DNA riscă să se ocupe de nimicuri mărețe care vor sfîrși cu achitări în instanțe și să treacă sforăind pe lângă marile cazuri de corupție legate de cheltuirea a miliarde de lei din banul public

25 April 2016

25.04.2016

Când a fost întrebată recent când va ajunge DNA și la TVR, șefa DNA a spus că atunci când va fi chemată. N-a spus de cine, când și cum să fie chemată, ci doar atât “când suntem chemați, venim”. Faptul că DNA se privește vanitos în fiecare zi în oglindă și se împăunează cu încrederea publică a fost îndeajuns pentru ca nimeni să nu întrebe DNA cum de își permite să treacă așa lejer peste una din cele mai mari fraude făcute cu bani publici și să nu se autosesizeze măcar. TVR are conform datelor publice de la Ministerul Finanțelor o datorie de vreo 700 milioane lei și pierderi pe ultimii șapte ani de peste 800 milioane lei.

Încet, încet DNA riscă să se ocupe de nimicuri spectaculoase și mărețe cu sclipici și care fac rating dar care în final, după câțiva ani de procese să se sfârșească cu achitări sau în cel mai bun caz cu doi ani și să treacă sforăind pe lângă cazuri care contează cu adevărat pentru plătitorii de taxe și impozite cum este și cel al TVR și nu numai.

Ca să-și îndeplinească norma de acuzații, DNA a ajuns să se ocupe de găinării pe care ar fi trebuit să le retrimită către un parchet pe de lângă  judecătorie de oraș mijlociu: cazul unui jurnalist din Târgu Mureș care șantaja pentru 3-5000 Euro diferiți primari de comună din județ. Pe site-ul DNA scrie că această instituție se ocupă de corupția medie și mare însă ziaristul șantajist nu intră la nici una din cele două categorii.

Or fi epuizat procurorii DNA Târgu Mureș toate cazurile serioase de cheltuire a banului public din regiunea de care se ocupă că o privire fugară pe pagina de internet unde sunt publicate anunțurile de atribuire a contractelor publice ne arată numeroase contracte suculente asupra cărora ar fi trebuit ca procurorii să vegheze. De exemplu, Aeroportul Târgu Mureș vrea să dea 45 milioane lei pentru asfaltul pentru noua pistă. DNA o fi pe fir? Spitalele din Târgu Mureș au încheiat recent acorduri cadru de zeci de milioane de lei pentru furnizarea de medicamente? DNA o fi fost pe fir? Oare contractul fabulos de 229 milioane lei pentru furnizarea de accesorii angioplastie proceduri dilatare atribuit recent de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș o fi fost sau nu sub lupa procurorilor DNA?

Pe primele 30 de poziții în ordinea valorii contractelor atribuite de instituțiile publice din Târgu Mureș se află contracte de peste 20 de milioane lei fiecare atribuite de către spitalele din acest oraș. Măcar unul din aceste contracte o fi fost luat la puricat de DNA-ul local?

Sau pentru că nu au existat denunțători că poate există un spirit de solidaritate în toate în lumea medicală și se acoperă între ei DNA nu avea de unde să înceapă o astfel de investigație? Și atunci ca să raporteze totuși ceva activitate au luat la mână denunțurile făcute de o serie de primari din zonă împotriva unui șantajist.

Când compari cazul derizoriu al jurnalistului șantajist de care se ocupă DNA Târgu Mureș și contractele publice de sute de milioane de lei pe care același DNA local nu le acoperă, remarci ridicolul în care încet, încet se afundă DNA.

Să luăm alt exemplu. Constanța, acolo unde actualul primar interimar, Decebal Făgădău, un paharnic al fostului primar Radu Mazăre, care are câteva dosare la DNA, se laudă voalat prin presa locală că i-ar fi ajutat pe procurorii DNA și de aici ar beneficia de un soi de imunitate care îi permite să candideze pentru fotoliul de primar al Constanței și să folosească resursele orașului pentru a-și adjudeca funcția respectivă în același mod cum o făcea Mazăre.

