O zi in Teleroman in ziua declansarii razboiului cu macetele de saorma din PSD

19 iunie 2017

19.06.2017

Stelian Negrea

Teama susotita si nemultumirea scrasnita printre dinti sunt sentimentele dominante ale celor cativa teleormaneni pe care i-am intalnit in Alexandria natala a lui Liviu Dragnea, un oras cenusiu dominat de cateva palcuri de verdeata din centru unde niste valeti birocratici au plantat cu mult exces de zel prea mult verde, prea multe flori intru multumirea estetica a sefului. Vila mausoleu si domeniul sau de 7000 de metri a celui mai bogat bugetar al Romaniei, care incearca cu disperare sa-si darame propriul guvern printr-o motiune de cenzura, se afla la mai putin de 500 de metri de centrul administrativ unde troneaza cladirea Consiliului Judetean si a Prefecturii si un sediul in cel mai pur stil cubic-comunist al ANAF.

E de-a dreptul o marota obosita si caduca sa descrii un oras la Alexandria unde saracia lucie a blocurilor comuniste cu pereti care stau sa se prelinga pe urmatorul nefericit si cu balcoane invechite si ruginite se impleteste cu o paloare a bunastarii oferita la intrarea in oras de cele cateva supermarketuri unde se aud rasete de copii admonestati de parinti cu carucioarele pline de bunataturi ce le-au fost interzise pe vremea lui Ceausescu.

Orasul te intampina cu lucrari la un pod peste un rau, lucrari ce ar fi trebuit sa se termine evident anul trecut si culmea, culmilor nefiind castigate de firma Tel Drum, celebrul asfaltator legat ombilical de numele lui Liviu Dragnea insa detinut oficial de prieteni de-ai acestuia din copilarie. Numele firmei care repara podul e inscriptionat pe un banner prabusit la pamant intre doi stalpi ruginiti care au pierdut demult lupta cu forta gravitationala.

Masinile stau cuminti si aliniate la semaforul care dirijeaza circulatia in timp ce doi porci trec nestingheriti printre ele in drum spre un cotet caldut, venind probabil de la un pascut in aer liber. Liberi sunt si ei pentru ca nu-i nici un copil cu picioarele desculte care sa-I indrume spre casa sau vreun stapan adult care sa-i duca cu grija si infrigurare spre casa gandindu-se doar la placerea teierii acestora de Craciun.

In timp ce sotia transmite live-ul pentru Realitatea TV – fiind de altfel prima colaborare sot-sotie ce a decurs bine si nu a fost producatoare de sechele de nici un fel – unele din masinile care trec pe langa carul de reportaj claxoneaza frenetic intr-o timida eliberare de opresiunea dictatorial ape care o resimt din partea sefului de judet. Nu lipsesc nici glumele de autobaza dar varianta superioara venite din doua dubite cu numere de Bulgaria.
Centrul Alexandriei rasuna de o muzica in surdina venita de la niste boxe amplasate pe stalpi. O casa de cultura ce si-a deschi portile pe timpul lui Ceausescu cu pereti scorojiti si cu doua intrari, din care numai una e functionala iar cealalta fiind inchisa cu termopane din preistoricul Bunastarii postdecembriste peste care au trecut cu obida cativa ani. Cativa adolescenti se zbenguie nestingheriti la intrarea functionala.

Vizavi troneaza sediul ANAF intr-o cladire in cel mai pur stil cubic-comunist dintr-acelea consturite imediat dupa Revolutie in care facturile taiate sigur au fost cu mult peste valoarea reala a constructiei. Dup ace treci de o parcare cu un pavaj inselator si temator ajungi la sediul unde timp de 16 ani Liviu Dragnea a condus in cel mai pur stil autocratic acest judet. O cladire in stilul PCR de dimensiuni relative se inghesuie intre cativa pomi in timp ce niste birocrati umili i-au intins in fata o statuie flancata de multa verdeata si flori. In exces ca intotdeauna ca sa imbinam frumosul cu verdele. Alaturi un bloc, cel mai probabil de locuinte dar poate si sediul in paragina al unei foste intreprinderi comuniste, sta sa cada, zgaindu-si niste fereste ruginite.

In fata camerelor de vederi incepe mica agitatie a organului. Un jandarm iese din sediul Consiliului Judetean si, la scurt timp, o masina a Politiei Locale incepe sa dea tarcoale. N-a fost prea insistent, l-am vazut ca ne-a inconjurat de vreo trei ori. Lumea e tematoare, ba chiar agresiva pe alocuri.

Aplicatia de pe telefon imi indica ca in 500 de metri ajungem in fata Vilei-Mausoloe a lui Liviu Dragnea si dupa ce dam ocolul la cateva strazi ajunge in fata unui gard de lemn a carui statura e la nivelul decentei. Dar stiti vorba aia romaneasca, afara-I vopsit gardul, inauntru leopardul. Domeniul se intinde pe 7000 de metri din care vreo 1400 sunt ai cladirilor plus ca are iesire la doua strazi.

Inainte sa ne instalam definitiv camerele mai dam o roata pentru a vedea si cealalta intrare a domeniului insa nu e asa spectaculoasa ca cea de pe strada Ion Creanga asa ca decidem sa ne intoarcem prilej cu care mai vedem inca o data echipajul Politiei Locale. Vreo trei politisti in masina din care cel din dreapta vorbea la statie.

In fata umilului gard de lemn al Vilei Mausoleu incep sa vina vecini care cer sa nu fie inregistrati si, dup a ce sunt asigurati de acest lucru, incep sa-si toarna naduful: regimul de teroare impus de Dragnea si acolitii sai de ani de zile in Alexandria si Teleorman, averile si proprietatile pe care acesta sau familia sau acolitii sai le detin, unele despre care nici nu auzisem, dar si faptul ca nici macar o taraba in piata nu poti sa-ti iei daca nu esti conectat la clanul lui Dragnea.

Reincepe sa ploua, o ploaie torentiala care ne trimite inapoi in masini dar ne scoate pe rand fie pentru o transmisie a sotiei pentru jurnalele stiri sau a mea pentru emisiunea Jocuri de Putere a lui Rares Bogdan. Pe strada trec masini care incetinesc atrase fiind de luminile reflectoarelor inclusiv un Mercedes negru impunator cu SPP in coada al carui sofer se intereseaza ca un om de bine ce facem in fata vilei lui Dragnea care, in tot acest timp, era angrenat intr-un razboi cu macetele de saorma pentru controlul total si fara cracnire a unei majoritati parlamentare, a PSD-ului si a Guvernului Romaniei in care s-a baricadat Sorin Grindeanu, pana mai ieri valetul credincios al lui Dragnea.