Următorul atac la Justiție: când, unde, cum, cine, de ce, pentru cine?
20 March 2017
Majoritatea PSD-ALDE susținută fățiș de PMP și UDMR sau indirect de un PNL mut și un USR, ce pendulează între reacții virulente și anemice, vrea să ne ademenească că a renunțat la atacurile împotriva Justiției însă numărul important de dosare penale, care vizează lideri importanți ai acestor partide, mai puțin USR, dublat de dorința de a pune mâna cât mai rapid și fără nici un fel de bătaie de cap pe banii publici o împinge automat către declanșarea următorului atac la Justiție.
Întrebarea e dacă o vor face la fel ca până acum prin acțiuni în forță sau au trecut la etapa a doua, a loviturilor de catifea, ce-i drept o catifea purtată de călăi rafinați.
Dar pe ce se bazează actuala majoritate PSD-ALDE și ce le mai lipsește? În primul rând pe această majoritate parlamentară care controlează autoritar Parlamentul cu specimene de tipul Șerban Nicolae sau Eugen Nicolicea și pe cale de consecință Guvernul, în ciuda unor lupte intestine destul de puternice atât în PSD dar și în ALDE.
Pentru moment lupta dintre Liviu Dragnea ieșit șifonat din telenovela ticăloasei OUG 13 și fostul șef al PSD și premier, Victor Viorel Ponta, e câștigată de primul însă fiecare zi care trece și în care acesta din urmă reușește să strângă mai mulți PSD-iști în jurul său e una câștigată de el. De cealaltă parte, nici măcar ruptura în două a ALDE nu este pe cale să pună în pericol imediat actuala majoritate parlamentară însă contribuie la șubrezirea acesteia pe termen mediu.
Cu fiecare termen de judecată atât al lui Liviu Dragnea dar și al lui Călin Popescu Tăriceanu, liderii celor două partide ce formează majoritatea parlamentară, șansele ca aceste două partide să fie preluate de altcineva chiar până la sfârșitul acestui an respectiv să se dizolve rămân o opțiune de luat în calcul.
Dincolo de majoritatea parlamentară, PSD-ALDE a reușit să-și adjudece majoritatea covârșitoare din CCR a cărei ultimă decizie referitoare la conflictul juridic dintre Guvern și DNA a stârnit rumoare, indignare și perplexitate, instituind o imunitate paraconstituțională pentru membrii Guvernului (https://www.juridice.ro/499178/ordinea-de-zi-cautarea-prestigiului-pierdut.html).
Practic prin intermediul CCR, PSD-ALDE reușesc pur și simplu să inverseze orice decizie din instanțele de judecată, fiind de notorietate faptul că CCR NU este o instanță judecătorească. În CCR s-au întâlnit interesele multor politicieni cu dosare penale: Valer Dorneanu, fost deputat PSD și consilier prezidențial al lui Ion Iliescu, Daniel Morar, căruia Traian Băsescu îi ridică osanale în permanență și pe care acesta din urmă l-a pus șef la DNA unde a șters praful de pe multe dosare grele, dar și Mona Pivniceru, pe care o leagă o veche relație cu Mihai Vlasov dar și cu Relu Fenechiu, ambii condamnați la închisoare în dosare ale DNA.
Tot CCR s-a aflat la originea unei decizii extrem de dubioase venită anul trecut, când tot românul își sorbea berea pe malul mării, prin care a tăiat pur si simplu colaborarea dintre serviciile de informații și DNA în dosarele de corupție, invocandu-se, ce altceva, decât apărarea drepturilor și libertăților cetățenești. După care aceeași detractori ai luptei anticorupție plâng cu lacrimi de crocodil că dosarele sunt subțiri, uitând să precizeze că s-au bucurat nespus când au tăiat legăturile profesionale dintre DNA și serviciile de informații.
