Victor Ponta, (im)probabilul come back și atacul cert împotriva DNA împreună cu ALDE și UNPR. Liviu Dragnea, dosarul Referendumul și frica de a ataca DNA

4 April 2016

04.04.2016

 

Ani lipsă de reforme a adus PSD, încă cel mai mare partid politic, în pragul dispariției ca jucător politic. Motivele sunt legate de corupție, aroganță lipsa unor noi lideri și anchilozarea într-un mod rudimentar de a face politică.

Cei câțiva ani în care a fost El Lider Maximo în PSD după momentul USL-2012, care i-au dat acces nelimitat la resursele guvernamentale fie că au fost financiare sau de putere, încă mai au in impact asupra lui Victor Ponta care, vă vine să credeți sau nu, își calculează zilele acestea pașii pentru o revenire pe cai mari în politică. Nu-l împiedică dosarul de la DNA, instituția împotriva căreia se pregătește să lanseze un atac frontal împreună cu ALDE și UNPR dar și cu părți din PSD,PNL și UDMR, toate formând astăzi în Parlament o majoritate care își dorește cu disperare oprirea luptei anticorupție. Aceștia sunt ajutați de fostul președinte al României, Traian Băsescu, ajuns o gloabă a penalilor dintr-un ditamai armăsar anticorupție.

Paradoxal, actuala conducere a PSD în frunte cu Liviu Dragnea dar și cu Valeriu Zgonea a ajuns să țină din frâu majoritatea anchilozatului partid social democrat în a ataca DNA desi există o presiune uriașă din partea liderilor din teritoriu pentru deschiderea unui front de luptă antiDNA indiferent de consecințe. Cel mai bine s-a văzut această reținere în votul din jurul solicitării DNA pentru reținerea și arestarea lui Sebastian Ghiță, mogulul tv, finanțatorul și prietenul lui Victor Ponta și cel care controlează prin interpuși un întreg imperiu care a câștigat contracte de miliarde de lei cu statul.

De mai bine de două săptămâni, netul, televiziunile de știri și presa clasică sunt pline din nou de panseurile grețoase ale fostului candidat din pole position la Președinția României, Victor Ponta care nu “iartă” nimic: Klaus Johannis, situația economică a României, oponenții săi politici etctec. Victoraș a revenit din autoexilul impus în ciuda dosarului său de la DNA. Piața politică e atât de tixită de zeci de dosare de corupție răsunătoare încât Victor Ponta a prins curaj și atacă din nou șefia PSD chiar dacă acuzația la adresa lui din dosarul Turceni-Rovinari miroase urât de tot: și-a ajutat prietenul Dan Șova să câștige contracte de milioane de euro cu companii de stat cvasifalimentare din care o parte importantă s-a întors către el sub formă de bani și bunuri, mai exact, mașini extrem de scumpe pentru hobby-ul său foarte scump, automobilismul sportiv unde e copilot.

Planul lui Victor Ponta este să pună mâna pe șefia PSD, după care să lanseze împreună cu UNPR, cu al cărui președinte Gabriel Oprea menține o legătură directă, dar și cu ALDE, al cărui șef de campanie l-a impus, un atac devastator la adresa DNA. E adevărat că în Parlament unei astfel de inițiative i s-ar alătura o parte însemnată din PSD și chiar din PNL. Ultima dată și cel mai elocvent s-a văzut această majoritate putredă la votul pentru reținerea și arestarea deputatului PSD, mogului media și omului de afaceri exclusiv din afaceri cu statul, Sebastian Ghiță, prietenul și finanțatorul lui Victor Ponta.

Sistemul politic și de putere românesc nu a avut un produs mai toxic decât Sebastian Ghiță ale cărui metode de a pune mâna prin cele 51 de firme, pe care le controlează,  pe sute de contracte cu statul în valoare de câteva miliarde de lei dar și de a face politică sunt legate de șantaj și amenințări. Inclusiv cu eliminarea fizică. În cel mai pur stil mafiot.

Un astfel de personaj cancerigen a stat în spatele lui Victor Ponta care,  în schimb, s-a deplasat personal în plenul Parlamentului pentru a-l feri de reținere și arestare în numeroasele dosare pe care DNA i le instrumentează. Lui Sebastian Ghiță DNA i-a fixat o cauțiune record de 13 milioane de euro. Nu vă înghesuiți să-l căinați că reprezintă doar 10% din averea declarată iar dacă îi mai cere prietenului său, Alex Iacobescu, o parte din împrumutul de 90 de milioane de euro pe care i l-a acordat poate acoperi lejer cauțiunea record.

Poate fi blocată în vreun fel încercarea de revenire a lui Victor Ponta și mogului cancerigen din spatele acestuia? Și de către cine? E vreun pluton reformator care bate la ușa PSD, care s-a făcut remarcat cu ceva și a cărui ascensiune poate fi încurajată de membrii de partid și de către opinia publică, simpatizantă sau nu a PSD?

Aceasta ar fi cea mai dorită variantă însă realitatea bate idealismul de salon iar singura alternativă, care se prefigurează, este formată tot din vechea conducere formată din Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea. Singurul lucru care mă mulțumește la aceștia este reținerea lor de a susține atacuri la adresa DNA. Nici nu mai importă dacă o fac din frică sau convingere, cel mai important este faptul că actuala conducere a PSD nu încurajează în nici un fel atacuri la adresa luptei anticorupție care le decimează tolba cu candidați chiar în pragul alegerilor locale.

Șeful baronilor PSD, Liviu Dragnea, de al cărui nume atârnă firma Tel Drum care câștigă contracte importante cu autoritățile locale și centrale ale statului, stă liniștit în auditoriu și își așteaptă sentința definitivă în dosarul Referendumul unde e acuzat că a fraudat rezultatul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din 2012 și unde a primit o primă sentință de 1 an cu suspendare. Soția sa a scăpat de un dosar mult mai greu în care era acuzată de o evaziune fiscală de 8 milioane de euro însă s-a procopsit săptămâna trecută de un nou dosar la DNA legat de abuz în serviciu pentru fapte de acum câțiva ani când era șef al unei instituții care se ocupa de protecția socială din Teleorman.

Până să atingem ideatica situație în care PSD-iștii se vor fi dat pe brazdă și vor merge singuri la DNA să se dea în vileag pe ei sau acoliții lor pentru contracte date cu dedicație, trafic de influența sau abuz în serviciu sau chiar să-și recunoască la ore de maximă audiență în talk show-urile preferate faptele de corupție – ce spectacol, ce audiențe – eu sunt mulțumit pentru moment că actuala conducere a PSD își reprimă orice atac la DNA și nici măcar nu le mai ia apărarea colegilor lor ajunși în anchetele DNA.