Dragnea si Tel Drum equals hotul neprins e negustor cinstit ceea ce inseamna ca cineva nu-si face bine treaba

22 august 2017

Revad inca o data siguranta si zambetul din coltul gurii pline de dinti cariati din cauza viciului fumatului a lui Liviu Dragnea cand a fost intrebat azi, pentru a nu stiu cata oara, daca are sau nu vreo legatura cu celebra de pe acum firma de asfaltari Tel Drum SA. Nu pare sa dea nici un semn de slabiciune si nici sa se tradeze cand afirma raspicat ca nu are legatura cu aceasta firma, ba mai mult i-a si luat peste picior pe procurorii care au descins la celebra ferma de porci aflata pentru cativa ani pe numele fiului sau si trecuta pe actiuni la purtator.

Apropos de aceste actiuni la purtator, tot astazi Petre Pitis, directorul Tel Drum SA, sustine dupa o vizita la DNA, care a pornit un dosar care il vizeaza fatis pe Dragnea si toata reteaua lui de interpusi, ca el detine aceste actiuni la purtator si ca Liviu Dragnea nu a avut niciodata vreo legatura cu aceasta firma.

E frustrant sa-i vezi pe cei doi sustinand, ceea ce marea majoritate a opiniei publice, considera ca fiind o minciuna. Dar cum de s-a ajuns aici? Sunt cel putin doua motive pentru siguranta celor doi: fie intr-adevar nu au nici un fel de legatura cu Tel Drum si toate relatarile din mass-media locale, centrale si de investigatii sunt doar o insailare de dovezi indirecte sau opinii personale vandute ca fapte certe, fie reteaua lui Liviu Dragnea de interpusi care-i controleaza imperiul sau urias este de-o complexitate si o sofisticaraie dar si extrem de inselatoare cum nu s-a mai vazut pana acum.

Prima varianta cade insa cum ramane cu incapacitatea statului de drept de a dovedi ca Liviu Dragnea este beneficiarul real al acestui imperiu vast format din Tel Drum SA, care a castigat in ultimii ani contracte intr-un mod dubios de sute de milioane de euro cu diferite institutii de stat?

Avem o strategie nationala anticoruptie 2016-2020 aprobata in CSAT si avem si un aparat de sustinere a statului de drept dintre cele mai stufoase din Europa. Iti dai seama de acest lucru de bugetele serioase de care acestea dispun dar si de discutiile din spatiul public in care, in mod paradoxal reprezentantii stangii mai ales, vitupereaza impotriva dimensiunilor colosale ale acestuia.

Si totusi un teleormanean cu sosete flausate cum il alinta ironic evident unii din colegii de platou de la “Jocuri de Putere” cu Rares Bogdan de pe Realitatea TV a reusit pana acum si inca reuseste sa pacaleasca, sa duca de nas intreg acest aparat de sustinere a statului de drept format din servicii secrete, Politie, procurori din mai multe parchete si judecatori din instantele de judecata.

In valtoarea evenimentelor legate de OUG 13 si de toata reactia virulenta a unei majoritati covarsitoare a opiniei publice un fost sef de Judet de prin sudul tarii a reusit sa insele, ani de-a randul, vigilenta unui ditamai aparatul de sustinere a statului de drept care fie nu l-a investigat deloc sau indeajuns, fie nu l-a trimis in judecata, fie i-a blocat dosarul pe undeva, fie pur si simplu nu a vazut cum posesorul sosetelor flausate din Teleorman pune ban pe ban prin metode pentru care noi toti stim ca, daca le-am practica, am ajunge instantaneu la puscarie si cu banii luati si cu viitorul distrus pana spre pensie.

Sa nu ma intelegeti gresit: n-am cazut in admiratie fata de Dragnea, care nu va reusi sa-mi ia vreodata votul, insa vreau sa-mi iau un pic la palme admiratia mea cateodata mult prea desantata fata de tot vastul aparat de sustinere a statului de drept.

Ce s-a intamplat cu SRI-istii sau doisiunsfertistii din zona Teleorman, dar cu cei de la centru cand editau notele informative despre, trebuie sa o spun, presupusele fapte de coruptie ale lui Liviu Dragnea care i-au adus ditamai viloiul in Alexandria si imperiul din Teleorman? Isi rupeau mina de la pix de fiecare data cand trebuiau sa mai adauge un nou capitol la matrapazlacurile lui Dragnea? Sau s-au multumit ca au trimis aceste note pe circuit adica ei si-au facut treaba si mai departe Dzeu cu mila?

Dar cu procurorii aia de prin Alexandria sau de la cea mai apropiata unitate teritoriala a DNA si in final cu DNA central, ce s-o fi intamplat de pana mai ieri nu deschisesera vreun dosar din care sa extraga ceva din imperiul lui Dragnea?

Acum procurorii imi par ca orbecaie dupa vreo ciozvarta din Dragnea si bine fac eforturi sa infaptuiasca Justitia dar imi par obositi inainte sa fi demarat ceva cu adevarat serios atat prin prisma datelor ce au transpirat public fie oficial, fie neoficial dar si prin prisma faptului ca au pus in miscare actiunea penala dupa niste articole de presa.

In toata aceasta batalie intre forta coercitiva a statului si un lider politic cu o avere, pe care o simtim impresionanta insa probabil ne-am speria daca am sti dimensiunea ei reala, pare ca armele acestuia din urma au deocamdata castig de cauza: loialitate, fidelizarea armatei sale de interpusi probabil prin bani, functii si diferite alte lucruri, anonimizarea actionariatului celor mai importante firme ale sale, asigurarea a zeci de contracte de sute de milioane de euro de la diferite autoritati ale statului etcetc

Cu un DNA slabit si atacat din toate partile, intr-o mare majoritate a cazurilor intr-un mod extrem de marsav, nedrept si necinstit, lupta cu posesorul sosetelor flausate se poate transforma in hartia de turnesol care va redefini lupta dintre Justitie si cei care i se opun fie pentru ca sunt vinovati si vor sa isi manjeasca adversarul, fie pentru ca sunt de-a dreptul nevinovati.

O celebra zicala romaneasca zice asa:” hotul neprins e negustor cinstit”. Din punct de vedere juridic, deocamdata Dragnea e neprins ba chiar pe culmile cinstei daca dam la o parte condamnarea sa in dosarul Referendumului si se afla, inca,la carma, ce-i drept cam stramba, a unei intregi cruciade impotriva luptei anticoruptie, cruciada care a pierdut cateva batalii importante.