Cine sunt cei opt care vor sa devalizeze pentru mafia retrocedărilor bugetele primăriilor de miliarde de euro?

10 iunie 2019

10 iunie 2019

Nicușor Dan este deputat ales pe listele USR București, președintele Asociației Salvați Bucureștiul (ASB) și liderul informal al unei rețele de ONGuri ecologiste. El este cel care coalizează deseori celelalte asociații pentru acțiuni de protest sau atacarea unor proiecte imobiliare în instanță.

Nicușor Dan a fost fondatorul Uniunii Salvați Bucureștiul, devenită ulterior USR, de la șefia căreia el și apropiații săi au fost debarcați de către actuala conducere a USR în frunte cu Dan Barna și Ghinea.

El s-a remarcat la protestele împotriva exploatării gazelor de șist de la Pungești de către compania americană Chevron și a exploatării aurului de la Roșia Montană de către compania canadiană Gabriel Resources.

Nicușor Dan și-a anunțat recent candidatura la primăria Capitalei, nu este foarte clar dacă din poziția de independent sau susținut de Opoziție.

El a făcut peste 300 de mii de euro din afaceri IT, împreună cu un fost coleg de liceu, Sorin Ioan Moldovan. Cei doi s-au implicat în companiile Proca Computers Vision SRL, Ambiance Services SRL și Atlas Computer Comimprodex SRL, toate afiliate grupului RTC Holding, patronat de Radu Octavian (cel care deține și librăriile Diverta).

Nicușor Dan a susținut că a acordat prietenilor sume de bani cu dobândă, fără să știe dacă acest lucru este legal sau nu.

Partenera de viață a lui Nicușor Dan, Grădinariu Mirabela, este vicepreședintele Asociației pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural (ACIPNC), care, împreună cu ASB, sau cu Asociația Pro-Do-Mo, a cărei președinte este Roxana Wring, șefa USR București iar vicepreședinte Ilinca Macarie, consilier USR în Consiliul Local al Sectorului 1, au contestat o serie de proiecte imobiliare în București.

Nicușor Dan a făcut primii pași în politică în casa Roxanei Wring și cu consultanța politică asigurată de Alina Mungiu Pippidi, președintele ONG-ului Societatea Academică Română (SAR)

Nicușor Dan deține în proprietate doar un teren de 7500 de metri pătrați la Predeal și o mașină Citroen BX fabricată în 1986, neavând pe numele său apartamente sau alte active.

Mihai Goțiu este un senator USR de Cluj, activist de mediu și fost angajat al Societății Academice Române (SAR). El este un apropiat al lui Nicușor Dan împreună cu care a demonstrat împotriva exploatării gazelor de șist de la Pungești și a exploatării aurifere de la Roșia Montană.

Veniturile sale declarate i-au explodat după ce a devenit parlamentar.

Goțiu se află intr-o relatie apropiata cu Ana Ciceală, angajată a Asociației Salvați Bucureștiul, administrator al unor firme care exploatează masa lemnoasă, devenită în 2016 consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului București din partea USR.

Adrian Dohotaru este un fost deputat USR care acționează acum ca independent în Parlament însă este membru al partidului cu viziuni comuniste Demos. Dohotaru a avut poziții antiNATO și proGazprom, compania rusească de stat, producător de gaze naturale.

Înainte de a devenit deputat în 2016 a fost un redactor la TVR Cluj Napoca, încasând sume de bani de la Fundația Desiree și de la cabinetul parlamentar al fostului deputat PSD, Aurelia Cristea, actualmente vicepreședinte la partidul lui Victor Ponta, Pro România.

După ce a devenit deputat a declanșat o campanie susținută și de către USR pentru o despăgubire cât mai rapidă a proprietarilor de spații verzi retrocedate, având un interes aparte pentru cei circa 150 de proprietari din Parcul Văcărești.

Dintre toți semnatarii modificărilor la Legea Spațiilor verzi, Dohotaru, este parlamentarul care are declarația de avere goală: nu case, nu conturi bancare, nu datorii, nu creanțe etc

Allen Coliban este senator USR de Brașov, membru în comisia pentru mediu, și fost președinte al Federației Române de Curling.

Cosma Lavinia este deputat USR de Mureș, vicelider al grupului parlamentar al USR, fostă soție a unui cetățean iordanian împreună cu care a deținut un restaurant.

Florin Manole este un deputat PSD de București venit tot din zona organizațiilor civice, însă acesta este un apropiat al controversatului om de afaceri Gruia Stoica, patronul firmei Grup Feroviar Român (GFR), care a executat o pedeapsă cu închisoare pentru fapte de corupție.

Manole a semnat modificările PSD la Codurile Penale, la Legea statului procurorilor și judecatorilor și moțiunea prin care a căzut guvernul Grindeanu.

El a fost consilier local in Consiliul Local al Sectorului 5.

Victor Cocoș este un deputat PSD de Vâlcea și a semnat, la rândul său, modificările PSD la Codurile Penale, la Legea statului procurorilor și judecătorilor, la Legea privind prevenirea faptelor de corupție și moțiunea prin care a căzut guvernul Grindeanu.

El a fost viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea.

Andrei Pop este un deputat PSD de Ialomița, fiind fiul unui magnat local care deține o fabrică de structuri metalice, Orion SRL, care a fost cel mai mare sponsor al PSD din județul Ialomița în 2017.

Deși este școlit la London School of Economics și a lucrat numai în privat la firma tatălui său a semnat modificarile PSD la Codurile Penale, la Legea statului procurorilor și judecătorilor, la Legea privind prevenirea faptelor de corupție și  moțiunea prin care a căzut guvernul Grindeanu.