Ce țonțoroi prost organizat pe mormântul alegerilor în două tururi de scrutin: Cioloș s-a făcut că lucrează, liberarii și Johannis că le pasă iar PSD și ceilalți au mârâit elegant și eficace

1 February 2016

01.02.2016

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ce-tontoroi-prost-organizat-pe-mormantul-alegerilor-in-doua-tururi-de-scrutin-ciolos-s-a-facut-ca-lucreaza-liberarii-si-johannis-ca-le-pasa-iar-psd-si-ceilalti-au-marai-115661.html

Alegerile locale într-un singur tur de scrutin păstrează și consolidează actualul status-quo de pe scena politică dând uitării complet mica răscoală a societății civile de după colectiv. Țonțoroiul șchip jucat de toată lumea din menajeria politică mi-a întors stomacul pe dos și mi-a confirmat definitiv că guvernul Cioloș e prizonier de bunăvoie unei majorități parlamentare dominate de PSD la care schelălăie complice și neputioncioși PNL și Klaus Johannis. Să te afli în ipostaza de a tăia definitiv coada baronilor hoți, care sunt pe cale să-și instaureze cu ajutorul alegerilor într-un singur tur de scrutin, slugile la șefia fostelor instituții, și să arunci pisica moartă în curtea Parlamentului dominat fix de partidele baronilor hoți se numește complicitatea gulerelor albe cu borfașii politici.

Dar să revenim un pic la țonțoroiul de doi lei jucat de toți actorii politici de pe scena căruia i-am căzut victimă. PNL a scheunat doct că vrea alegeri în două tururi de scrutin că, deh, democrația sună bine dacă câștigătorul la vreo primărie mai mică sau mai mare e ales de cât mai mulți cetățeni. În horă s-a prins chiar de ziua Unirii Mici însuși Klaus Johannis, cel care promulgase anul trecut legea care prevedea tocmai inversul adică ca primarii să fie aleși dintr-un tur de scrutin. Am observat în ultimul timp o cortină de mucava în spatele cărora liberalilor le place să joace împreună cu Klaus Johannis: ori de câte ori un subiect important și care naște dispute aprinse în societate aceștia se plasează ca la Călugăreni de partea binelui. La nivel declarativ. Se mimiează opoziția față de cei răi și care vor să ne tragă în abisul ticăloșit după care, așa ca printr-o minune, Partea Întunecată iese învingătoare.

Cei care s-au plasat de partea binelui spun invariabil că nu dețin majoritatea, că ei au încercat, că au fost presați dar, în final, au pierdut. Punct. Și toți pornim în zbor rapid spre următoarea luptă.

Aparent la mijloc între Bine și Rău în povestea alegerilor în două tururi a fost prins într-un mod nemilos guvernul condus de tehnocratul fără zoaie pe capă, Dacian Cioloș. Acesta ne-a lăsat să îi admirăm o scenetă demnă de Zmeura de Aur în care el s-a întâlnit cu partidele ca să simtă pulsul Clasei Conducătoare. Asta dacă mai era nevoie să simtă ceva în problema alegerilor în două tururi unde 99,99% din cetățeni suntem de acord că vrem să votăm de două ori nu dublu.

La finalul scenetei care n-ar fi convins nici în mahalalele din vechiul București, purtătorul de capă nepătată Dacian Cioloș vine și ne declamă doct că nu e majoritate parlamentară pentru două tururi și că problema va fi tranșată în Parlament, declarându-și o dublă subordonare față de majoritatea politică din Parlament dominată de PSD și de aliații săi.

Culmea ironiei, PSD, partidul care a câștigat tradițional toate alegerilor locale și parlamentare din 89 încoace agită stafia neprezentării la urne dacă se ajunge ca guvernul Cioloș să dea ordonanță de urgență pentru alegeri în două tururi. Alături de aliații săi, PSD a reușit cu doar câteva mârâieli chiar elegante și nu din categoria “minerii salvează țărișoara”să-și impună lejer punctul de vedere și să mențină legea în actuala formă care îl avantajează.

La final toată lumea a pupat piața Independenții: PNL și cu Klaus Johannis au mimat că le pasă, Dacian Cioloș s-a făcut că lucrează iar PSD și acoliții au obținut ceea ce și-au dorit de la început. Nu numai ei dar poate chiar și firavii lor opozanți, așa cum o demonstrează situația de la Constanța, de exemplu, unde PNL face tot ce pot ca paharnicul lui Radu Mazăre de la PSD, pe numele său Decebal Făgădău, să ajungă primar.

Nu mă întrebați unde sunt fie spiritul de la Colectiv la nici trei luni de la tragedie, apatica societate civilă sau suflul nou din politică gata să iasă în stradă pentru niște alegeri corecte și reprezentative, care în cele din urmă i-ar fi adus pe ei la putere, că nu am nici un fel de răspuns. Probabil că fiecare Revoluție se îneacă inexorabil imediat după apariție în propria impotență.