Caz concret: Cum DNA clasează rapid un caz de corupție pentru că nu a fost sesizată “în mod regulamentar”, pentru că “nu e organ de control” și că ”e în sarcina altor organe ale statului să verifice cele sesizate”. (Documente)

11 mai 2016

11.05.2016

În urmă cu vreo patru ani scrisesem o anchetă jurnalistică în Evenimentul Zilei despre cum clanul Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu-Sorin Strutinsky își modernizaseră hotelul Flora pe care îl dețineau în mod oficial cu 17 milioane lei din care 6,3 milioane lei din fonduri europene cu o firmă de construcții, Xenoti SRL, care, culmea ironiei, era deținută tot de către Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu.

DSCN0809

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) se autosesizează pe 27.02.2012 după ancheta mea din EVZ și îmi comunică la vremea respectivă că va derula o anchetă (http://www.evz.ro/off-shore-ul-cipriot-al-lui-mazare-anchetat-de-departamentul-antifrauda-975426.html) . După mai bine de patru ani îmi comunică că a definitivat ancheta și că a trimis-o către DNA pentru verificări privind posibile fapte de corupție.

Conform unui răspuns pe care l-am primit de la DNA astăzi (vezi documentul aici

) sesizarea DLAF este înregistrată la DNA – Structura Centrală sub nr. 265/VII-1/2015 pe 04.03.2015 de unde după două zile este expediată la DNA Constanța. Într-o singură zi procurorul Andrei Bodean întocmește rapid un răspuns în care clasează dosarul, răspuns pe care mi-l și expediază a doua zi și sub semnătura procurorulu șef serviciu, Sorin Constantinescu.

În esență le solicitam procurorilor să se uite pe o posibilă faptă de corupție legată de fraudarea fondurilor europene prin care tripleta toxică de la malul mării centra și dădea cu capul: pe de o parte organiza licitația pe fonduri europene pentru hotelul pe care îl dețineau pe care au atribuit-o tot firmei pe care tot ei o dețineau adică se aflau într-un vădit conflict de interese, aspect la care contribuabilii europeni sunt extrem de sensibili.

Că DNA trece rapid peste o faptă de corupție pe care o clasează deja nu mă mai miră însă sfaturile celor doi procurori pe care le-au inserat în răspunsul pe care mi l-au trimis după ce au investigat cazul o singură zi fac toți banii. “Caracterul nepublic al urmăririi penale ne împiedică însă să furnizăm date suplimentare cu privire la această cauză, pentru a nu anula elementul surpriză și a nu avertiza persoanele interesate cu privire la investigațiile efectuate, fiind de altfel și recomandabil și pentru autorul sesizării și procedeze în același mod”. Bolduirea să știți că nu îmi aparține ci este tocmai opera celor doi procurori care probabil nu aflaseră de la colegii lor de la DLAF că aceștia se autosesizaseră și nu fuseseră sesizați de către mine.

Mai departe cei doi procurori își iau avânt suplimentar și se leagă și mai tare de mâini și de picioare, spunându-mi că nu pot face verificările solicitate de mine în ceea ce-i privește pe Mazăre și Nicușor Constantinescu. “În ce privește al doilea aspect care reiese din conținutul petiției, respective efectuarea unei anchete care să elucideze modul în care fondurile europene sunt cheltuite de către autoritățile din subordinea fostului primar al mun. Constanța, Mazăre Radu Ștefan, și a fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Constantinescu Nicușor Daniel precizăm că Direcția Națională Anticorupție nu este organ de control, astfel încât să poată efectua verificări preventive pentru a constata comiterea unor infracțiuni, ci are exclusiv competența funcțională de a efectua urmărirea penală atunci când este sesizată potrivit Codului de procedură penală cu privire la săvârșirea unor infracțiuni concrete”. Din nou bolduirea le aparține procurorilor DNA.

Cei doi procurori nu s-au oprit aici și mi-au spus că e în sarcina altor organe ale statului să verifice cele sesizate de mine, fără să îmi și nominalizeze care ar fi aceste organe ale statului. “Prin urmare, DNA nu poate proceda la efectuarea verificărilor solicitate decât după ce a fost sesizat în mod regulamentar cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de competența sa, în cadrul unui proces penal. Este în sarcina altor organe ale statului să efectueze verificări și analize de genul celor indicate de autorul sesizării, iar în cazul în care din acestea rezultă indicii privind săvârșirea unor infracțiuni, să sesizeze DNA sau alt organ de urmărire penală”.

Cu alte cuvinte DNA culege doar roadele unei urmăriri penale însă munca efectivă să o facă cu totul alții. Și dacă tot ne ducem la DNA să îi dăm totul mură în gură pentru că procurorii nu stau să aplece urechea la tot felul de sesizări făcute de toți neinsprăviții, care colac peste pupăză, le mai fac și fără să respecte codul de procedură penală.

Așa că cei doi procurori DNA au concluzionat: ”Față de cele expuse mai sus, se constată că aspectele sesizate nu justifică declanșarea unui proces penal, motiv pentru care lucrarea se clasează”.

Parcă am mai auzit undeva recent o astfel de abordare din partea unor procurori. De data aceasta erau cei ai DIICOT care au clasat rapid câteva sesizări legate de posibilele nereguli la licitațiile la care a participat firma Hexi Pharma SRL, cea care a vândut detergenți diluați spitalelor de stat, sesizare care fusese declinată, la rândul ei, de către DNA – structura centrală.