PSD-ALDE încearcă în relația cu serviciile de informații un joc de intimidare prin intermediul cozilor de topor din Parlament de genul Adrian Țuțuianu cel care ar fi în stare să facă chiar pânde la unitățile SRI doar, doar i-o găsi cu ceva în neregulă, frizând astfel ridicolul absolut atins într-un mandat de către un parlamentar.
Tot în sfera Justiției, PSD-ALDE beneficiază de susținerea fățișă a ministrului Justiției, Tudorel Toader care se încovoaie sub mantia de tehnocrat al Justiției după 10 ani de membru al CCR deși presa locală i-a atribuit nu numai o relație apropiată cu Relu Fenechiu, fostul liberal aflat în spatele gratiilor pentru fapte de corupție, dar și cu mai toate partidele politice, numele lui fiind vehiculat la alegerile parlamentare pentru o posibilă candidatură fie din partea PNL, fie a ALDE. Elocința și grația profesională care dogoresc privirea justițiabilului la vederea lui Tudorel Toader este invers proporțională cu grija pe care acesta o poartă găștii gangsterilor prăduitori.
Nu în ultimul rând, și în Consiliul Superior al Magistraturii s-a format o majoritate care susține fățiș demersurile acelorași gangsteri prăduitori mergând de la eliminarea unor magistrați incomozi din magistratură, cum a fost cazul Cameliei Bogdan devenit celebră după sentința de 10 ani dată patronului Antenelor, Voiculescu Dan, și terminând cu recenta decizie a Inspecției Judiciare a CSM de a ancheta decizia DNA de a investiga circumstanțele emiterii OUG 13. Evident că plângerea a venit tot din partea a doi angajați sau bocitoare de-ale lui Voiculescu Dan.
Atât CSM dar și CCR și ministrul Justiției nu par să aibă decât obiective legate de intimidarea procurorilor și judecătorilor, restrângerea sferei de activitate a acestora, eliminarea șefilor actuali ai celor două parchete și, în final, desființarea pur și simplu a DNA și a luptei anticorupție. Acestora li se adaugă și cele ma importante asociații de magistrați păpușărite din umbră de personagii care au ceva de împărțit cu DNA.
Și acestei coaliții monstruoase care lucrează fiecare cum poate în interiorul din cele trei puteri oficiale ale unui stat – Juridică, Executivă și Legislativ – nu avea cum să nu-i țină isonul cea de-a patra putere oficială, mass-media deținută covîrșitor de moguli media fie aflați în spatele gratiilor cum e cazul lui Voiculescu Dan, fie fugiți din țară tot din cauza dosarelor penale de corupție, cum e cazul lui Ghiță Sebastian, fie o alta alăturată recent despre care se zvonește ca ar avea, la rândul ei, finanțatori politici cu probleme penale.
E așa o jelanie pe televiziunile de știri împotriva DNA și a serviciilor și favorabilă întregii găști de penali încât au atins culmile infamiei ultime comparându-și gangsterii prăduitori ce s-au dedat la furt din banul public cu victimele închisorilor comuniste.
Și nu în ultimul rând majoritatea PSD-ALDE și acoliții lor din Opoziție mai puțin USR și o fărâmă din PNL are nevoie ca toți protestatarii din Piața Victoriei să considere inutil să mai iasă în stradă și cel mult să protesteze pe rețelele de socializare unde fie sunt înecați în anonimat fie, dacă devin o problemă reală, îi mai sperie cu inițiative legislative antidefăimare, fie cu amenzi date de Milițiile din orașele de provincie celor care și-au permis să îi critice pe aceste rețele de socializare.
Aparent traversăm o perioadă de relativă acalmie după furtuna produsă de OUG 13 în care PSD-ALDE deși par că au totul nu sunt încă dispuse la un nou atac frontal ci mai degrabă la lovituri pe sub masă și „înfundate” sub centură când nu se uită singurul arbitru care ar mai putea echilibra situația: președintele Klaus Johannis.