Două consecințe nedorite ale tragediei de la Colectiv: Un Colosseum nou-nouț de 250 milioane de euro stă închis din cauza unor impiegați de mișcare de la ISU. Răzvan Sava, un primar interimar al Capitalei, care sforăie incompetență, promovat candidat PNL la Sectorul 4

3 March 2016

03.03.2016

Stelian Negrea

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/doua-consecinte-nedorite-ale-tragediei-de-la-colectiv-un-colloseum-nou-nout-de-250-milioane-de-euro-sta-inchis-din-cauza-unor-impiegati-de-miscare-de-la-isu-razvan-sava-un-prima-116046.html

Astăzi se mai scurge duios și păgubos o nouă zi cu soare pe lângă noi în care National Arena, modernul nostru Colosseum, a cărui factură s-a ridicat în final la amețitoarea sumă de 250 milioane de euro, bani din taxe și impozite plătite de fiecare dintre noi, stă închis.

Faptul că o nouă zi trece și această investiție publică nou-nouță stă cu lacătul pe ușă ma zgârie pe urechi infinit mai rău decât orice plagiat sau debarcare a Regelui Mihai pentru că reprezintă un eșec al administrației autohtone trasă la fund nu numai de corupție ci și de ineficiență, indolență și crasă nepăsare.

Închiderea Arenei Naționale din cauza membranei acoperișului neomologate în România ci în Germania e ca și cum într-o partidă de fotbal dintre România și Germania l-ai elimina pe neamț pentru că a făcut un dribling neomologat pe teritoriul greu încercatei noastre țărișoare.

Tragicul eveniment de la Colectiv le-a picat la țanc impiegaților de mișcare de la ISU ai căror șefi burtoși îi vedem diminețile la semafor tolăniți în Touaregurile de serviciu de culoarea cireșei amare cu girofar roșu. Pur și simplu importanța funcției lor îi împiedică să se urce în niște Dustere. Terifiați de faptul că, până la acel moment, dăduseră autorizații de funcționare unor clădiri care stăteau să cadă pe locatari sau, din contră, nu trecuseră cu anii prin locuri cum ar fi clubul Colectiv, impiegații de mișcare de la ISU au declanșat operațiunea “Să punem lacăt țării”. Și astfel o grămadă de patroni de cluburi sau restaurant s-au trezit cu biznisurile închise a doua zi.

Stufărișul legislativ este laitmotivul perfect al impiegaților de mișcare de la ISU. Aceștia te iau de guler și încep să te plimbe prin pădurea legislativă deasă și de nepătruns pentru noi muritorii de rând. Tu te împiedici, nu înțelegi, încerci să creionezi soluții, în fond încerci să supraviețuiești pentru că ai de dus un biznis mai departe, niște taxe și impozite de plătit și niște salariați care să aibă de muncă. Impiegații de mișcare de la ISU o țin însă langa, încercând cu disperare să se salveze, folosind cu asupră de măsură stufărișul legislativ. E drept că România a preluat în acest domeniu pe nemestecate legislația UE dar reglementările tehnice sau autorizările obținute în UE trebuie verificate la nivel național. Și uite așa acese verificări și autorizări naționale țin în viată niște instituții printre care se numără și ISU care plimbă hârtii și emit documente de autorizare, agremente fără să efectueze nici un test, doar pe vaza unor traduceri și semnături luate de la alți birocrați din alte institutii românești.

Cine se poate descurca printr-un astfel de hățiș legislativ? Doar un buchet restrâns de firme cu deținute de foști angajași din ISU cu legături cu impiegații de mișcare care nu mișcă acum un deget pentru redeschiderea Arenei Naționale.

Cu o asemenea armată de incompetenți fricoși și ai căror șefi vor sa iasă la pensie din sinecurile cu girofar mai că-ți vine să-i plângi de milă primarului interimar al Capitalei, Răzvan Sava, cel care ar fi trebuit să urle ca din gură de șarpe că are Colosseumul din administrare închis și că nu-i produce un leu venit, ba din contră numai și numai pierderi. Numai că inexistentul primar interimar doar a miorlăit neputincios că vrea să deschidă National Arena, când, în realitate, se gândea doar la viitoarea lui candidatură la Primăria Sectorului 4 din partea liberalilor, unde ține morțiș să-i țină cald colacul lui Piedone măturat din viața publică tocmai de tragedia de la Colectiv.

Probabil că manevra de a-și înveli în staniol de formalism instituțional și legislativ imcompetența și impotența de a redeschide și de a obține venituri din Arena Națională, îi vine din experiența sa din mediul privat unde ca asociat la un SRL obscur de montat centrale termice, cu care a câștigat în buna tradiție a politricului român contracte cu autorități publice, a fost dat în judecată de ceilalți trei foști asociați pentru că i-ar fi păgubit cu o importantă sumă de bani. Supărarea acestora din urma a fost atât de mare încât l-au acționat în judecată și se tot judecă cu acesta înca de prin 2009 (http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000527904&id_inst=3). Și de atunci tot încearcă să își recupereze prejudiciul. Au încercat chiar vinerea trecută când au avut un nou termen în proces însă pârâtul Răzvan Sava nu s-a prezentat la proces, fiind probabil ocupat să exerseze în baie Scâncetul Impotenței redeschiderii Arenei Naționale.

Ce-i mai interesant este că, în procesul juridic și în fazele premergătoare ale acestuia cu foștii asociați, Răzvan Sava – pe care liberalii îl gratulează cu o candidatură la Sectorul 4 – s-ar fi folosit de prietenia sa cu procurorul Valentin Macovei, nimeni altul decât fostul soț al Monicăi Macovei care recunoaște deschis relația de prietenie cu actualul primar interimar al Bucureștiului. Mai mult actuala soție a acestuia i-ar fi fost avocată lui Răzvan Sava.

Și uite așa tragedia de la Colectiv are câteva consecințe nedorite și nebănuite: închiderea a sute de biznisuri aflate în clădiri cu risc seismic, perpetuarea incompetenței și fricii instituționale a impiegaților de mișcare de la ISU și promovarea unui politician liberal șters din poziția de primar interimar al Capitalei în cea de candidat la șefia primăriei Sectorului 4, culmea de unde fostul primar Piedone – până mai ieri o stea în devenire a politicii autohtone- a fost scos în șuturi de DNA din cauza teribilului incendiu din Clubul Colectiv.