Cum se pregateste PSD-ALDE sa puna mana pe cele 7 miliarde de euro din Pilonul II de pensii private intratinand o discutie pe tema pensiilor speciale. Tinta acoperirea deficitului din Pilonul I de pensii de stat
31 July 2017
S-au jurat de cel putin doua ori, odata prin vocea lui Liviu Dragnea, tartorele actualei majoritati parlamentare, si a doua oara prin vocea ministrului finantelor, Ionut Misa, ca nu vor permite trecerea celor 6,8 miliarde de euro stranse de-a lungul anilor din 2008 incoace din Pilonul II de pensii administrat privat in Pilonul I de pensii administrat de stat. De fiecare data atat Dragnea cat si actualul ministru al finantelor au fost nevoiti sa se jure solemn ca nu vor “nationaliza” aceasta suma uriasa de bani in urma unor scandaluri uriase la nivel public tocmai pe marginea subiectului unui deficit urias si constant al fondului public de pensii.
Sa ne intelegem: fondul public de pensii este intr-un deficit anual de 2-3 miliarde de euro nu de ieri de azi ci de multi ani ca urmare a cresterii numarului de pensionari in raport cu cel al angajatilor, a cresterii pensiilor si a multor altor ajutoare sociale dar si a evaziunii fiscale in crestere ca urmare a unor contributii sociale extrem de impovaratoare.
E un fel de schema piramidala in care cei mai norocosi, a se citi cei care pot servi mai bine unor scopuri electorale ale unei clici politice, se alimenteaza primii fara sa mai conteze daca peste un an sau doi cineva le va mai putea plati vreun sfant din pensiile marite dupa criterii intalnite doar la ruletele din cazinouri.
Numai ca Olguta Vasilescu, actualul ministru al muncii care in goana nebuna dupa capital electoral ar tripla pensiile de doua ori pe an, a ajuns din cauza unei astfel de atitudini politice, pur si simplu golanesti, la fundul sacului. Dupa ce s-a lansat in timpul campaniei electorale intr-o cascada de-a dreptul dementa de a acorda majorari de pensii dar si de salarii in mediul bugetar dublate de intretinerea nemuncii in mediile sarace prin acordarea unor ajutoare sociale indestulatoare, Olguta Vasilescu a ajuns la concluzia care ii era urlata de toti cei cu un dram de minte: nu mai sunt bani iar, cel mai probabil, din toamna nu vor mai avea pur si simplu bani sa plateasca pensiile si alte “bunataturi” pentru bugetari si asistatii sociali.
Deficitul bugetar pe partea bugetului de asigurari sociale din care sunt platite pensiile va sari cu siguranta anul acesta de stacheta anuala din ultimul timp de 2-3 miliarde de euro annual iar singurii bani pe care mai poate pune mana actualul guvern PSD-ALDE sunt cele aproape 7 miliarde de euro din Pilonul II de pensii, bani administrati privat si garantati de stat pe care fiecare angajat sub 30 de ani la 01.01.2008 a fost obligat sa-i verse in cota de 5,11%. Fondurile private de pensii au inceput sa administreze acesti bani prin plasarea lor in marea lor majoritate in titluri de stat dar si in depozite bancare si foarte putin in actiuni listate pe piata de capital autohtona.
Traseul acestei decizii politice e destul de simplu: dupa ce Olguta Vasilescu a cerut date suplimentare de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, mai exact de la cabinetul fostului sau sot, Ovidiu Wlassopol, un fost cameraman la Pro Tv, va urma cel mai probabil o noua operatiune de tip blietzkrieg PSD-ALDE prin care sa impuna un proiect de lege in actuala sesiune extraordinara convocata de Liviu Dragnea pentru perioada 2-4 august chipurile pentru trecerea Elcen sub autoritatea Primariei Capitalei.
Termenul avansat de Darius Valcov, unul din cei doi artizani ai programului de guvernare al PSD, pentru transferul celor 7 miliarde de euro din Pilonul II in Pilonul I este de 1 septembrie si e aproape impsobil sa treci o asemenea decizie colosala prin ordonanta de urgenta asumata de Guvernul Tudose.
Pe langa o desantata si permanenta campanie electorala, pe care factorul politic din PSD-ALDE incearca sa o impuna Parlamentului dar si Guvernului, scopul principal al “capturarii” celor 7 miliarde de euro de la privat si alocarea lor la stat, unde vor acoperi in cel mai bun caz deficitul pe maxim doi ani al actualului buget al asigurarilor sociale, nu pare sa fie, in final, decat finantarea pensiilor special adica tocmai a celor cu care liderii PSD-ALDE par ca duc acum o lupta la baioneta pentru limitarea lor, pentru aducerea lor intr-o matca corecta etc.
Si nu ma refer aici neaparat la pensiile speciale din Armata si Serviciile speciale sau din Justitie, desi si acestea pot fi o miza pentru ca multi retrasi din aceste structuri ajuta si ei acum intreaga ofensiva a PSD-ALDE impotriva DNA si a luptei anticoruptie, ci ma refer doar la pensiile ale parlamentarilor. De fapt prin toata aceasta manevra bugetaro-politica, actuala majoritate incearca sa se mentina unita in jurul unui tel comun, acela al unor privilegii pentru toti dupa ce nu vom mai fi in actualul Parlament.
Si totul se face pe spinarea celor care muncesc acum si care au cotizat de mai bine de noua ani la Pilonul II in speranta ca aceste fonduri de investitii vor sti sa aiba mai bine grija de banii lor decat un stat capturat de o clica politica avida sa-si sporeasca si sa-si plateasca privilegiile pe care singura si le-a oferit.
In extenso si pe spinarea celor cateva milioane de romani plecati la munca in strainatate si care, desi nu platesc contributii sociale sau platesc prea putine, sunt nevoiti sa trimita bani in Romania care sunt purtatori de taxe si impozite care sustin alte cheltuieli ale unei birocratii de stat centrale si locale care s-a dedulcit in permanenta la privilegii pe care, in mod paradoxal, si le ofera singura din munca altora.