DIICOT investighează de aproape un an și jumătate OMV Petrom pentru evaziune fiscală făcută printr-o companie off-shore din Isle of Man cu capital de o liră sterlină. Prejudiciul 120 milioane lei. Au îngropat dosarul sau le e prea greu să-l înțeleagă? (Documente)
25 July 2016
25.07.2016
Stelian Negrea
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a deschis de mai bine de un an și patru luni un dosar penal în care investighează OMV Petrom pentru o evaziune fiscală de aproape 120 milioane de lei realizată prin intermediul unei companii off-shore din paradisul fiscal din Isle of Man (Insula Omului).
Practic, boardul OMV Petrom în frunte cu CEO-ul Mariana Gheorghe a permis scurgerea a sute de milioane de lei prin contracte fictive către o companie off-shore, eludând plata taxelor și impozitelor către stat pentru salariile unor șefi ai companiei.
Ancheta procurorilor antimafia vine ca urmare a sesizării penale făcute de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Surse din cadrul Fiscului, susțin că, suplimentar, OMV Petrom i-au fost calculate în plus, doar pentru doi ani fiscali, taxe de 200 milioane de euro pe lângă cele declarate deja de companie.
OMV Petrom a fost ”călcată” luna trecută de către inspectorii Directoratului General (DG) Competition care o suspectează că a avut alături de Romgaz și Transgaz o înțelegere pentru a nu vinde gaze pe piața UE. Într-o acțiune de forță nemaiîntâlnită până atunci inspectorii DG Competition au dat buzna în birourile Marianei Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom, și ale altor directori ale celor trei companii și au confiscate drept probe telefoanele mobile, laptopurile și alte înscrisuri electronice sau pe suport fizic.
Dosarul 357/D/P/2015: anchetă penală la OMV Petrom pentru evaziune fiscală
Ancheta penală împotriva OMV Petrom, o companie cu o cifră de afaceri de 4 miliarde de euro în 2015 și controlată de statul austriac, a fost demarată în urmă cu mai bine de un an și patru luni de către procurorii DIICOT.
Nici OMV Petrom și nici DIICOT sau vreo altă autoritate a statului român nu au făcut publică o asemenea mișcare tectonică, fără precedent împotriva celui mai mare producător de țiței și gaze din Europa de Est iar lentoarea cu care este investigat acest dosar de mare evaziune fiscală vine să alimenteze suspiciunile legate de dublul standard al instituțiilor statului în relația cu marile corporați vizavi de “corupția” autohtonă pe care o poartă prin fața camerelor de luat vederi încătușată.
”Urmare a sesizării dumneavoastră nr. 1001 AIF/16.03.2015 formulată împotriva SC OMV Petrom SA vă comunicăm că aceasta a fost înregistrată la DIICOT – structura centrală cu nr. 357/D/P/2015 din data de 30.03.2015”, se arată într-o adresă a procurorului șef serviciu Elena Giorgiana Hosu din cadrul DIICOT către ANAF, care întocmise raportul de control la OMV pe speța evaziunii fiscale pentru ca, ulterior, să facă plângere penală la DIICOT.
Anterior șeful Departamentului Juridic din ANAF, Toma Bogdan Costreie le scrisese procurorilor antimafia că Fiscul a avizat favorabil sesizarea penală împotriva OMV Petrom făcută de inspectorii fiscali de la DGAMC, una din cele mai importante direcții din cadrul Fiscului : ”Urmare a adresei dvs. nr. 678 AIF/23.02.2015 vă comunicăm avizul nostru favorabil în ceea ce privește sesizarea penală formulată față de neregulile constatate la SC OMV Petrom SA”.
Cum face evaziune fiscală OMV Petrom: Ce zice raportul de control al Fiscului?
Dar cum face evaziune fiscală OMV Petrom și de ce a fost nevoie pentru demararea unei anchete penale de către procurorii antimafia? Cu siguranță compania condusă de Mariana Gheorghe nu fentează plata taxelor către stat cum o fac comercianții din Dragonul Roșu sau firmele unui politician corupt sau finanțatorii acestuia.
