Panama Papers: Ce au în comun Vladimir Putin și Apple?
6 April 2016
06.04.2016
Aparent regimurile autocratice estice de tipul celui al Vladimir Putin sau Bashar Al Assad și megacorporațiile americane de tipul Apple, Facebook sau Google nu pot avea nimic în comun. Vin din societăți unde valorile de bază sunt funciar diferite. Și totuși există o zonă din această lume unde cele două tipologii se pot întâlni, pot împărți aceeiași avocați ba chiar pot fi vecini de căsuță. Poștală.
Scandalul PanamaPapers scoate la iveală o zonă off-shore unde se ascundeau cu predilecție doar șefi de regimuri autocratice sau interpușii acestora însă fenomenul off-shore ar fi explicat doar pe jumătate dacă nu am introduce în ecuație și marile corporații internaționale care, la rândul lor, au pentru zonele off-shore o afinitate aparte.
Fiecare din motive diferite însă în final dacă dezbaterea lansată de PanamaPapers nu se oprește aici, atât corporațiile cât și liderii statelor autocratice au motive majore de îngrijorare.
Dezvăluirile PanamaPapers despre unii lideri ai lumii autocratice sunt de-a dreptul șocante. Despre prietenii apropiați ai lui Vladimir Putin, cum ar fi un violoncelist, dirijor și director al Casei de Muzică din Sankt Petersburg aflăm că dețin acțiuni de sute de milioane de euro la Kamaz, producătorul național de camioane din Rusia, și în diferite proiecte rezidențiale de amploare sau că dețin companii de construcții care câștigă contracte de miliarde de euro pentru construcția complexului olimpic de la Sochi, unde s-a ținut ultima Olimpiadă de iarnă (http://www.theguardian.com/news/2016/apr/03/sergei-roldugin-the-cellist-who-holds-the-key-to-tracing-putins-hidden-fortune).
Despre un alt aliat al lui Putin, președintele Siriei, Bashar Al Assad, care și-a ucis în războiul civil peste 300.000 de cetățeni și i-a trimis pe alte 4 milioane în pribegie aflăm că are un om de mingi, pe numele său Soulieman Marouf deține proprietăți imobiliare de 10 milioane de euro, evident printr-un off-shore din Panama (http://www.ibtimes.co.uk/panama-papers-assad-fixer-soulieman-marouf-owns-luxury-london-property-via-offshore-firms-1553207) .
Alt aliat al lui Putin, președintele Azerbaidjanului, Ilham Allyev, și-a parcat într-o rețea complexă de companii off-shore din Panama toate activele și afacerile pe care a pus mâna prin scheme de furt din țara sa natală (https://panamapapers.icij.org/20160404-azerbaijan-hidden-wealth.html).
Exemplele sunt nenumărate și mai cuprind scheme de finanțare tot din zone obscure din Panama pentru partidele extremiste gen Podemos din Spania sau cel al lui Marine Le Pen din Franța.
Pentru toți de mai sus dar și pentru mulți alții ale căror nume nu au fost făcute publice, zone off-shore gen Panama sunt găuri negre unde își pot ascunde miliardele de euro furate de la populațiile înfometate și la adăpostul cărora se pot bucura în liniște de o viață opulentă cu bani furați.
Cealaltă categorie majoră care se bucură de existența zonelor off-shore, nu neapărat de zona Panama, dar de cele din Olanda sau Insulele Virgine Britanice, care e de fapt cea mai mare zonă off-shore din lume, e formată din corporații uriașe de tipul celor care ne strivesc cu măreția lor: Apple, Facebook, Google, Amazon etcetc. Spre deosebire de liderii care fură de la propriile popoare și își parchează avuțiile în zone off-shore, marile corporații fură de la proprii clienți taxe în principal în goana lor nebună după profituri cât mai mari.
Cazul Apple, producătorul celebrului Iphone și a Mac Book-urilor este elocvent. Compania al cărui cartier general este în statul California din SUA dar își derulează afacerile printr-o subsidiară din Irlanda unde operează o zonă off-shore unde taxarea este la un nivel extrem de redus atât față de SUA dar și față de alte state din UE. Aici Apple a înființat trei companii off-shore și prin intermediul cărora sifonează taxe datorate atât SUA dar și multor state UE.
Apple se află într-un război atât cu Fiscul american pentru neplata unor taxe de zeci de miliarde de dolari pentru că este întregistrată în Irlanda dar și cu Fiscul din unele țări UE, inclusiv cu Comisia Europeană, care o acuză, la rândul ei, de evaziune fiscală de alte miliarde de euro pentru că operează tot din paradisul fiscal Irlanda. (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/7414a126-c41d-11e5-b3b1-7b2481276e45.html#axzz4538iJ8Yu).
Despre ticăloșiile unora ca Putin și Bashar Al Assad nu mai există nici un fel de îndoială, dar ce spuneți de lăcomia unei companii Apple care face absolut orice ca să nu-și plătească partea corectă din taxele pe care le datorează diferitelor state pe teritoriul cărora își vinde produsele.
Apple a făcut profituri de 74 miliarde de dolari din vânzările la nivel mondial în perioda 2009-2012 excluzând SUA și nu a plătit mai nimic în taxe către nici unul din statele unde și-a vândut produsele. Vânzările au fost trecute pe subsidiara sa din Irlanda unde rata taxării este de 1%. Aceasta este una din schemele prin care Apple s-a optimizat fiscal dar mai sunt multe alte scheme complicate prin care s-a folosit de zone off-shore pentru a nu plăti nimic în taxe și impozite (pe care le puteți citi aici http://www.americansfortaxfairness.org/badapple/).
Apple folosește Irlanda, unde a înființat 3 companii off-shore, ca paradis fiscal. Prima din aceste companii, Apple Operations Interantional (AOI) nu a plătit impozitul pe profit (corporate income tax) în ultimii cinci ani pe venituri de 30 de miliarde de dolari. AOI nu are nici un fel de proprietar iar Apple, care nu are nici o prezență fizică la nici o adresă, și nu a avut în 30 de ani de existență vreun angajat.
Cea de-a doua companie, Apple Sale International (ASI) plătește taxe către Irlanda echivalentul a 1% din toate veniturile sale. Înainte de anul 2012, la fel ca AOI, ASI nu a avut nici un angajat timp de 30 de ani.
Și ca tacâmul să fie complet, Apple a fost acuzată și de Comisia Europeană de evaziune fiscală de 8 miliarde de dolari dar și de către unele state naționale tot de evaziune fiscală pentru modul în care își desfășoară afacerile în Irlanda. (http://www.ibtimes.co.uk/apple-accused-8bn-tax-evasion-european-commission-probe-1538299) .
Zonele off-shore atât cele din Panama, Insulele Virgine Britanice, Irlanda și chiar zone din SUA și din inima Londrei etc sunt paradisuri unde se pot întâlni la o cafea dictatorii care își fură propriul popor cu megacorporațiile care își fură proprii clienți.