ASF a cerut OMV Petrom clarificări legate de ancheta penală a DIICOT pe evaziune fiscală. Problema: de ce nu a au informat autoritățile și investitorii. Se va lăsa cu amenzi uriașe de la Direcția Abuz de Piață. Cum arată omerta statului român care protejează OMV Petrom

28 iulie 2016

28.07.2016

Stelian Negrea

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care reglementează piețele financiare inclusiv pe cea de capital, a cerut companiei OMV Petrom clarificări legate de ancheta penală declanșată de DIICOT  împotriva companiei pentru o evaziune fiscală de 120 milioane lei  realizată prin intermediul unei companii off-shore înregistrată în paradisul fiscal din Insula Omului(despre care am scris recent http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/diicot-investigheaza-de-aproape-un-an-si-jumatate-omv-petrom-pentru-evaziune-fiscala-facuta-printr-o-companie-off-shore-din-isle-of-man-cu-capital-de-o-lira-sterlina-prejudiciul-120-milioane-lei-au-117315.html).

“Vă solicităm să ne comunicați dacă sunt incidente obligațiile legale cu privire la publicarea informațiilor privilegiate și dacă OMV Petrom era obligată să întocmească raport curent de informare a acționarilor”, se arată într-o adresă trimisă ieri de către ASF către CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Surse din ASF mi-au declarat că evenimentul legat de inspecția ANAF, care a constatat evaziunea fiscală trimisă mai departe către DIICOT în martie 2015, trebuia  raportat către ASF și Bursa de Valori București (BVB) acolo unde titlurile OMV Petrom se tranzacționează sub simbolul SNP. “În cazul în care OMP Petrom consideră că evenimentele în cauză nu se încadrează în categoria informațiilor privilegiate ei trebuie să justifice la ASF motivele care au stat la baza acestei decizii. În conformitate cu Legea 297/2004 privind piața de capital și Regulamentul Bursei, toți emitenții de la BVB deci inclusiv OMV Petrom au obligația să întocmească și să transmit la ASF și la BVB rapoarte curente cu privire la litigiile în care sunt implicați. După primirea răspunsului pentru că au 30 de zile să răspundă îl vom înainte la direcția Abuz de Piață, Manipulare ”, susțin sursele citate.

 

Omerta statală care protejează interesele OMV Petrom

 

În afară de ASF care a pus în mișcare mecanismul legal deoarece OMV Petrom este companie listată la BVB unde investitorii mici sau mari au dreptul conferit de lege să știe orice fel de eveniment care poate influența prețul acțiunilor unei companii listate, toate celelalte instituții publice, care ar trebui să ofere un răspuns pe marginea evaziunii fiscal în care este implicat OMV Petrom, au preferat să nu ofere nici un fel de răspuns.

Atât DIICOT dar și șeful acestei instituții, Danie Horodniceanu, au refuzat până la acest moment să îmi ofere informații legate de stadiul dosarului 357/D/P/2015 în care investighează OMV Petrom pentru evaziune fiscală, despre numele persoanelor din OMV Petrom care au fost chemate la audieri și ce dificultăți au întâmpinat în instrumentarea acestui dosar de îl instrumentează de mai bine de un an și jumătate și nu au nici o soluție încă.

Aceeași tăcere vine și dintre Ministerul Energiei, care încă mai deține 20% din acțiunile OMV Petrom, dar și cel al Economiei care refuză să răspundă la întrebările mele legate de OMV Petrom i-a informat despre demararea anchetei DIICOT pe evaziune fiscală, care sunt măsurile pe care cele două ministere le vor lua pentru că Fiscul a stabilit impozite suplimentare de plată companiei OMV Petrom de peste 200 milioane euro și dacă aceste două incidente grave din viața OMV Petrom sunt sau nu de natură să afecteze interesele statului român care încă mai deține un pachet de acțiuni la această companie.

Nici măcar premierul României, Dacian Cioloș, și aparatul său de comunicare nu au oferit nici un fel de răspuns la întrebările de mai sus pe care le-am forwardat către acesta din moment ce subordonații săi stăteau cu capul în pământ.

Oficialii Fondului Proprietatea, care deține 18,9% din OMV Petrom, mi-au declarant că nu au ce comenta pe marginea evaziunii fiscale și a anchetei DIICOT.

Oficialii BVB nu mi-au oferit până la acest moment nici un răspuns la întrebările legate de obligativitatea ca OMV Petrom să fi făcut public către această instituție și către investitorii în titluri SNP faptul că a i-au fost stabilite de către ANAF obligații suplimentare de plată la bugetul de stat de aproape 200 milioane euro din care pentru 26,5 milioane de euro a fost făcută și sesizare penală către DIICOT.

Culmea ironiei, la un set de întrebări similare, oficialii Burse de Valori din Viena mi-au oferit un răspuns indicându-mi secțiunea de pe site-ul lor unde OMV publică toate informațiile pentru investitori. Nu a fost răspunsul solicitat însă au făcut măcar un mărunt effort pentru a răspunde.

Nici OMV Viena, acționarul majoritar al OMV Petrom, și nici OBIB (Österreichische Bundes- und Industriebeteiligungen GmbH, compania de stat austriacă care deține 35% din acțiunile OMV Viena nu mi-a furnizat vreun răspuns, până la această, oră legat de controlul ANAF, de ancheta penală a DIICOT și de faptul că OMV Petrom nu și-a informat nici acționarii și nici investitorii despre aceste două eveniment foarte grave.