Nicușor Dan a ajuns agent imobiliar pentru o octogenară miliardară fără chip

10 iunie 2019

10 iunie 2019

De departe cel mai mare beneficiar al modificărilor legislative initiate de Nicușor Da este ce al unei doamne de 85 de ani, o miliardară fără chip, Cocoru Maria, care a beneficiat de zeci de retrocedări în București dintre două sunt de mare actualitate: 112.399 metri pătrați în Parcul IOR conform Dispoziției nr. 4333 din 18.05.2005 emisă de PMB condusă de Adriean Videanu și 14.310 metri pătrați în Parcul Brâncuși prin Dispoziția nr. 13660 din 03.04.2011 emisă de Primăria Bucureștiului condusă de Sorin Oprescu.

Acum nici două săptămâni, activistul de mediu îndemna public pe primarul sectorului 3 să îi cumpere terenul proprietarului având grijă să nu pomenească numele acesteia, Maria Cocoru: “Astăzi am fost în Parcul Brâncuși din sectorul 3 și în cartierul Liviu Rebreanu din același sector, două zone în care spațiile verzi riscă să dispară curând, lăsând locul unor investiții imobiliare care vor supraaglomera sectorul și vor afecta calitatea vieții locuitorilor.

M-am întîlnit cu cetățenii din zonă, am discutat despre cum poate fi salvat Parcul Brâncuși și toate spațiile verzi dintre blocuri. Strict pentru Parcul Brâncuși, primarul Sectorului 3 trebuie să ajungă la o înțelegere cu proprietarul, să răscumpere terenul la prețul de spațiu verde și să-l păstreze în folosul comunității. În cazul în care proprietarul nu este de acord, există și instrumentul exproprierii pentru utilitate publică, pe care Primăria poate să-l folosească.

La nivel general, valabil și pentru Parcul Brâncuși și pentru zona Rebreanu, trebuie inventariate toate spațiile verzi dintre blocuri, trebuie trecute ca atare în Planul Urbanistic General, iar acolo unde există proprietari trebuie răscumpărate pentru a conserva aceste spații verzi“.

Acum însă într-o discuție cu discoverproject.ro, Nicușor Dan bate în retragere: ba că proiectul de lege nu va fi adoptat prea curând, nicidecum în actuala sesiune legislativp, ba că ar avea probleme de neconstituționalitate, ba chiar că megaescrocheria de la Parcul Verdi se va repeta la Parcul Verdi: “Da, este o șansă în acest sens, să dăm banii mafiei imobiliare din retrocedări. Și la parcul Brâncuși vom ajunge exact în situația de la Parcul Verdi“.

De numele Mariei Cocoru au curs de-a lungul anilor râuri de cerneală în mass-media: ba că ar fi una din interpusele unei rețele celebre ale mafiei imobiliare apropiate fostului primar PD-L al sectorului 3, Liviu Negoiță, fie ar fi o interpusă a lui Marius Mihăiță, de peste 20 de ani secretar al Primăriei Sectorului 3 și fin al unuia dintre cei mai controversați afaceriști imobiliari, Dragoș Dobrescu.

Conform relatărilor din presa de cancan, Marius Mihăiță locuiește într-o casă care se află spate în spate cu cea a lui Gheorghe Stelian, afaceristul celebru din dosarele ANRP care a fost și condamnat de către Justiție pentru fapte de corupție în dosarele de retrocedare.

Conform datelor de pe portalul instanțelor de judecată, Cocoru Maria apare într-un număr de 102 de procese pe rolul TMB, majoritatea pe Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist.

Gruparea din care face parte Maria Cocoru a avut multe dosare pe rolul Tribunalului Municipiului București al cărei vicepreședinte a fost Laura Andrei fosta soție a notarului Jean Andrei judecat și condamnat la închisoare alături de Dragoș Săvulescu, Radu Mazăre și Cristian Borcea în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje și terenuri din Constanța.

Deși este activist de mediu de peste 15 ani, Nicușor Dan susține că nu știe cine se află în spatele Mariei Cocoru: “Noi nu ne-am specializat pe ce înseamnă retrocedări și care sunt ilegalitățile din retrocedări, ne-am concetrat pe momentul de certificate de urbanism și autorizație de construcție incolo. Pe zona de retrocedări n-am avut resurse să investim. Despre Maria Cocoru am citit în urmă cu 7-8 ani că era apropiată de Videanu, nu am alte informații“.

Robert Negoiță, primarul sectorului 3, susține că persoane extrem de influente au apelat la el pentru a nu o mai deranja pe Maria Cocoru: “Este foarte ciudat că o octogenara ca doamna Maria Cocoru primește atâtea terenuri dar mă bazez pe presă că poate să elucideze asemenea mistere, eu mă ocup cu altceva. Cine se află exact în spatele întregii tărășenii nu știu exact și nici n-am să comentez care sunt acele persoane care au apelat la mine să nu le mai chinui pe subiectul Maria Cocoru, nu sunt deloc oameni obișnuiți și fără influență maximă în societatea noastră. De altfel, ar fi fost ciudat să fie altfel, interesele sunt pe măsură “.

Mai mult Robert Negoiță acuză DNA că nu face demersuri mai solide pe un dosar penal ce o vizează pe Maria Cocoru ale cărei acte pentru Parcul Brâncuși ar fi false: “Pe subiectul Maria Cocoru există un dosar penal, o plângere penală la DNA. N-am senzația că se lucrează pe acest subiect. Adică să ia în calcul posibilitatea ca, documentele de proprietate pe baza cărora Maria Cocoru a fost pusă în posesie în Parcul Brâncuși, să fie false“.  

Victor Tărtăcuță, fost viceprimar la sectorul 3, in perioada 2004-2012, sub mandatul primarului Liviu Negoiță, actualmente director de cabinet în Ministerul Transporturilor, crede că Maria Cocoru este doar un interpus al unei rețele securiste cu puternice legături politice: Cred că toate cele trei personaeEduard Romalo, Maria Cocoru si Sorin Tuță – sunt doar niste interpuși ai unei rețele foarte puternice și extrem de bine pozitionate. Cred că este o rețea securistă cu puternice legături politice, pentru că altfel nu ar fi reușit astfel de lovituri. Eu cred că, în spatele acestei rețele, se poate afla inclusiv cuplul Dorin Cocoș-Elena Udrea (apropiați ai fostului președinte Băsescu). Totuși refuz să cred că inclusiv Traian Băsescu ar fi implicat, dar nimic nu este imposibil”.

Conform extrasului de carte funciară, Cocoru Maria deține și o suprafață de 12 hectare în parcul IOR (vezi documentul aici) unde deja există o puternică și emoționantă dezbatere publică legată de posibilitatea pierderii parcului în favoarea unor construcții.

Proiectul de lege de modificare a legii spațiilor verzi susținut de Nicușor Dan o va scuti de bătăi de cap pe miliardara Maria Cocoru pe care primăria va trebui să o despăgubească: după precedentul afacerii Parcul Verdi în conturile acestei octogenare fără chip vor ajuge cel puțin 120 milioane de euro.

Culmea ironiei, Tribunalul Municipiului București a respins în data de 05.06.2018 în dosarul 32228/3/2017 o cerere de despăgubire din partea Mariei Cocoru pentru lipsă folosință pentru una din bucățile de parc ce i-au fost retrocedate.