Potrivit raportului inspectorilor fiscali care au finalizat ancheta pe evaziune fiscală la OMV Petrom, compania condusă de Mariana Gheorghe a fentat Fiscul român prin neplata unor impozitului pe venitul din salarii, contribuțiile sociale aferente și accesorii de ordinul sutelor de milioane de lei către bugetul de stat aferente unor salarii plătite către angajați ai unei obscure companii off-shore din Isle of Man.
”În anul 2006 societatea verificată (OMV Petrom SA), cu obiectul de activitate ”extracția hidrocarburilor” a înființat în Isle of Man (Insula Omului, UK) o companie cu capital social de 1 (una) liră sterlină, din documentele prezentate reieșind că scopul acestei companii a fost de a asigura personal înalt calificat pentru nevoile proprii. În anul următor societatea a majorat capitalul social prin cooptarea unui nou acționar în persoana unui director al societății verificate, deținerea devenind 50% pentru fiecare acționar.
Din investigațiile realizate de Inspecția Fiscală a rezultat că această companie era condusă efectiv de directori ai societății verificate, persoane fizice străine cu rezidența declarată în România. În anul majorării capitalului social, între societatea verificată și societatea din Insula Omului a fost încheiat un contract de prestări servicii (serviciile nefiind precizate) ce a produs efecte retroactive.
În justificarea serviciilor prestate societatea verificata (OMV Petrom) a precizat că acest contract s-a derulat în fapt ca un contract de punere la dispoziție de personal, prin urmare au fost prezentate Inspecției Fiscale: facturi fiscale, centralizatoare ștate de plată, contracte de muncă încheiate între experții străini/români și societatea întregistrată în Insula Omului, obiectul contractelor fiind de prestație muncă la societatea verificată, contracte de muncă locale încheiate între experții străini non UE și societatea verificată, fișe de post, rapoarte de activitate etc”, se arată în raportul ANAF pe baza căruia procurorii DIICOT au demarat ancheta penală împotriva OMV Petrom.
Un consultant fiscal care a citit raportul ANAF mi-a declarat că metoda de evaziune a OMV Petrom nu e atât de sofisticată pe cât pare la prima vedere. ”Practic OMV Petrom a înființat acest off-shore într-un paradis fiscal la fel de opac ca cel din Panama pentru a eluda plata taxelor și impozitelor către statul român. OMV Petrom folosea angajați ai acestui off-shore pe care îl deținea și în controla drept consultanți externi pe care îi plătea regește iar aceștia se supunea regimului fiscal extrem de permisiv din Insula Omului și nicidecum celui din România. ANAF a fost nevoită să facă plângerea penală împotriva OMV Petrom dintr-un motiv foarte simplu – după cinci ani intervine prescripția fiscală iar inspectorii fiscali au descoperit o evaziune fiscal făcute de OMV Petrom acum mai bine de cinci ani. Dacă mergeau în instanță și nu plăteau respectiva sumă impusă de Fisc, avocații OMV Petrom câștigau lejer pentru că puteau invoca pe bună dreptate prescripția fiscală”, susține respectivul consultant fiscal.
Verdictul Fiscului: evaziune fiscală. OMV Petrom obligat să plătească 120 milioane lei
Mai departe raportul ANAF descrie succint metodologia evaziunii fiscale făcută de OMV Petrom. ”Din analiza documentelor prezentate, Inspecia Fiscală a concluzionat că:
- Societatea din Insula Omului se află sub controlul total al societății verificate (OMV Petrom);
- Toate cunoștințele și experiența necesare realizării prestării aparțin altor persoane decât celei care a intrat în relația contractuală cu societatea verificată – implicarea societății din Insula Omului a constat doar în semnarea a două împuterniciri date unei societăți afiliată cu societatea verificată;
- În cadrul acestei tranzacții, societății din Insula Omului nu i-au fost atribuite riscuri și de asemenea nu realizează profit;
- Obiectul contractelor încheiate între experți și societatea din Insula Omului nu este de angajare la aceasta din urmă și detașarea la societatea verificată, subordonată, coordonată și dependentă de aceasta; la încetarea raporturilor de muncă ale experților cu societatea verificată încetează și contractele încheiate între experți și societatea din Insula Omului; raporturile de muncă născute din aceste contracte nu sunt utilizate în mod normal în cadrul unei practici economice obișnuite;
- Deși conform contractului de muncă țara de origine este considerată Insula Omului, experții nu au avut nici o legătură cu Insula Omului, centrul intereselor vitale ale acestora fiind, pentru experții străini, țara indicată în contracte la clauza ”punctul de origine”, iar pentru experții români, România;
