Familia consilierului USR Țugui, Costică Costanda și Parcul Bordei

10 iunie 2019

10 iunie 2019

Modificările legislative initiate de Nicușor Dan împreună cu parlamentarii PSD și USR vor fi benefice, odată intrate in vigoare, chiar familiei unui coleg de partid de-al său, Țugui Matei, consilier USR din Consiliul General al Municipiului București.

În extrasul de carte funciară de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) în care este menționat Costică Costanda drept proprietar al Parcului Bordei este înscrisă o creanță de 8 milioane de euro a părinților consilierului USR din CGMB, Țugui Florențiu, fost șef al Administrației Domeniului Public Sector 4, si Țugui Doina, părinții lui Țugui Matei, deținută împreună cu alți oameni de afaceri (vezi aici documentul) .

La 29 de ani, Țugui Matei încă împarte aceeași adresă de domiciliu cu cea a părinților săi.

Costanda, care a pierdut recent un proces de executare silită în Justiție în favoarea părinților consilierului USR, va obliga primăria să-i cumpere parcul Bordei, dacă intră în vigoare modificările la legea spațiilor verzi, ulterior fiind obligat de instanță să-și plătească datoria de milioane de euro către familia consilierului USR.

Norocul a venit însă mai devreme pentru Constanda, care a câștigat săptămâna trecută, procesul cu Primăria Capitalei care a fost obligată de instanță să-i plătească acestuia 115 milioane de euro pentru parcul Bordei.

Unul dintre avocații lui Constanda, Traian Briciu, a declarat pentru discoverproject.rolegea lui Nicușor Dan i s-ar fi aplicat și lui Constanda și că este frustrant să mergi 10 ani prin Justiție să-ți găsești dreptatea după ce această lege va intra în vigoare:”Da, da știu, am auzit de acest proiect de lege (n.r. al lui Nicușor Dan).  Domnul Costanda are deja hotărâre de expropriere, cred că nu-l mai vizează, a avut lege de expropriere, s-a judecat cu ministerul mediului pe care l-a obligat să-l exproprieze. El n-a prins această chestie (n.r. modificările legislative initiate de Nicușor Dan), a stat 10 ani după hotărâri judecătorești și a obținut dreptul de a fi expropriate în Justiție, va fi frustrant pentru domnia sa, acum văd că prin acest proiect de lege s-a facut ceva pentru care domnul Costanda s-a luptat 10 ani în Justiție.

Deși i-am trimis o serie de întrebări legate de proiectul de lege al lui Nicușor Dan chiar înaintea zilei sentinței prin care a primit despăgubiri uriașe pentru Parcul Bordei, acesta nu a dorit să comenteze în nici un fel.

Exemplele cu retrocedări dubioase de parcuri către mafia imobiliară nu se opresc la zecile de hectare din parcurile Bordei, Brâncuși, Verdi sau IOR.

Numeroase alte parcuri au fost învăluite în scandaluri și suspiciuni de fraude, de dobândire a acestora pe baza unor acte false sau de decizii de punere în posesie controversate: Tineretului, Plumbuita,etc la care se adaugă miile de metri pătrați dintre blocurile din Capitală retrocedate de asemenea.