Când să se apuce mai abitir de treabă, DNA dă bir cu fugiții. Nema putirință în privința achizițiilor putrede de miliarde de lei din sistemul public de sănătate. “Corupția ucide“ dar doar în termenii noștri

10 May 2016

10.05.2016

 

Pentru a doua oară în ultima lună, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi (LCK)  creionează impotența DNA în combaterea nu a corupției medii și mari de care se ocupă această instituție așa cum scrie pe pagina ei de internet, ci cea gigantică, înfricoșătoare și ucigătoare. După ce a răspuns năucitor la întrebarea “la Televiziunea Publică când ajungeți“,“atunci când voi fi chemată“, ca și cum pentru datorii de 700 milioane lei și pierderi de alte 800 milioane lei ai avea nevoie de alte chemări decât propria autosesizare, LCK începe să își arate limitele extrem de înguste în privința cheltuielilor uriașe din sistemul public de sănătate. “Nu o sută de procurori vor rezolva aceste probleme în sute de spitale“, a fost răspunsul șefei DNA la întrebarea legată de corupția din sistemul medical.

Una din metodele cele mai eficiente și cu parfum de onestitate, prin care cineva vrea să-și definească limitele propriei neputințe, este să-l ia pe nu în brațe ocolind astfel o respingere francă. LCK nu a fost singura care, după scandalul dezinfectanților, l-a luat pe nu în brațe. Au făcut-o și ministru sănătății, care între timp, și-a dat demisia, și chiar primul ministru și președintele țării.

Conform datelor publice, Hexi Pharma SRL a livrat în perioada 2007-2016 dezinfectanți către diferite spitale publice din România în valoare de 124 milioane de lei. SRI susține că a informat în vreo 100 de note de neregulile privind dezinfectanții și s-a așezat cumințel în rândul celor care și-au făcut treaba mizând pe faptul că tot poporul știe că limitele acestei instituții sunt doar până în momentul în care au strâns informațiile, le-au procesat, analizat și trimis către “decidenți“, așa cum le place să spună într-un jargon oficial.

Mai departe e problema decindenților dacă au citit, dacă au luat vreo decizie, dacă au dat vreun feedback SRI. La capitolul decidenți includem miniștri ai sănătății sau prim-miniștri, foști sau actuali, ridicările din umeri au curs pe capete. Nici unul din cei șase miniștrii ai sănătății nu-și mai aduc aminte, foștii și actualii premieri nici ei nu-și mai aduc aminte.

În final șefa DNA, instituția care se ocupă de corupția medie și mare din România, zice că nici 100 de procurori nu vor rezolva problemele din sistemul public de sănătate, mai mult încearcă să acrediteze idee că DNA nu are competențe în privința achizițiilor publice. Așa pentru informarea domniei sale, instituțiile publice locale sau centrale fac cumpărături anuale de 15-16 miliarde de euro iar DNA vrea să se țină deoparte.

Sarabanda lui habarnam s-a dezlănțuit, și-a produs momentul culminant, care ar fi trebuit să sune ca p descărcare de gestiune pentru decidenți, și a închis cercul neputinței instituționale. Și știti de la ce a pornit totul? De la afacere cu dezinfectanți pentru spitale în valoare totală de 124 milioane de lei.

Dar haideți să mai luăm alte trei repere extrem de folosite în spitalele din România: reactivii de laborator, consumabilele și medicamentele.

Conform acelorași date publice, în sistemul public de sănătate s-au achiziționat în perioada 2007-2016 consumabile de 3,8 miliarde lei iar acum, în timp ce scriu aceste rânduri, sunt derulate licitații de 755 milioane lei. Comparați aceste date cu problema dezinfectanților.

Tot datele publice ne spun că sistemul public de sănătate a cumpărat în aceeași perioadă de timp reactivi de laborator de 3 miliarde de lei iar alte 426 milioane lei sunt acum în desfășurare. Comparați aceste date cu problema dezinfectanților.

În final să ajungem la medicamente cumpărate de spitalele din România în aceeși perioadă în valoare totală de 9 miliarde de lei, alte achiziții de 2,7 miliarde lei fiind acum în derulare.

Cum vi se mai pare acum scandalul dezinfectanților? Dar reacția DNA la acest scandal și mesajul explicit pe care ni l-a trimis că nu se va ocupa de mega-achizițiile de consumabile, reactivi de laborator sau medicamente făcute de-a lungul anilor de spitalele publice sau pe care acestea le vor face în viitor?

Un singur contract din primele 10 ca valoare din lista fiecăruia din cele trei repere de miliarde de lei sunt de două, trei sau chiar de 10 ori mai mare ca achizițiile făcute de Hexi Pharma.

De exemplu, Institutul Clinic Fundeni a încheiat pe 05.12.2012 un acord cadru de 324 milioane lei pentru achiziția de medicamente. În afară de actuala Agenție Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) care verifică la suprafață să vadă dacă hârtiile acestei licitații și Comisia Națională pentru Soluționare Contestațiilor (CNSC) unde pot fi depuse contestații de către cei nemulțumiți de cum a fost organizată licitația ce instituție din statul român ne poate garanta nouă tuturor că la acest contract nu s-au dat și nu s-au luat șpăgi, că interesul public a fost servit ireproșabil, că s-au achiziționat cele mai bune medicamente etcetc?

Vă mai pot oferi sute de astfel de exemple însă mi-e teamă că, după răspunsul șefei DNA, nu o să provoc decât iritare, frustrate și creșterea neîncrederii față de aceste instituții, lucru pe care nu mi-l doresc nici măcar neinteționat.

Singura mea intenție este acum aceeași ca și atunci când am propus triplare bugetelor DNA, ale Curții de Conturi și a Consiliului Concurenței, doar să contribui la reducerea celui mai mare cost atât pentru antreprenori cât și pentru populația de rând: corupția care știm cu toții de la cei din Piață că ucide.

Nici nu vreau să mă înscriu în corul de bocitoare al corupților unde la loc de frunte sunt Voiculescu Dan și Traian Băsescu dar nici să rămân necondiționat și cu cu carnet pe viață în clubul DNA, divizia Șoimii Patriei cărora le place să își admire vanitățile în oglindă și să treacă sub preș mărețele nerealizări ale DNA din care s-a evidențiat în ultimul timp o impotență de a lupta cu gigantica corupție.

DNA trebuie să înceapă să combată corupția și nu să alerge la nesfărșit doar după corupți a căror încătușare necesară aduce doritele breaking news-uri.