- Asistența fiscală acordată experților a fost responsabilitatea societății verificată, aceasta substituindu-se societății din Insula Omului în desemnarea consultantului fiscal și în derularea contractului de asistență fiscală;
- Nu au fost îndeplinite condițiile de detașare internațională”
Ca urmare a acestor nereguli, Fiscul a decis să nu ia în considerarea tranzacțiile încheiate între compania off-shore și OMV Petrom și să stabilească plata de către aceasta din urmă a unor sume suplimentare la bugetul de stat. ”Față de cele de mai sus, Inspecția Fiscală nu a luat în considerare tranzacția dintre societatea verificată și societatea din Insula Omului, aceasta neavând un scop economic, și a considerat că angajatorul este societatea verificată și nu societatea din Insula Omului. Urmare celor de mai sus, în temeiul art. 11 alin (1) tezele I și II, coroborat cu art. 55 alin (2) lit. k) din Codul Fiscal, Inspecția Fiscală a stabilit că societatea verificată (OMV Petrom) datorează impozit pe venitul din salarii, contribuții sociale aferente, și accesorii în suma totală de 119.953.934 lei”, se arată în concluziile raportului Fiscului făcut la OMV Petrom.
Misteriosul off-shore din Insula Omului, vehiculul evaziunii fiscale a OMV Petrom
De ce a ales OMV Petrom să fugă în paradisul fiscal din Insula Omului? Din două motive foarte simple: anonimitatea, faptul că nimeni de pe piața românească acolo unde compania este tranzacționată la Bursa de Valori din București cu simbolul SNP nu va ști ce operațiuni va efectua prin intermediul unei companii off-shore. În al doilea rând este vorba despre un regim fiscal mai permisiv care i-a oferit șansa să ocolească plata unor impozite către statul român, pe teritoriul căruia își face afacerile.
Isle of Man este un paradis fiscal opac unde poți găsi informații doar de suprafață despre compania off-shore folosită de OMV Petrom în această schema de evaziune fiscal: Madison Advisory Ltd înființată în 2006 și-a deschis și o sucursală la București. Registrul comerțului din Isle of Man oferă contra cost o serie de documente despre evoluția acesteia (puteți accesa o parte din acestea aici) însă nici unul dintre acestea nu oferă informații legate de acționariatul companiei, tranzacțiile acesteia etc
Totuși într-o anchetă a subsemnatului mai veche despre evaziunea fiscală legată de afacerile putrede ale unor angajați ai ANAF și rudele acestora ( pe care o puteți accesa aici http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/metoda-clasica-si-toxica-sora-controleaza-la-stat-sotul-si-fratele-ofera-consultanta-in-privat-cristina-stefan-sefa-inspectiei-fiscale-din-anaf-e-investigata-de-ani-la-avere-pentru-conflict-de-i-112984.html) am regăsit off-shore-ul cipriot în relații comerciale cu OMV Petrom. La vremea, respectivă acestea reieșeau foarte clar din declarațiile 394 (pe care orice companie le depune la Fisc și în care sunt cuprinse totalitatea relațiilor comerciale ale unei companii) ale OMV Petrom pe care le consultasem și care arătau drenarea a zeci de milioane de lei de la OMV Petrom către Madison Advisory Ltd Sucursala București dar și către o altă companie off-shore înregistrată în Malta: CII Group International Ltd ;I filiala acesteia din România, Consulting Interim Management Investment Parners SRL.
La vremea respectivă arătam cum doar în anii 2001-2012 milioane de euro din conturile OMV Petrom, se scurg sub forma unor contracte de consultanță în conturile Madison Advisors Ltd si CII Group International Ltd, ale căror filiale din România – Madison Advisors Ltd Sucursala București și Consulting Interim Management Investment Partners SRL – încheie la rândul lor contracte de consultanță cu o serie de persoane fizice române sau străine: Wolfgang Sandro Reiner Amann, Ricarda Gwen Konig, Pajam Sobhani, Carstem Wilhelm Schlau, Hearald Zetzsche etcetc
Conform actelor pe care le-am consultat – declarația 390 recapitulativă privind livările/ achizițiile/ prestările intracomunitare ale OMV Petrom pe anii 2011 si 2012 – această companie a încheiat o serie de contracte în perioada respectivă cu cele două companii off-shore din Malta și Isle of Man: Madison Advisors Ltd și CII Group International Ltd. Conform declarațiilor 390 ale filialelor celor două companii off-shore din România, Madison Advisors Ltd Sucursala București și Consulting Interim Management Investment Partners SRL, pe care le-am consultat, acestea au încheiat în aceeași perioadă contracte de livrări servicii către companiile mamă dar și achiziții de servicii tot de consultanță de la diverse persoane fizice fie de la PFA-urile deținute de către acestea.
