Prejudicii de 12 miliarde lei din banul public constatate de Curtea de Conturi concomitent cu doua Strategii Nationale Anticoruptie trecute prin CSAT. Statul a vandut bunuri confiscate de doar 20,5 milioane lei.Tipic romanesc: Curtea de Conturi constata, SRI informeaza, DNA aresteaza, Justitia trimite in puscarii dar si elibereaza, ANAF se face ca recupereaza, Penitenciarele ii tin in puf pe unii penali de rang inalt si mai sunt si altii care se fac ca lucreaza

23 October 2017

Miracol tipic romanesc: recenta Carte Alba a Curtii de Conturi povesteste pe numai putin de 668 de pagini ca prejudicial la bugetul de stat, local si central, in perioada 2008-2017 s-a ridicat la numai putin de 12 miliarde de lei. In acelasi timp, prin Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT), organismul suprem care reuneste cei mai importanti factori decizionali ai Romaniei, au fost trecute nu una ci doua Strategii Nationale Anticoruptie pentru perioadele 2012-2015 si 2016-2020.

Culmea este ca valoarea prejudiciilor a crescut tocmai in perioada in care cele doua strategii nationale anticoruptie erau deja aprobate si in vigoare, fiind aplicate, cel putin teoretic,s cu motoarele turate la maxim. In plus exista o diferenta uriasa intre prejudiciile constatate de Curtea de Conturi de 12 miliarde de lei si valoarea bunurilor indisponibilizate de catre Agentia Nationala a Bunurilor Indisponibiizate (ANBI) de 706 milioane de lei, ca sa nu mai vorbim de faptul ca bunurile valorificate este de doar 20,5 milioane lei.

Exista motivari juridice pentru aceste diferente- nu toate prejudiciile constatate de Curtea de Conturi sunt de natura penala, poate fi doar o cheltuiala ineficienta a banului public, risipa prosteasca etc- insa distanta este deranjanta pentru ochiul oricarui platitor de taxe si impozite indiferent de gradul lui de educatie.

Cum sunt posibile astfel de discrepante extrem de nefericite si deranjante iar toti cei care populeaza institutiile romane de forta sa fie multumiti si sa nu aiba nimic sa-si reproseze altceva decat niste ridicari de umeri cand camerele de luat vederi nu filmeaza?

Din cauza ca fiecare din institutiile din arhitectura de forta a Romaniei ramane in zona ei de confort, multumindu-se sa ne zica de fiecare data ceva de genul noi atat putem mai departe e de vina fie lipsa cadrului legal, fie alte institutii, fie lipsa finantarii, fie orice altceva decat o mai mare implicare si urmarirea unui scop pana ce este indeplinit, propria incompetenta, lipsa de autoritate etc

La anumite intervale de timp, rapoartele Curtii de Conturi vin sa socheze opinia publica. O face si ultimul (http://www.curteadeconturi.ro/Publicatii/Cartea_Alba.pdf) care sustine ca prejudiciile descoperite asupra bugetelor locale au fost in valoare de 4,58 miliarde lei iar cele la bugetul de stat de 3,75 miliarde lei iar cele la agentii economici de stat de 2,37 miliarde lei. Cele mai mari prejudicii la bugetul de sta au fost constatate in anul 2013 – 1,48 miliarde lei iar cele mai mici in 2009, 108 milioane lei. La bugetele locale situatia e oarecum similara: cele mai mari prejudicii au fost in anul 2015- 867 milioane lei, si in 2014-700 milioane lei, fata de doar 185 milioane de lei in 2008.

Desi PIB-ul Romaniei a avut o evolutie in crestere in perioada 2008-2017 este totusi de remarcat inca o data ca prejudiciile constatate de Curtea de Conturi au avut o crestere semnificativa chiar dupa ce au intrat in vigoare cele doua Strategii Nationale Anticoruptie trecute cu mare tam-tam prin CSAT, perpelite si rumenite prin tot traseul decizional de forta al statului roman dupa care au fost ingropate in uitare, ineficienta si poate chiar intentionata si greu observabila franare tocmai de cei care ar fi trebuit sa le aplice.

Raportul Curtii de Conturi scoate in evidenta grozavia si dimensiunea modului absolut ineficient in care este cheltuit banul public si cam atat. Vorba ceea, dupa raportul nostru potopul de indiferenta. Noi ne-am facut treaba. Sa si-o faca si altii. Altii care aplica exact aceeasi reteta.

Acesta este de fapt sablonul clasic la nivelul institutiilor de forta de pe tot lantul decizional al statului roman. Fiecare se face ca lucreaza pe feliuta lui, nu paraseste niciodata zona de confort iar la final nimeni nu raspunde pentru o recuperare derizorie a prejudiciului dincolo de spectacolul inerent si necesar al incatusarii penalilor.

Cu alte cuvinte Curtea de Conturi constata, SRI la randul ei informeaza, DNA aresteaza si ce mai aresteaza si trimite in judecata in unele cazuri putine pe dosare subtirele, Justitia condamna dar in ultimul timp elibereaza pe banda rulanta, ANAF prin ANBI se face ca recupereaza iar Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) se preface ca tine pestii cei mari in aceleasi conditii cu borfasii de rand insa zvonurile sustine cu totul altceva: un regim de detentie pentru acestia cu opulenta pentru niste puscariasi.

Pe langa toate aceste institutii mai sunt si altii care se fac ca lucreaza: Agentia Nationale de Integritate (ANI) mai trimite, din cand in cand, in ultimul timp mai deloc, niste gusteri de prin comune in fata instantei pentru incompatibilitate dar si pentru ca veniturile nu li se pupa cu nivelul de trai, iar unele ONG-uri, care au mai ciugulit niste maruntis in cadrul strategiilor nationale anticoruptie, mai fac niste mese rotunde unde se mai cheltuie niste bugete de la niste sponsori generosi.

Pentru ca DNA si Laura Coduta Kovesi se simt extrem de confortabili cu critica de tip A3 papusarita de mogulul din dotare trebuie sa fac precizare ca nu pledez pentru stoparea luptei anticoruptie ci trag un semnal de alarma ca, in acest ritm, pedalarea in gol se va adanci, penalii vor reusi sa iasa pe banda rulanta din spatele gratiilor si isi vor inteti finantarile aparatului lor mediatic care, in 99% din cazuri arunca doar cu rahat in ventilator dar reuseste sa produca 1% informatie extrem de stanjenitoare pentru cativa procurori. Miorlaiala de astazi din instanta de judecata a celebrului procuror Negulescu Portocala cel care a intrat in relatii extrem de toxice tocmai cu cei pe care-i ancheta este o victimizare pe dos fata de cea pe care o auzim ca pe o rasnita stricata din partea intregului cor de penali si orcii lor mediatici.