DNA a investit resurse importante pentru a scăpa Constanța sau mă rog de a scoate din joc pentru o perioadă de timp dată clica toxică de la malul mării – Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky – care transformaseră județul în Republică Noastră Feudală pentru ca, în final, să reușească performanța de a pune în locul acestora chiar pe unul de-al lor, oferindu-le celor trei satisfacția de a-și înscăuna moștenitorul nu în persoana unei rude apropiate ci a unuia pe care l-au crescut, căruia i-au dat casă, mașină și un teren și l-au adus în politica mare după ce l-au pus să le semneze toate hârtiile.

Chiar trecând peste durerea provocată opiniei publice de înscăunarea unui moștenitor, nici unul din contractele gigantice încheiate în perioada Mazăre-Nicușor-Strutinsky și continuate cu nonșalanță de Decebal Făgădău nu au fost luate la puricat de către DNA Constanța sau central.

Contractul de salubrizare în valoare de 300 milioane euro încheiat în epoca Mazăre cu Polaris este în continuare în vigoare în epoca paharnicului acestuia, Decebal Făgădu, iar DNA nu are nimic de zis în această privință. Firmele de casă ale lui Mazăre, cum ar fi ABC Val SRL, care au câștigat zeci de contracte în ultimii ani cu Primăria și Consiliul Județean Constanța, câștigă în continuare și sub Decebal Făgădău, DNA iar nu are nimic de zis. Mai mult chiar o firmă asociată în trecut cu interesele directe ale lui Mazăre și Nicușor, Mobitom SA, și care, evident câștiga contracte de zeci de milioane de lei chiar de la instituțiile conduse de aceștia, câștigă în continuare contracte de la aceleași instituții conduse de această dată de paharnicul acestora care și-a achiziționat o „indulgență” de la DNA. Mobitom a câștigat în noiembrie 2015 un contract de 10,6 milioane lei pentru reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic din municipiul Constanța. DNA nu are nimic de zis.

Încă un contract, încă un ochi închis al DNA. Spitalul Județean Constanța aflat în subordinea Consiliului Județean Constanța a atribuit în 2013 un contract de 115 milioane lei pentru concesionarea serviciilor de imagistică medicală firmei Pozitron Medical Investigation SRL deținută de un off-shore aflat în conexiune cu tripleta toxică Mazăre-Nicușor-Strutinsky unde, culmea, directoare era chiar soția lui Decebal Făgădău, Monica Gaitanidis Făgădău.

Să ne întoarcem măcar o secundă la București unde recent un contract colosal mi-a sărit în ochi. Numai mie, nu și procurorilor DNA pentru că a fost deja atribuit iar nimeni de la DNA nu a mișcat un deget. Primăria sectorului 3 condusă de Robert Negoiță a atribuit la sfârșitul anului trecut un contract de 712 milioane lei pentru reabilitarea termică a blocurilor din acest sector, asta după ce aceeași primărie condusă de fostul primar, Liviu Negoiță, acordase în 2009 un contract similar de 450 milioane lei tot pentru reabilitarea blocurilor. Robert Negoiță a trecut pe la DNA pentru o evaziune fiscală făcută în calitate de dezvoltator imobiliar, iar Liviu Negoiță pare scăpat în ciuada numeroaselor contracte ca cele de mai sus.

DNA este deja pe un drum fără întoarcere în care se ocupă numai de corupți fără să se ocupe de corupția mare și foarte mare, în care reușește să ia caimacul în prime time cu zornăit de cătușe – nu că mulți dintre cei care sunt purtați prin fața intrării pe de Știrbey Vodă nu ar merita măcar o astfel de sancțiune dacă oricum avocații lor obsceni de scumpi îi vor face scăpați după ani de procese – și să lase neanchetate marile contracte care au produs sau chiar produc prejudicii reale în buzunarul cetățeanului.

E un cocktail extrem de complex care a adus DNA în această situație: resurse limitate, timiditatea de a cere triplări de bugete, orgolii nemăsurate, autosuficiență, lene instituțională, imposibilitatea de a strânge probe concludente, incapacitatea de a vedea un subiect mare de anchetă, posibile jocuri făcute punctual de anumiți procurori, lupte intestine între diferitele structuri de forță ale statului etcetc

Și ca să aveți un ordin de mărire trebuie să știți că instituțiile publice locale și centrale cheltuie anual pe bunuri și servicii 15-16 miliarde de euro din care Curtea de Conturi suspectează că circa 40% merg către buzunarele unora.