Conform datelor de la Registrul Comertului, majoritatea covârșitoare a PFA-urilor deținute de aceste persoane fizice, inclusiv acestea, își au sediul la aceeași adresș din hotelul Marriot: Calea 13 Septembrie nr 90: Schlau Carsten Wilhelm Persoană Fizică Sobhani R.Pajam Persoană Fizică Autorizată, Sobhani Pajam Persoană Fizică Autorizată, Zetzsche Harald Persoană Fizică Autorizată, Zetzsche R. Harald Persoană Fizică Autorizată etc.
Fiscul a taxat suplimentar OMV Petrom cu 200 milioane euro doar pentru doi ani fiscali
Problemele OMV cu Fiscul nu se limitează doar la evaziunea fiscală descoperită pe plata salariilor prin compania off-shore. Surse din ANAF mi-au declarat că, inspectorii fiscali au stabilit pentru anii 2012-2013 o sumă suplimentară de plată pentru OMV Petrom de aproape 200 milioane de euro. “Cazul evaziunii fiscale cu firma off-shore care a ajuns pe masa procurorilor DIICOT este o mică parte din suma totală de 200 milioane de euro stabilită suplimentar de inspectorii fiscali ai ANAF ca taxe suplimentare datorate de către OMV Petrom pentru perioada celor doi ani în care compania a fost controlată. Practic ANAF a descoperit o serie de multe alte nereguli și am procedat în consecință întocmind o serie de alte rapoarte de control care însă nu au mai ajuns la procurori dar sumele respective au fost plătite de către companie. Au fost două rapoarte de inspecție fiscală: pe unul s-au verificat o parte din impozitele datorate pe acești doi ani, o parte din verificare s-a referit la celelalte categorii de impozite”, susțin sursele citate.
OMV Petrom nu comentează dimineața. Dă comunicat de presă mai pe seară. A fost audiată sau nu Mariana Gheorghe?
Oficialii OMV Petrom nu au dorit să comenteze informația legată de faptul că DIICOT a demarat o anchetă penală împotriva companiei lor și nici nu au dorit să furnizeze motivele pentru care au apelat la compania off-shore din Isle of Man pentru a-și plăti unii angajați, eludând astfel plata unor impozite de 120 milioane lei către bugetul de stat. Aceștia nu au dorit să comenteze nici informația conform căreia Fiscul le-a stabilit plata suplimentară a unor impozite în valoare totală de 200 milioane euro.
Spre seară au oferit mass-media un comunicat de presă în care susțin că au contestat raportul de inspecție fiscală al ANAF. ” La începutul anului 2015 compania a primit rezultatele unui control fiscal de fond care a vizat perioada 2009-2010, în urma căruia au fost stabilite sume suplimentare de plată. Aceste sume suplimentare reprezinta sub 1% din taxele și impozitele plătite de către companie pentru această perioadă.
Impunerea unor taxe și impozite suplimentare a fost generată de interpretări diferite ale legislației fiscale aplicabile. Întrucat interpretarea companiei este diferită de cea a inspectorilor fiscali, compania a contestat rezultatul controlului.
Suma rezultată din interpretarea inspectorilor fiscali a fost achitată de către companie, deși compania nu-și însusește această intepretare și a contestat rezultatele controlului.
Compania nu poate face alte precizări la acest moment, întrucat contestația companiei nu a fost încă soluționată.
OMV Petrom este printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu peste 2 miliarde de euro anual, reprezentand impozite, taxe și contribuții”.
Aceștia nu au dorit să furnizeze informații legate de stadiul dosarului și dacă Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom, a fost deja audiată sau urmează să fie audiată de procurorii antimafia.