Predarea lui Dragnea si noua ascensiune a lui Ciolos

10 May 2017

Fix in preziua vizitei lui Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, la Bucuresti Liviu Dragnea, baronul sef al Guvernului, PSD-ului si al majoritatii parlamentare ce o sustine, a facut o mutare ce echivaleaza cu o predare aparenta si de moment in cea mai importanta si toxica batalie pe care o duce de sase luni de cand a castigat alegerile parlamentare de anul trecut: cea a gratierii coruptilor din cauza careia si-a pus literalmente toata Romania in cap. Miscarea are rolul sa-l credibilizeze in ochii oficialilor europeni si sa-i mai indulceasca imaginea in randul opiniei publice in ochii careia este cel mai detestabil politician.

In aceeasi zi fostul premier Dacian Ciolos isi lanseaza platforma politica Romania 100 cu gandul la miscarea En Marche a lui Emmanuel Macron, proaspatul presedinte ales al Frantei. Miscarea are rolul de a-l relansa pe orbita politicii pe Ciolos dupa ezitarile sale extrem de neplacute din campania electorala din 2016 cand a baletat temator intre PNL si USR pentru ca, in final, sa nu se alature nici uneia dintre cele doua formatiuni politice.

Cei doi dau forma tiparelor de politicieni aflati la poluri opuse: unul venit din negura comunismului traversand desertul tranzitiei romanesti cu toate metehnele ei de la coruptie pana la aroganta in timp ce celalalt a invatat birocratia de Bruxelles unde a cunoscut toti politicienii Europei si de unde anul trecut a avut sansa scurta de a conduce cu mari asteptari insa nu cu prea mari rezultate Guvernul Romaniei.

Desi poate fi doar un alt joc in mocirla fetida, pe care ne-o serveste de mai bine de sase luni, inclin sa cred mai degraba ca predarea lui Dragnea de azi este mai mult o renuntare dublata de resemnare la perseverenta diabolica de a gratia o serie de politicieni si finantatori de-ai acestora de faptele de coruptie pe care le-au comis sau pe cele pe care ar fi urmat sa le comita pana la o anumita data sau pe cele pentru care sunt investigati.

Nu stiu ce l-ar fi putut determina pe Dragnea sa renunte la stilul de lupta PSD-ist de timp OUG 13 insa perspectiva unui armistitiu punctual pare a fi un raspuns credibil. De altfel, in ciuda unor divergente majore intre Palatul Cotroceni si majoritatea PSD-ALDE, liderii celor doua formatiuni au fost invitati la Cotroceni la fetivitatile de Ziua Europei. Predarea lui Dragnea nu are ca efect imediat iertarea acestuia de dosare.

Dupa demonstratiile masive din februarie impotriva OUG 13, Klaus Johannis s-a aflat in razboi deschis cu Dragnea si Tariceanu, cele doua tabere aruncandu-si acuze extrem de dure. Johannis s-a plasat pe picioarele din spate aparand o Justitie atacata de catre ceilalti doi din toate directiile si cu toate armele de la cele clasice mediatice prin crearea de scandaluri zilnice in presa aservita pana la infiltrarea unor institutii ale statului cu oameni apropiati lor de la CCR pana la CSM, comisiile juridice ale celor doua camera ale Parlamentului, asociatiile de magistrati etc mai putin Parchetul General, DNA si DIICOT dar si serviciile secrete.

Dragnea si majoritatea parlamentara, pe care o controleaza despotic, reprezinta prezentul imediat, autoritar si repede manios – vezi numeroasele cazuri de functionari publici dati afara dupa ce l-au suparat pe sefu’ cum ar fi fostul sef al Deltei Dunarii – si care este conectata la politica actuala – indiferent de partid mai putin USR – dar si la birocratia din autoritatile publice locale si centrale.
La polul opus este Dacian Ciolos si ONG-ul Platforma 100 pe care si l-a lansat astazi. Desi a avut posibilitatea sa conduca Romania de la Palatul Victoria in 2016 nu poti spune despre Ciolos ca e vreun personaj dambovitean.

Cu un PNL unde trei sferturi nu se poate desprinde o gandire tipic PSD-ista, cu un PMP al carui sef lucreaza brat la brat cu PSD-ul si cu un USR prins in razboiul fratricid dintre Nicusor Dan si Clothilde Armand, Platforma 100, devenita indiscutabil intr-o perioada scurta de timp, partid politic are sanse sa umple, pana la urmatoarele alegeri parlamentare, fotoliul Opozitiei reale.

Dincolo de bunele intentii, lipsa oricaror suspiciuni de coruptie si de pregatirea si experienta solide in afacerile europene in special dar si in agricultura, Ciolos sufera la capitolul implicare si determinare. Nu a invatat la zootenhnie “sa ia taurul de coarne” si in momentele cheie prefera fie sa traga mata de coada fie sa joace la offsaid.

Or un electorat nu numai PSD-ist, care tanjeste dupa un lider autoritar sub diferitele sale forme indecizia asta de balerin tradat in amor nu da bine, e semn de slabiciune. Chiar daca si-a lansat oficial intr-un cvasianonimat Platforma 100, Ciolos are sanse sa coaguleze in jurul sau intr-o perioada relativ scurta de timp sa stranga o oaste cu care sa ia tara la picior si sa ii explice chiar si electoratului captiv de la tara ca “Ciolos, fiul lui Soros” e o minciuna de doi lei prost croita mestecata cu ceva succes de adversarii sai politici in ultima campanie electorala.

Asa cum politica nu inseamna doar sa momesti electoratul cu majorari de salarii si pensii in timp ce ii umbli la Justitie in interes personal, nu e politica nici sa-ti dai doct ochii peste cap cand trebuie sa-ti pui cizmele si sa explici pe intelesul electoratului simplu chestiunile grele si grave care s-ar preta doar unor discutii academice cu pateuri si fursecuri scumpe.