntea-asf-sa-ai-probleme-psihice-sa-fii-internat-recent-la-spitalul-clinic-de-psihiatrie-obregia-sa-incalci-embargoul-impus-de-sua-iranului-sa-fi-lucrat-i-113704.html

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ajuns o instituție unde salariile amețitoare sunt însoțite  de o atmosferă de ev mediu în care șeful acesteia, Mișu Negrițoiu, taie și spânzură dar și urlă și se isterizează. Pentru cei care nu sunteți familiarizați cu ce se ocupă ASF vă reamintesc că este instituția care reglementează și monitorizează piața de capital adică aceea cu bursele alea plăpânde, piața asigurărilor cea extrem de fragilă dar și fragilizată dar și cea a pensiilor private, care strânge în fiecare an circa 1 miliard de euro din ceea ce ni se reține din salariu. Deci în total trei piețe a căror valoare cumulată sare de câteva miliarde de euro. Poate fi lăsat, fie și doar pentru o lună, pentru că, pe holurile Parlamentului se vorbește de o iminentă schimbare a lui Mișu Negrițoiu de la șefia ASF, interesul public al  celor care investesc pe piața de capital, al asiguraților și al celor cu pensii private pe mâna unuia care conduce după cele mai primitive și rudimentare metode?

N-am cum să încerc să explic inexplicabilul cum de a ajuns Mișu Negrițoiu, un fost angajat în diverse firme ale ICE Dunărea, una din diviziile Securității ceaușiste, să conducă într-un stil medieval o instituție care rivalizează în importanță cu Banca Națională a României?

Ce-i însă de neînțeles este faptul că la șefia ASF este menținut Mișu Negrițoiu care, potrivit numeroaselor surse cu care m-am întâlnit în ultimele săptămâni, acesta obișnuiește să își însoțească comunicarea cu angajații și membrii din Consiliul ASF cu istericale și ieșiri nervoase necontrolate, ba chiar și cu plânsete, o atitudine pusă pe seama problemelor psihice ale acestuia și a faptului că  a fost internat la un spital de psihiatrie. “Vă spun că am experiență în diferite instituții ale statului și cu mulți conducători ai acestora însă experiența cu Mișu Negrițoiu mi-a adus aminte de Evul Mediu. Domnia sa urlă și țipă la angajați sau se ceartă înfiorător cu membrii Consiliului de conducere al ASF. Sunt momente în care chiar plânge în fața angajaților. De altfel după ședința ASF din 6-7 iunie a avut o altercație extrem de dură cu Marius Vorniceanu, vicepreședintele ASF, în urma căreia a avut o criză de urlete, i s-a făcut rău, fiind scos de secretară pe hol unde i-au dat medicamentele. Pur și simplu nu mai avea aer. Ulterior acestei ieșiri necontrolate a fost internat la Spitalul psihiatric Obregia. Din câte știu eu aceasta nu a fost singura data când Mișu Negrițoiu a fost internat la acest spital”, mi-a spus sub protecția anonimatului un angajat al ASF.

Mișu Negrițoiu nu a oferit un răspuns la întrebările mele legate de problemele sale psihiatrice și de internările sale la spitalul Obregia, preferând să tacă așa cum a făcut-o în legătură cu o altă serie de întrebări legate de o serie de firme aduse în ASF după transferul său de la ING Bank.

Conducerea spitalului Obregia a refuzat să ofere detalii legate de pacienții săi însă surse din spital mi-au confirmat că Mișu Negrițoiu a fost recent internat în acest spital. “Pot să vă confirm că a fost pacientul spitalului Obregia pe 9-10 iunie 2015 însă nu vă pot spune sub ce diagnostic”, mi-au precizat surse din spitalul Obregia. O altă sursă medicală mi-a confirmat și diagnosticul pus șefului ASF. “Într-adevăr domnul Mișu Negrițoiu a fost internat la spitalul Obregia cu sindromul depresiv care practic poate însemna cam orice. În funcție de evoluția bolii, medicii psihiatri se pot duce cu diagnosticul spre o formă mai ușoară a bolii sau spre una mai gravă”, afirmă aceeși sursă medicală.

Fascinant este faptul că, între două istericale și o internare la spitalul de psihiatrie Obregia, Mișu Negrițoiu se ceartă înfiorător nu numai cu membrii din Consiliu împreună cu care ar trebui să conducă o astfel de instituție dar duce războaie pe toate cele trei piețe pe care ASF le reglementează: pe piața de capital se află în război deschis cu conducerea unor SIF-uri pe care pur și simplu nu dorește să o avizeze în funcție deși acestea au primit avizul acționarilor, pe piața de asigurări a continuat războiul personal pornit de Dan Radu Rușanu (care a stat câteva luni în spatele gratiilor într-un dosar de corupție legat tocmai de activitatea lui de la ASF) cu Dan Adamescu de la Astra Asigurări SA, în timp ce pe piața pensiilor private nu le permite firmelor să își lărgească portofoliul investițional forțându-le să aibă  paletă extrem de strânsă unde pot plasa banii asiguraților, decizie care îi va împinge pe administratorii de fonduri să mute pur și simplu banii în afara României.

Mișu Negrițoiu ne arată de fapt, ce înseamnă să fii un adevărat mafiot politic, dacă e să folosim vorba pușcăriașului Giovani Becali: să ai probleme psihiatrice, să fii internat la spitalul de psihiatrie Obregia, să încalci embargoul impus SUA Iranului, să fi lucrat înainte de 89 într-o firmă a Securității, să fii omorât un biciclist și să mușamalizezi cazul (http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/romania-musamalizata-servita-de-politia-in-actiune-misu-negritoiu-scos-de-sub-urmarire-penala-in-patru-luni-conducea-cu-88-kmora-cu-doar-doi-kilometru-sub-limita-legala-nu-consumase-bauturi-alcool-113156.html) . Și totuși să rămâi în fruntea celei de-a doua bănci naționale a României deși pe culoarele Parlamentului circulă informația că zilele sale în fruntea ASF sunt numărtate, vehiculându-se și o serie de nume ale unor posibili înlocuitori. Poate și de aici graba inexplicabilă a lui Mișu Negrițoiu de a definitiva munca celebrului său predecesor care a trecut și pe la pușcărie, Dan Radu Rușanu, și de a încerca cu toate riscurile să falimenteze câțiva jucători din piața asigurărilor dar și de a bloca decizii la unele SIF-uri.

Până la urmă rezultatul bătăliei dictează cine impune “respect” în toată această televonelă securistico-politico-financiară: pentru că s-a menținut în funcție în ciuda tuturor evidențelor că ar fi trebuit să se retragă ba chiar să dea socoteală pentru legăturile sale cu Securitatea, Mișu Negrițoiu merită felicitări pentru faptul că a rezistat o perioadă atât de lungă în fruntea bucatelor în unele instituții capitaliste împotriva cărora lupta pe vremea lui Ceaușescu. În fond Mișu Negrițoiu a învins menținându-se pe culoarele puterii iar noi toți ceilalți am fost înfrânți în încercarea noastră de a scăpa de stafiile comunismului timp de 25 de ani.